Foci - "Hülyeség, hogy mi nem játszunk" - kiakadtak a Ligue 1 focistái a bajnokság lezárása miatt 
"Hülyeség, hogy mi nem játszunk" - kiakadtak a Ligue 1 focistái a bajnokság lezárása miatt
Fotó: Europress/AFP

"Hülyeség, hogy mi nem játszunk" - kiakadtak a Ligue 1 focistái a bajnokság lezárása miatt 

Szabó BenceSzabó Bence
2020/06/25 16:55
Míg az európai topligák szépen sorban visszatértek, Franciaországban a nagy bajnokságok közül egyedüliként idejekorán befejezték a szezont. A döntés megosztja a játékosokat és a csapatvezetőket, sokan elégedetlenek a helyzettel, míg vannak, akik már gőzerővel készülnek az új szezonra. 


Elszigetelt érzés lehet manapság a francia labdarúgó-bajnokságban játszó focistának lenni. Míg a többi európai topligában kivárták az alkalmat, amíg az enyhülő járvány lehetővé tette az újrakezdést, addig a Ligue 1 döntéshozói óvatosságból inkább lezárták az idei bajnokságot. A csapatok többsége még a felkészülést sem kezdte el az augusztusban rajtoló új idényre, így a játékosok legfeljebb otthon ülve figyelhetik, hogy más ligákban játszó barátaik pályára lépnek. 

Ez a helyzet érthető módon sok játékost frusztrál, ahogy arról Romain Thomas, az Angers védője is beszélt egy friss interjúban:

"Nem tudom, használhatjuk-e a depresszió kifejezést, de komoly hiányérzetem van, az biztos. A szezon befejezése sok embert boldogtalanná tett. Vannak barátaim más csapatokban, akik anélkül estek ki, hogy megkapták volna az esélyt a bennmaradásért vívott küzdelemre. 30 pont még elérhető lett volna, mi is végezhettünk volna feljebb (az Angers 10. lett, alig 2 pontra az 5. helytől - a szerk.)."

Thomas (jobbra) egyike azoknak a játékosoknak, aki elégedetlenek a bajnokság befejezésével - Fotó: Europress/AFP

"Hiányzik a játék, különösen, amikor más bajnokságokat nézek. Az utolsó meccsünk március 7-én volt, ez nagyon hosszú időnek tűnik. Ha megnézünk más országokat, látjuk hogy elérkezett az idő arra, hogy újra játszanak. Én is éhes vagyok (a meccsekre), erre vagyok programozva."

Meccsek hiányában a Ligue 1 játékosok legfeljebb azt tudják eldönteni, melyik másik toppliga küzdelmeit követik a tévében. Egy, a bajnokság első hat helyén végzett csapat meg nem nevezett játékosa szerint elsietett döntés volt a szezon lezárása.

"Csak a tévézés maradt nekünk, egyértelműen érződik a frusztráció amiatt, hogy az öt nagy bajnokságból csak mi nem játszunk. Eleinte tiszteltük a francia kormányzat döntését, hogy nem biztonságos játszani. A végleges befejezés viszont túl korai volt, várnunk kellett volna kicsit és újraértékelni később. Most hülyén néz ki, hogy csak mi nem játszunk."

A játékos szerint a liga döntéshozói okolhatók a kialakult helyzetért:

"Ha követték az eseményeket, láthatták, hogy Spanyolországban Javier Tebas (a La Liga elnöke - a szerk.) mindent megtett, a bajnokságot helyezte előtérbe az UEFA-val és a kormányzattal szemben. Nekünk nincs ilyen vezetésünk. A kormány hozott egy döntést, és nem volt mit tenni. A döntés pedig rossz volt."

Utóbb egyébként kormányzati szinten is belátták, hogy a liga beszüntetése elsietett lehetett. Legalábbis erre utalt Patrick Kanner sportminiszter nyilatkozata és az a tény, hogy a járványügyi intézkedések enyhítésével valószínűnek tűnik, hogy a július végére halasztott kupadöntőket már valamennyi néző előtt játszhatják a csapatok.

ligue1-tebasJavier Tebas mindent megtett, hogy Spanyolországban újrainduljon a bajnokság -Fotó: Europress/AFP

A bajnokság befejezése persze nem csak a játékosokat, hanem a klubvezetőket is megosztotta a ligában. A döntés ellen leghangosabban Jean-Michel Aulas, a Lyon elnöke szólalt fel, aki 1 milliárd eurós veszteséget jósolt a Ligue 1 számára (a valóság inkább 300 millió körül lehet). Aulas, akinek felháborodásában az is komoly szerepet játszhatott, hogy csapat így csak a hetedik helyen végzett, mindent megtett a döntés megváltoztatásáért. Levelet írt a kormánynak és órákat telefonált a döntéshozókkal, hogy rávegye őket az újraindulásra, erőfeszítéseinek végül azonban nem lett eredménye. 

Bár a nyilatkozó játékosok közül mind nehezen élték meg a meccsek hiányát, vannak olyanok, akik pozitívabban látják a helyzetet, és inkább már az új szezonra készülnek. Közéjük tartozik a Lille csapatkapitánya, Jose Fonte, vagy az Arsenal korábbi védője, a jelenleg Bordeaux-ban focizó Laurent Koscielny. Utóbbi a szünet alatt nem is foglalkozik más ligák nézésével, sokkal inkább az új szezon kezdésére koncentrál. 

"A döntés megszületett, nekünk pedig tiszteletben kell tartanunk. Még ha mind újra játszani is szerettünk volna, most az egészség volt a legfontosabb. Nem számít, hogy máshol újra játszanak. Nekünk most arra kell készen állunk, hogy augusztusban újraindul a szezon, ez az egyetlen, amit tehetünk."


via ESPN

Hozzászólások