Magyar foci - A válogatott Szoboszlai nélkül kénytelen megküzdeni az elmúlt négy év eddigi legfontosabb mérkőzésén
A válogatott Szoboszlai nélkül kénytelen megküzdeni az elmúlt négy év eddigi legfontosabb mérkőzésén
Fotó: Facebook MLSZ

A válogatott Szoboszlai nélkül kénytelen megküzdeni az elmúlt négy év eddigi legfontosabb mérkőzésén

HosszabbitásHosszabbitás
2020/10/07 11:04
A magyar labdarúgó-válogatott a legjobb játékosa, Szoboszlai Dominik nélkül kénytelen megküzdeni a bolgár csapattal az elmúlt négy év eddigi legfontosabb mérkőzésén, ugyanakkor a célja így sem lehet más, mint a továbbjutás a márciusról elhalasztott Európa-bajnoki pótselejtező csütörtöki elődöntőjében.

Marco Rossi szövetségi kapitány számára nyilvánvalóan hatalmas érvágás, hogy nem számíthat a szófiai összecsapáson a Red Bull Salzburg támadó középpályására. Szoboszlai az osztrák csapatnál jelen lévő koronavírusos esetek miatt karanténba került, és bár ő maga nem fertőzött, a klub nem engedte el. A magyar csapat azonban nélküle sem esélytelen, a rivális ugyanis kifejezetten rossz formát mutat.

Magyar labdarúgó-válogatott - Szoboszlait nem engedi el a Salzburg | Eurosport

A Red Bull Salzburg három labdarúgója megfertőződött a koronavírussal, ezért a keret minden tagja karanténba került, és a klub egyik játékosát sem engedi el hazája válogatottjához, vagyis Szoboszlai Dominik is lemarad a magyarok csütörtöki Európa-bajnoki pótselejtezőjéről.

A bolgárok megfiatalított nemzeti együttese - melyben 37 válogatottsággal Nyikolaj Mihajlov a legtapasztaltabb - az elmúlt két évben lejátszott 16 találkozójából mindössze egyetlen egyszer győzött, emellett hatszor döntetlent játszott és kilencszer kikapott. Ebben az időszakban az egyetlen sikert tavaly novemberben Csehország ellen aratta. A hazaiak legnagyobb problémája a gólszerzés hiánya, legutóbbi hét összecsapásukból ötön nem is sikerült betalálniuk, így nem meglepő, hogy a jelenlegi keret két legeredményesebb játékosa Georgij Kosztadinov és Bozsidar Krajev, mindössze három-három találattal.

Szeptemberben mindkét csapat két találkozót vívott a Nemzetek Ligájában, ráadásul egyaránt magasabban jegyzett ellenfelekkel: a magyarok 1-0-ra győztek Törökországban és 3-2-re kikaptak a vendég oroszoktól, míg Bulgária előbb 1-1-es döntetlent játszott a vendég írekkel, majd 1-0-ra alulmaradt Walesben, azaz egyik gárda sem okozott csalódást a főpróbákon.

Rossi a két szeptemberi összecsapáson ismét bevetette kedvenc, három belső védős játékrendszerét, amelyben kulcsszerepe van a szélső védőknek, mivel nekik fel kell lépniük a támadásokhoz. Erre a posztra pedig óriási segítséget kapott azzal, hogy a 2013 óta Magyarországon futballozó Nego Loic az országváltást enyhítő szabályok miatt immár pályára léphet a válogatottban. A francia születésű játékosnak éppen az az egyik erőssége, hogy remekül tudja segíteni az akciókat és a rivális védelme mögé tud kerülni a szélen. Nego esetleges szereplése viszont nem oldja meg Szoboszlai hiányát, őt majd valószínűleg Kalmár Zsoltnak kell helyettesítenie, aki remekül kezdte az idényt a DAC-nál, amely vezérletével listavezető Szlovákiában.

Magyarország és Bulgária sem gyakori résztvevője a kontinensviadaloknak, előbbi három, utóbbi két alkalommal jutott ki, már csak ezért is áll különleges lehetőség előtt a két gárda, amely 20.45-től csap össze egymással a Vaszil Levszki Nemzeti Stadionban. A párharc győztese november 12-én fogadja az izlandi-román összecsapás továbbjutóját az Eb-részvételért.

A magyarok számára óriási motivációt jelenthet, hogy ha sikerrel vívják meg a pótselejtezőket, akkor a 2021 nyarára halasztott Eb-n két mérkőzést, a világbajnok franciák és a címvédő portugálok ellenit, hazai közönség előtt játszhatják a Puskás Arénában.

MTI

Hozzászólások