Foci - Leekensszel a saját blöffje után fut az MLSZ
Leekensszel a saját blöffje után fut az MLSZ
Fotó: MLSZ/Facebook

Leekensszel a saját blöffje után fut az MLSZ

Mártha BenceMártha Bence
2018/06/07 13:55

Kinevezése után néhány héttel beszélgettem egyet Georges Leekensszel. Vagyis inkább hallgattam egy bő félórán át a kapitányt. Nem mondott semmit, de ezt akkor annak tudtam be, hogy még ismerkedik a körülményekkel, a csapattal, a közeggel - bár már ekkor felmerült bennem, hogy vajon mivel tudta meggyőzni az MLSZ elnökségét, hogy őt szerződtesse a kapitányi posztra. Aztán pár hónappal később, az első barátságos meccsek előtt újra leültünk beszélni, és ekkor már kifejezetten elégedetlenül hagytam el Telkit a semmitmondó szóvirágok és üres lózungok között eltöltött 40 perc után. 

A bullshitelésnek olyan komoly hagyománya van Magyarországon, hogy nem is kell gyakorlott fül a kiszúrásához. A többek között a tartalom nélküli hablatyolás melegágyának számító magyar futballhoz ebből a szempontból tökéletes választás volt a belga, de miután 2016-ban bebizonyosodott, hogy igenis lehet szarból várat építeni, vele szemben más elvárásai is voltak a közvéleménynek.

Először nem kapott ki a Leekens-csapat | Hosszabbítás

Először nem kapott ki a magyar labdarúgó-válogatott Georges Leekens irányításával: a nemzeti együttes 1-1-es döntetlent játszott szerdán Fehéroroszország csapatával felkészülési mérkőzésen, Bresztben. Az első félórában a hazaiak irányították a mérkőzést, a magyar válogatott elképzelés nélkül futballozott. Georges Leekens együttesének nem volt egyetlen kidolgozott helyzete sem, ezzel szemben a vendéglátók rendre meghúzták a széleket és veszélyes beadásokkal, lövésekkel hozták nehéz helyzetbe a magyar védelmet.

No meg a szövetségnek is 

A 2020-as Európa-bajnokság az abszolút prioritás, hiszen egyrészt az előző Eb-n nemcsak végre jelen voltunk, de remekül szerepeltünk, másrészt pedig Budapest rendezőként négy meccsnek is otthont ad majd. Mivel az már 2017 elején teljesen nyilvánvaló volt, hogy a világbajnokságra nem jutunk ki - pedig akkor még az andorrai világégés előtt voltunk -, a szövetségnek is úgy kellett volna belőnie a stratégiát, hogy 2018 szeptemberében a körülményekhez képest a legjobb magyar csapat kezdje meg a Nemzetek Ligája-szereplést. Ebbe nyilván beletartozik a kapitány személye is. 

Georges Leekens FehéroroszországbanGeorges Leekens FehéroroszországbanFotó: MLSZ/Facebook

Georges Leekens nem volt ismeretlen a szövetség előtt, hiszen már Storck érkezése előtt is meghallgatták a belga szakembert, és információink szerint már akkor nagyon jó benyomást tett a döntéshozókra. Viszont Dárdai előhúzta a kalapból Storckot, és a berlini legendának nem lehetett ellentmondani, mert a szövetségnél valószínűleg egy kicsit bíztak benne, hogy megég a Herthával, és kisvártatva visszatér a válogatotthoz. Jött Storck, és a többi már történelem. 

Öt év, hat szövetségi kapitány 

Az MLSZ stratégiai gondolkodásáról sokat elmond, hogy 2013 óta Leekens már a hatodik kapitány - beleszámolva a beugró edzőket, Csábi Józsefet és Szélesi Zoltánt is. Hozzájuk hasonlóan Pintér Attilának is csak néhány meccs jutott a válogatott mellett (pontosan öt, ebből egy tétmeccs), Leekensnek azonban még idáig sem kellene eljutnia - mégis el fog. 

A magyar szövetség olyan helyzetbe sodorta magát, mint a pókeres, aki rohan a blöffje után, pedig már érzi, hogy az ellenfelének lapja van. Ebbe a helyzetbe saját magukat kormányozták először is azzal, hogy Storck kirúgásakor nem voltak kész tervek a pótlására (így ment a levesbe a két őszi barátságos meccs), aztán pedig óriási hazárdjátékot vállalva kinevezték a belgát, akiről most már elég egyértelműen látszik, hogy fél év alatt sem volt képes felmérni, mit és hogyan kellene csinálni a válogatottal. 

Nyomokban futballt tartalmazottNyomokban futballt tartalmazottFotó: MLSZ/Facebook

Nyilván hülyén nézett volna ki, ha a skótok és a kazahok elleni vereségek után egyből kirúgják - pedig hát a 10 millió szövetségi kapitány bármelyike hozta volna, amit a belga kipréselt a mieinkből azon a két meccsen -, de a célt szem elől tévesztve inkább elkerülték, hogy kóklernek tűnjenek, és megtartották az egyébként közben már politikusi babérokra törő Leekenst. 

