Foci - Magyar állampolgár lett a világbajnok Griezmann barátja, az NB I talán legjobb futballistája
Magyar állampolgár lett a világbajnok Griezmann barátja, az NB I talán legjobb futballistája

Magyar állampolgár lett a világbajnok Griezmann barátja, az NB I talán legjobb futballistája

Hosszabbitás ·
2019/02/14 12:19

A bajnok MOL Vidi FC francia származású labdarúgója, Loic Nego csütörtökön, Székesfehérváron letette a magyar állampolgársági esküt.

A 28 éves futballista Cser-Palkovics András polgármester előtt tette le az esküt. A városvezető kiemelte, hogy Nego már sok örömöt szerzett a városnak és a Vidi-szurkolóknak egyaránt.

"Büszkék vagyunk arra, hogy közösségünknek most már állampolgárként is tagja, s reméljük, a jövőben oroszlánrészt vállal a fehérvári és a magyar futball fellendítésében" - fogalmazott Cser-Palkovics.

Nego kérdésre elmondta, nagyon boldog, hogy megkaphatta a magyar állampolgárságot, mivel több mint öt éve él Magyarországon, így ez az otthona, s "most már az élete része" is egyben.

A magyar válogatottsággal kapcsolatban reményét fejezte ki, hogy sikerül bemutatkoznia piros-fehér-zöld színekben. Mint mondta, nem ismeri pontosan a szabályokat, de a menedzsere szerint több hasonló eset volt már a múltban, amikor a nemzetközi szövetség (FIFA) megadta a lehetőséget egy-egy játékosnak arra, hogy választott hazája válogatottjában szerepeljen.

Nego jelenleg nem felel meg a FIFA honosítási kritériumainak: a futballista a szervezet égisze alatt játszott első tétmérkőzésén - utánpótlás szinten - még nem volt magyar állampolgár, illetve a felmenői között sincsen magyar. A FIFA ettől függetlenül egyedi elbírálás alapján engedélyezheti a magyar válogatottban való szereplést, erre utalt nyilatkozatában.

A több poszton is bevethető játékos Párizsban született, származását tekintve guadeloupei. Korábban szerepelt a francia korosztályos válogatottakban, tagja volt a 2010-ben Európa-bajnok U19-es együttesnek, továbbá részt vett a 2011-es U20-as világbajnokságon is, melyen negyedik helyezést ért el csapatával. Első profi klubja a francia Nantes volt, később az olasz AS Roma szerződtette. Szerepelt kölcsönben a belga Standard Liege együttesében, majd 2013-ban érkezett Magyarországra, ahol az Újpest játékosa lett. Egy rövid angliai kitérőt (Charlton) követően 2015-ben került a fehérvári gárdához, amellyel 2018-ban magyar bajnoki címet szerzett.

A mosoly mögött - Antoine Griezmann című önéletrajzi kötetében Griezmann az 1991-es francia generáció tagjai közül megemlíti Loïc Negót is. Együtt nyertek U19-es Európa-bajnokságot 2010-ben, azt pedig Negótól tudhatjuk, hogy még mindig tartják a kapcsolatot, a tavalyi vb alatt is beszéltek. 

Griezmann, a franciák új kis hercege vb-aranyérmes királlyá vált | Hosszabbítás

Ez a nyár a világbajnok francia labdarúgó-válogatottról és annak tagjairól szól a világfutballban. Még a torna előtt jelent meg magyarul szinte egyszerre két könyv is Antoine Griezmannról, a vb-aranyérmes Les Bleus egyik legjobbjáról. Ezúttal a Kossuth Kiadó "A mosoly mögött - Antoine Griezmann" című önéletrajzi kötetét mutatjuk be és ajánljuk olvasásra.

Kollégánk, Mártha Bence azt írta róla tavaly nyáron, hogy "Loic Nego személyében pedig olyan jobboldali mindenese van (a Vidi edzőjének - a szerk.), akit bárhova betehet a szélen (véleményem szerint a francia jelenleg az NB I legjobb futballistája)."

MTI + Hosszabbítás

Hozzászólások