Foci - Kösz mindent, Vidi, jó volt neked szurkolni!
Kösz mindent, Vidi, jó volt neked szurkolni!
Fotó: MTI

Kösz mindent, Vidi, jó volt neked szurkolni!

Mártha BenceMártha Bence
2018/12/14 13:34

Véget ért a MOL Vidi Európa Liga-menetelése, a magyar bajnok az utolsó csoportmeccsén hiába ért el 2-2-es döntetlent a Chelsea-vel szemben, eközben a BATE Szalonikiben győzte le a PAOK-ot, így a fehéroroszok jutottak a legjobb 32 közé.

A bajnokcsapat a kiesés ellenére minden dicséretet megérdemel, hiszen még az utolsó meccsére is hagyott egy komoly bravúrt úgy, hogy július eleje óta folyamatosan meccseket játszik Európában. A fizikai és mentális fáradtság azonban inkább a bajnokságban látszik a csapaton, az EL-meccsekre mindig összekapta magát a Vidi, így jöhetett össze az a bravúros menetelés, ami a Chelsea ellen még csak nem is magától értetődő módon ért véget.

Hatalmas bravúr: döntetlent játszott a Vidi a Chelsea-vel | Hosszabbítás

Bravúros döntetlennel búcsúzott a Vidi FC a labdarúgó Európa-ligától: a magyar bajnok 2-2-t játszott az angol Chelsea csapatával, de így is kiesett, mivel a fehérorosz BATE Boriszov nyert a görög PAOK vendégeként. A Chelsea veretlenül, 16 ponttal végzett az L-jelű négyes élén a kilencpontos BATE-t megelőzve. A Vidi hét, a PAOK három ponttal zárt.

A Vidinek megvolt az esélye a továbbjutásra, és nem is csak olyan elvi lehetőségről beszélünk, mint legutóbb, amikor ehhez Lisszabonban kellett volna verni a Sportingot. Most sokkal jobb esély kínálkozott, a cseresorával érkező Chelsea ellen a győzelem sem tűnt lehetetlennek, és a Vidi nem is állt távol tőle. Az lett volna csak az igazán bosszantó, ha megveri az angolokat, és úgy esik ki, merthogy közben a másik meccsen szürreális végeredmény született: a PAOK otthonában nyert a BATE.

Tegnap jó volt a Vidinek szurkolni

Magyarországon minden politika, még a futball is. Sőt, különösen az. Még ha az inkubátor vs. stadion demagógiát figyelmen kívül hagyjuk, akkor is nehéz tiszta szívvel, minden körülmény felett szemet hunyva szurkolni a fehérvári csapatnak, de azt gondolom, aki igazán szereti a futballt, annál a Vidi annyit biztosan elért az idei teljesítményével, hogy a magyar bajnok meccseihez igazította a programját.

Nego mekkora gólt lőtt, atyavilág!Nego mekkora gólt lőtt, atyavilág! Fotó: mti

Ha az utóbbi év(tized)ek magyar klubcsapatok európai kalandozásait felidézzük, összesen nem jut eszünkbe annyi bravúr, mint amennyit ez a Vidi hozott. Gyakorlatilag kizárólag magasabban jegyzett, jobb csapatokkal találkozott, kiejtette a bolgár és a svéd bajnokot a luxemburgi után, amire amúgy legyinthetnénk is, ha a Dudelange a BL-kiesés után nem vasalta volna ki a román és a lengyel (!) bajnokcsapatot is. Az AEK ellen egy hajszál hiányzott, ahogy végül az Európa Liga-továbbjutáshoz is, pedig nem volt ez egy pitiáner csoport.

Egy nézőkkel teli stadionban az ember könnyebben felejti el a külső körülményeket. Ilyenkor már csak a pálya van, semmi más nem számít, csak ami a gyepen történik. És ami csütörtökön történt, az mindentől függetlenül felemelő volt. 

Nemcsak az, hogy a Vidi vezetni tudott a Chelsea ellen, hanem az, ahogy az utolsó tíz percben ment előre a magyar csapat, holott a játékosok pontosan tudták, hogy nem a továbbjutásért, hanem a szépségtapaszért törtetnek.

A siker kulcsa: Marko Nikolic

Magyar szinten erős csapatuk van a fehérváriaknak, de azért hanyattesni sem kell tőle. Szó sincs arról, hogy pusztán a keret erejében benne volt ez a bravúros szereplés, mert európai szinten is komolyan vehető labdarúgó nem sok szerepel a Vidiben.

