Foci - Magát már megmentette Storck, most rajtunk a sor
Magát már megmentette Storck, most rajtunk a sor

Magát már megmentette Storck, most rajtunk a sor

Mártha BenceMártha Bence
2017/09/04 12:06

Legyőztük a letteket, és vállalható vereséget szenvedtünk Portugáliától. Ez a jelenlegi magyar válogatottat elnézve kimondottan jónak mondható, és most nem is volt másra szükség, csak Bernd Storck megmentésére.

Storck megúszta az első vihart, az andorrai cunami nem söpörte el, ám ahhoz, hogy az utóhullámok se tegyenek kárt benne, le kellett hoznia a lettek és a portugálok elleni selejtezőket vállalható eredménnyel és játékkal. Ez minden kétséget kizáróan sikerült, nem véletlen, hogy Storck kimondottan vidáman nyilatkozott a ketrecharc és a futball elegyéből összejött vasárnapi vereség után.

Ez volt ugyanis a cél: legyűrni a letteket, és nem nagyon kikapni az Európa-bajnoktól. A még hozzánk képest is gyengécske baltiak legyűrése valószínűleg már önmagában szavatolta a német kapitány maradását, és mivel a portugálok sem vertek agyon, biztossá vált, hogy Storck marad a kapitány. És ez jól is van így.

Két meccs az élet

A mások véleményére rendszerint nem sokat adó, öntörvényű kapitány is tudja, hogy most a legfontosabb feladata a fiatalok beépítése, illetve a válogatott következő vezérének megtalálása lenne, de az élet felülírja a szabályokat. Storck, ha mondjuk nem kap ki Andorrában, vélhetően a tömegek akaratával szembe helyezkedve is átverte volna, hogy a vb-selejtezőkben akár az eredmények kárára is elkezdje beépíteni azokat a fiatalokat (mondjuk mi sem igazán tudjuk, kik lehetnének azok), akik majd a 2020-as Eb-selejtezőket sikeresen megvívják.

Ketrecharc, ahogy mi szeretjük

 

De kikaptunk Andorrában, és ez új helyzetet teremtett: a tavaly Isten után a második helyre előrelépő németnek már azért kellett aggódnia, hogy megmarad-e az állása, ezért egy kicsit eltolódott a fókusz. Sőt, tulajdonképpen teljesen eltolódott.

Most eredmény kell, nem fiatalítás

A lettek ellen Storck is tudta, hogy csak a győzelem elfogadható, ezért a generációváltás kényszerét, a megkezdett fiatalítást sutba vágva a legerősebb csapatával kezdett. Ott volt ugyan a kezdőben két fiatal, Bese és Nagy Ádám, de mindketten ott voltak az Eb-n is, és a portugálok ellen is kipróbált, nemzetközi rutinnal is rendelkező csapatot küldött pályára.

A kapitány döntései nem szorulnak magyarázatra, hiszen valóban ez most a legerősebb magyar keret (Nikolicson lehet vitatkozni, de az biztos, hogy az ő bevetése teljes koncepcióváltást is jelentene). Ha nem tudnánk, hogy a vb-selejtezőknek már harangoztak, és ildomosabb volna az Eb-selejtezőkre készülnünk, nem lógna ki a lóláb, hogy egy mentőakciónak voltunk a szemtanúi.

A selejtezőkör legrondább gólját kaptuk

 

Félreértés ne essék, Storck megtartása nemcsak azért lenne fontos, mert róla legalább tudjuk, hogy képes kiugró eredményre, a lehetséges utódokról pedig vagy csak reméljük, vagy már azt sem. A német jól csinálta, és mi is jól járunk azzal, ha ő marad a kapitány.

Sakkjátszma kicsit másként

Valamelyik Rejtő könyvben van egy tengerész, aki mindenkit megver sakkban. Akit nem tud bábukkal, azt a játszma végén a táblával intézi el. Valami ilyesmit mutattunk a portugálok ellen, Storck jól gondolta, hogy teljesen felesleges leállnunk focizni Portugáliával, ráadásul a fent részletezett céljait is jól szolgálta az agresszív, gránitkemény játékstílus, hiszen egyrészt a közvélemény könnyebben megbocsát egy “harcos” csapatnak, másrészt a portugálok utálják az ilyet. Még ha nem is olyan “szerethető”, mint egykoron.

Priskin kiállítása külön jól jött, emberhátrányban aztán végképp védhető egy szűk vereség az Európa-bajnokkal szemben, ám ettől még nem volt kevésbé látványos, hogy Storck kibújt a bőréből a vasárnapi meccsen. Most nem volt fontos a labdatartás, a kimunkált passzjáték, a játék irányítása, amikre mindig törekedett a csapata. Most ütni-verni kellett, és ennek köszönhetően nem is néztünk ki jól.