Csomagba szedve tehát volt két teljesen felesleges barátságos meccsünk ősszel, Szélesi Zolival, amit már csinálhatott volna Leekens. Aztán volt két nem felesleges barátságos meccsünk télen, amikor kiderült, hogy a belga inkább probléma, mint megoldás. Most pedig megint játszunk két meccset, amik az utolsók lesznek az őszi tétmeccsek előtt, így tiszta sor, hogy az MLSZ Leekensszel kíván nekifutni a Nemzetek Ligájának. Vagy még nagyobb marhaságot csinál, és egyetlen felkészülési meccs nélkül bízza rá egy új kapitányra az őszi tétmeccseket. Nem túl biztató kilátások. 

Nem kell csak a szemünknek hinnünk 

Felkészülési meccseket játszunk, ráadásul egy új kapitánnyal, így tulajdonképpen szükségszerűen nézünk ki úgy, ahogy. Nem is most kell villogni, hanem majd ősszel, úgyhogy jogosan kérne türelmet a kapitány, ha látnánk, hogy dolgozik a csapaton. De ezt nem nagyon látjuk. 

“Ad hoc jellege volt a mainak. Többet kellene gyakorolnunk, egyelőre ez kevés lesz szombaton és szeptemberben is. Ebben az évben ez nagy nulla. Eddig úgy néz ki, hogy a szövetségi kapitánnyal nem igazán találjuk meg a hangot. Reméljük, ez a jövőben változni fog” - mondta az M4-nek Elek Ákos, akihez hasonló gondolatokat fogalmazott meg a meccs magyar hőse, Gulácsi Péter is. 

Az látszik, hogy formációnk még nincs, Kazahsztán ellen egy kőegyszerű 4-4-2-vel állt fel Leekens, csakhogy a középpálya két szélén Dzsudzsák és Ugrai játszott, akik abból a szempontból inkább csatárok, hogy a védekező feladatukat nem tudják ellátni ebben a rendszerben. Kazahsztán ezt három góllal köszönte meg a Groupama Arénában. 

A Nemzet BalázsaA Nemzet BalázsaFotó: MLSZ/Facebook

Skócia ellen 3-4-3-as formációban lépett pályára a válogatott - hevenyészett számításaink szerint utoljára Erwin Koeman időszakában játszottunk három védővel, akkor sem sokszor -, de már a szünetben visszaálltunk négyvédős rendszerre a Hangya-Szabó cserével, mert nem sok jó történt a pályán. A skótok kihagytak egy 11-est, aztán a második félidőben lőttek egy gólt is, és újra kikaptunk. 

Fehéroroszországban már 4-3-3-ban álltunk fel, ami egyébként nem tűnik rossz választásnak, de a kapitánynak most is volt néhány érthetetlen döntése. Nagy Ádám tavaly remekül játszott a Bolognában az 5-ös, 6-os posztokon, idén viszont alig kapott lehetőséget, ha mégis, akkor leginkább 8-asként. Leekens  tavaly nem sokszor láthatta játszani, mert a válogatottban támadó középpályásként játszatta Nagyot, akit aztán a szünetben le is kapott a pályáról látva, hogy a beloruszok simán hozzák át a labdát a középpályánkon. Mondjuk simán hozták át Vadócz-cal is. 

A meze nyolcasA meze nyolcasFotó: MLSZ/Facebook

Szombaton jönnek az ausztrálok. Vajon visszatérünk Egervári Sanyi bácsi 4-2-3-1-éhez? 

Pedig lett volna jó megoldás 

Nehéz feladat szöveségi kapitányt választani a magyar válogatott élére. Egyértelmű, hogy olyan kell, aki képes erőn felül teljesíteni a csapatával, és a kivagyi hazai szakma borítékolható furkálódása miatt az sem baj, ha magyar. Fontos, hogy legyen nemzetközi tapasztalata, de értse is a magyar futballistákat, illetve az itteni közeget. Ilyen nincs, az tiszta sor, talán Bódog Tamás áll hozzá a legközelebb, de rá még lehet, hogy nagy lenne ez a kabát. 

Erőn felülErőn felülFotó: Borsonline

Ott van viszont Marco Rossi, aki tavaly a fideszes közpénzszivattyúkat megelőzve úgy nyerte meg a magyar bajnokságot, hogy akadémistákra építette a Honvédot. Idén aztán bődületes meglepetést okozva a dobogóra vezette a DAC-ot a szlovák bajnokságban, szóval leszögezhető, hogy képes erőn felül teljesíteni a csapataival. Olaszként valószínűleg jobban érti ezt a játékot, mint bárki Magyarországon, és 2012 óta magyar csapatot irányít (annak vettük a dunaszerdahelyieket is). 

Honvéd: a józan ész lázadása a közpénzszórás ellen | Hosszabbítás

Ne tévedjünk: ha a Budapest Honvéd megnyeri a bajnokságot, az magyar viszonyokra fordítva körülbelül akkora bravúr, mint a Leicester City Premier League-győzelme. A kispestiek tökéletesen mutatják meg, miért vérlázító marhaság a jelenlegi sportfinanszírozási rendszer. Egy forduló van hátra az NB I-ből, jelen pillanatban a Honvéd ugyanannyi ponttal (62) áll, mint a Videoton, de eggyel több győzelme van, így vezeti a tabellát.

Nem állítjuk, hogy Rossi egy csapásra megoldotta volna az összes gondunkat, de az biztos, hogy sokkal kisebb kockázatot vállalt volna vele a szövetség, mint a belga szájhőssel, akiről továbbra is csak annyi derült ki, hogy isteni prezentációkat tud készíteni. 

Hozzászólások