Foci - Komolyabban venné a labdarúgók fejsérüléseit a FIFA, akár extra csere is jöhet
Komolyabban venné a labdarúgók fejsérüléseit a FIFA, akár extra csere is jöhet
Fotó: Europress/AFP

Komolyabban venné a labdarúgók fejsérüléseit a FIFA, akár extra csere is jöhet

Németh DánielNémeth Dániel
2019/12/12 18:01
Dr. Bennet Omalu nigériai származású patológusnak a kétezres évek közepén sikerült bizonyítania, hogy összefüggés van az amerikai futball és a CTE nevű betegség között. Kutatásának köszönhetően megváltozott az NFL-ben a fejre mért ütések megítélése, nagyobb figyelmet fordítanak a prevencióra és a felszerelések fejlesztésére. Hamarosan a labdarúgásban is változhat a fejsérülések megítélése.

Nemrég egy glasgow-i kutatócsoport kimutatta, hogy a futballisták körében 3,5-szer akkora eséllyel fordulnak elő demenciával vagy egyéb neurológiai problémákkal kapcsolatos betegségek. A tanulmányban úgy találták, a labdarúgók körében lényegesen gyakoribb az Alzheimer-kór, a motoneuron-betegség és a Parkinson-kór előfordulási aránya, emellett korábbi focisták között nagyobb arányban figyelhetőek meg demenciával kapcsolatos gyógyszerrel kezelt páciensek. 

Utóbbi azért is fontos a kutatók szerint, mert a demenciát a kelleténél ritkábban jelölik meg a halál lehetséges okaként.

"Úgy gondolom, mostantól kijelenthetjük, hogy a fejsérüléseket és a fejre mért ütéseket a kutatások középpontjába kellene állítani. Leginkább ezen a téren szorulna változtatásra a labdarúgás" - nyilatkozta Dr. Willie Stewart a Glasgow-i Egyetem klinikai docense. Ő volt az az orvos, aki elsőként bizonyította, hogy a labdarúgás növelheti az agysérülések kockázatát: a 2002-ben elhunyt Jeff Astle-t diagnosztizálta CTE-vel, és megállapította, hogy a futballista betegségét a labdával való kontaktok okozták.

Be kéne tiltani a fejeseket a fociban? | Hosszabbítás

Fernando Torres esete és a közelmúltban tapasztalt súlyos fejsérülések apropóján a goal.com újságírója, Peter Staunton érdekes cikket írt, melyben amellett érvelt, hogy érdemes lenne megfontolni labdarúgásban a fejesek betiltását a biztonság érdekében. Az írás nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség álláspontját, de úgy éreztük, vitaindítónak érdekes lehet, kommentben várjuk a véleményeket.

A kutatások ellenére a labdarúgásban viszonylag későn indult be a diskurzus, hogyan lehetne megelőzni a fejsérüléseket. Az Egyesült Államokban, ahol az NFL miatt is nagyobb figyelem irányult a kérdéskörre, a 11 éven aluli korosztályos bajnokságokban betiltották a fejelést, de az U12-es és az U13-as játékosoknál is erősen limitált mennyiségben engedélyezik. Az Angol Labdarúgó-szövetség (FA) azonban arról is csak 2014-ben hozott határozatot, hogy az a játékos, akinél felmerül az agyrázkódás gyanúja, nem mehet vissza a pályára.

A glasgow-i kutatók munkája talán ráirányíthatja a figyelmet a jelenségre. Erre utalhat, hogy a közelgő Klubvilágbajnokságon a FIFA egy extra orvost is alkalmazni fog, akinek az lesz a feladata, hogy a lelátóról kiszúrja a sérüléseket, főleg az agyrázkódást. Ez az ellenőr hozzáférhet majd a meccsek felvételeihez, és közvetlen kapcsolatban lesz a pálya szélén dolgozó orvosokkal. A cél az, hogy kidolgozzanak egy hatékonyan működő agyrázkódás-protokollt, melynek segítségével megelőzhetik a nagyobb bajt.

Vizsgálják a rögbiben is alkalmazott agyrázkódáscserék használhatóságát is. Ez azt jelentené, hogy az agyrázkódás gyanújával vizsgált játékost ideiglenesen le lehetne cserélni, és ha a vizsgálat negatív eredménnyel zárul, akkor visszatérhet a pályára.

"Üdvözöljük ezt a változást" - nyilatkozta Dr. Vincent Gouttebarge, a FIFPro vezető orvosa. "Az, hogy van egy orvos a lelátón, aki hozzáfér a videókhoz, javítani fogja a labdarúgásban lévő agyrázkódás-protokollt. Az agyrázkódás az egyik legnehezebben azonosítható sérülés, amely így extra figyelmet igényel. Csak bátorítani tudjuk a szervezőket, hogy hasonló lépéseket tegyenek. Az extra orvos fontos információkkal szolgálhat a potenciális agysérülésekről, épp ezért a FIFPro kitart ennek a szabálynak az alkalmazása mellett."

Távirányítóval próbálta kinyitni az autóját a korábbi NFL-es | Hosszabbítás

A krónikus traumatikus enkefalopátia, vagy röviden CTE nevű betegség az utóbbi években egyre nagyobb figyelmet kap bizonyos kontaktsportágakban. A CTE elsősorban azokra a sportolókra jelent veszélyt, akik rendszeresen fejsérüléseket (pl.: agyrázkódást) szenvednek el. Larry Johnson, a Kansas City Chiefs korábbi futója saját bőrén tapasztalja a betegség tüneteit.

Korábban egyébként az NFL felajánlotta a FIFA-nak és az UEFA-nak a segítségét. Az utóbbi években az NFL-ben megváltoztatták a sisakkal való szerelésre, a kirúgásokra és a blokkokra vonatkozó szabályokat, amelyet edzéseken is alkalmaznak. Az NFL szerint ennek köszönhetően egy év alatt 29%-kal csökkent az agyrázkódásos esetek száma. "Jelentős változást értünk el, de ez nem jelenti, hogy meg is oldottuk a problémát" - jelentette ki Dr. Allen Sills. "Mindig a megelőzés a legjobb megoldás, vagyis esetünkben a fejre mért ütések elkerülése."

via Telegraph

Hozzászólások