 

Kimondottan antipatikus volt az iszonyatos mennyiségű reklamálás, de nem csak a bírót helyeztük nyomás alá, hanem megpróbáltunk addig suttyóskodni a portugálokkal, míg valakinek eldurran közülük az agya. Ez végül hosszas kísérletezés után Fiolának sikerült, akinek Ronaldo rúgott utána (sárga ide-oda), és hát vehetjük úgy, hogy Dzsudzsák is sikerrel járt, hiszen fáradhatatlanul harcolt egy sárgáért, amit végül a bíró megtapsolásáért meg is kapott. Ja, egyikük sem játszik Svájcban.

Ezt kicsit benézte Storck is

Teljesen érthető döntés volt, hogy a portugálok elleni taktikában nem jutott hely Nagy Ádámnak, bár őszintén szólva azt már kevésbé értem, hogy Storck mit lát Pátkaiban, aki csak annyival emelkedik a magyar átlag fölé, hogy a Vidinek köszönhetően gyakrabban játszik nemzetközi meccset. De Elekkel együtt mondjuk, hogy megoldják a belső posztokat, ha nem kell sokat támadni.

A céljainkhoz nem tűnt rossz választásnak a szokásosnak mondható 4-2-3-1 helyett bevetett 4-4-2-es formáció sem, az viszont teljesen érthetetlen, hogy ha bunyózni és bekkelni akarunk, akkor miért kell két center, és főleg miért játszatjuk Dzsudzsákot középpályásként. A jobb oldalon Lovrencsics nemcsak jó választás volt, de talán a legjobb válogatott meccsét hozta le a portugálok ellen a Fradiban jobbhátvédként is bevetett játékos, de az ő jó játéka sem tudta ellensúlyozni a csapat féloldalasságát.

Becsületes 0-1

 

Dzsudzsák kihagyhatatlan, ez tiszta sor (főleg egy ilyen helyzetben levő kapitánynál), de úgy, hogy mögötte a támadóból lett balhátvéd, Korhut játszik egy 4-4-2-ben, konkrét öngyilkosság. Még úgy is, hogy a két centernek bőven jutott védőfeladat, amit egyébként egészen jól meg is oldottak.

Csak a mázlinknak volt köszönhető, hogy ezek a tényezők nem döntötték el a meccset már az első tíz percben, amikor Portugália már 7 kapura lövésnél járt (!), és nyomasztó volt a fölénye. Innen nézve még inkább becsületes az emberhátrányban kiharcolt 0-1.

Storck visszatérhet eredeti feladatához

Most, hogy a pozíciója biztonságban van, már csak egy fontos dolga maradt a vb-selejtezőkben a német kapitánynak: el kell csípni a harmadik helyet, amihez az is elég, ha az utolsó körben hazai pályán legyőzzük azt a Feröert, amely jelenleg két ponttal van a mieink mögött. Ez nem tűnik teljesíthetetlen feladatnak.

Bár ez szigorúan véve a legfontosabb feladatunk most, valójában nem az. A legfontosabb az lenne, hogy megtaláljuk azokat a fiatalokat, akik az Eb-selejtezőkben már kulcsemberei lehetnek a válogatottnak. Storck teljesen érthető módon erre a két meccsre félretette a projektet, de nagy hiba lenne, ha már az októberi, svájci mérkőzésen nem térne vissza hozzá.

A futballközeg türelmének próbája is lesz Storck generációváltása | Hosszabbítás

Ha az elkerülhetetlennek tűnő generációváltás szédítő magasságát is megugorja Bernd Storck, azzal nemcsak visszaépíti maga köré az érinthetetlenségét biztosító, jelenleg elég viharvert állapotú atombunkert, de végérvényesen bizonyítja, hogy nemcsak érti, érzi is a futballt. Borzasztó nehéz feladat előtt áll a német kapitány, ezt leszögezhetjük. Nemrég lehetőségem volt beszélgetni egyet Bernd Storckkal, akivel legutóbb Oslóban találkoztunk.

Annyival egyértelműbb lesz a helyzete, hogy most megnézheti a csapatát Dzsudzsák nélkül, és Fiolára és Priskinre sem számíthat eltiltás miatt. Hogy a kapitány be meri-e vállalni, hogy akár az eredmények rovására is elkezdje a következő selejtezős csapatát építeni, azt egyelőre nem tudjuk, ahogy azt sem, kik lehetnek azok, akiket megpróbál beépíteni.

Az NB I-es kontingens tagjai közül Eppelt és Pátkait már többször is láthattuk (sok öröm nem volt bennük sajnos), kíváncsian várjuk, mi lesz Márkvárttal, Nagy Dániellel, Hangya Szilveszterrel, Nagy Dominikkel és persze Nagy Ádámmal, akinek nem indult valami fényesen a szezonja. 

Hozzászólások