Nikolic annyiból előnyben van a versenytársakkal szemben, hogy érti a játékot, és kristálytiszta víziója van arról a játékfelfogásról, amivel ez a Vidi sikeres lehet. Ez amúgy nem lenne óriási kunszt, ha nem Magyarországon élnénk, ahol akinek van 100 NB I.-es meccse a lábában, azt már futballszakembernek fogadjuk el. Ettől függetlenül az talán kijelenthető, hogy a teljes MOL Vidiből stábostul, játékoskeretestül az edző az, aki a legközelebb van az európai élmezőnyhöz.

Kedvenc képem az edzőrőlKedvenc képem az edzőrőlFotó: Vidi.hu

A szerb nem játékosokat keresett, hanem erényeket. Kellett neki három dupla tüdejű középpályás, akik képesek 12 km-et futni egy meccsen, és nem érdekelte, hogy cserébe néha dadog a lábukon a labda. Gyors és erőszakos csatárokat keresett, akik zokszó nélkül visszazárnak, cserébe nem érdekelte, hogy a kapu előtt nem olyan pengék. Rendszerben gondolkodott, és csak olyanok kellettek neki, akik beleillettek.

Kovács Istvánt egy magyar edző gondolkodás nélkül előbb választaná a csapatába, mint Anel Hadzicot, és ha csak a játéktudást nézzük, igaza is volna. 

De Nikolic rendszere nem bírja el, hogy egy-két, valóban zseniális passzért feláldozza azt a mezőnymunkát, amit a bosnyák a hét minden napján a csapata szolgálatába állít. A nagy különbség az, hogy Nikolic pontosan tudja, mitől működik egy ilyen rendszer.

Szervezettséggel a korlátok ellen

A Vidinek megvoltak a maga gondjai, nem véletlen, hogy Nikolic mindent a szervezettségnek rendelt alá. Ezzel ugyanis lehet orvosolni olyan egyéni hiányosságokat, amik kétségkívül megvoltak a csapatban, de csak nagyon ritkán bukkantak elő.

Juhász Roli nem gyors, viszont nagyon okos, és ettől jobb védőnek tűnt mellette az egy az egyben bitang jó, de néha hajmeresztő hülyeségeket művelő Vinícius is. Lazovic távozásával hirtelen alapjaiban kellett újragondolni a csapat támadójátékát, de Nikolic nem intézte el annyival, hogy betette a helyére a hasonló játékstílusú Kovácsot, hanem inkább visszahúzta a két támadó szélsőjét védekezni, mert számára a stabilitás volt az elsődleges szempont.

Jaj, gól!Jaj, gól! Fotó: mti

A szerb játékfilozófiájáról a legtöbbet Scepovic szakadatlan szerepeltetése mond a legtöbbet. A Vidinek lenne pénze olyan csatárt venni, aki gólokat is szerez, de Nikolic ragaszkodik honfitársához, aki valójában nem más, mint Szalai Ádám szerb alteregója. Erőszakos és jól fejel (utóbbi azért fontos, mert Nikolic a pontrúgásokban látja a gólszerzés kulcsát), zavarja a labdakihozatalokat, és jól tartja meg a rá fellőtt labdákat. Gólt meg majd lő valaki más.

Egy hét alatt sokat veszthet a Vidi

A csodaszép európai menetelés azért beszedte a sarcát: a Vidi már most nyolcpontos hátrányban van a Ferencvároshoz képest, és a lehető legrosszabbkor fogadja legnagyobb (egyetlen?) hazai ellenfelét. Az utolsó őszi forduló tétje brutálisan nagy: ha a Vidi nyerni tud, látótávolságba kerül, ha viszont nem tudja legyőzni a Fradit, akkor már nagyon nehéz lesz befognia ellenfelét.

Az 2018/19-es bajnoki szezon értékelésekor majd nem árt visszanézni egy kicsit, hiszen a bajnokcsapat óriási hendikeppet szedett össze az európai porondon. A Vidi július 10-én kezdte meg a szereplését, azóta gyakorlatilag csütörtök-vasárnap ritmusban nyomja végig a szezon első felét, 

aminek nyilván köze van a tetemes hátrányhoz, amit mostanáig összeszedett. Ebben kicsit ludas Nikolic is, aki nem meri hatékonyan rotálni az egyébként nem gyenge keretet, de érthető, ha most mindent felülírt az EL-szereplés. 

Márpedig a bajnoki cím értéke brutálisan megnő a következő időszakban, hiszen az UEFA a harmadik számú európai kupasorozat bevezetésével alaposan lábon lőtte a magyar csapatokat. Innentől kezdve gyakorlatilag a magyar bajnoknak van esélye, hogy számottevő csapatokkal találkozzon Európában, mert a BL, illetve azon keresztül az EL-csoportkör csak számukra lesz elérhető.

Hozzászólások