Foci - Klopp előre megmondta: Virgil van Dijktől ellopták az Aranylabdát
Klopp előre megmondta: Virgil van Dijktől ellopták az Aranylabdát
Fotó: Europress/AFP

Klopp előre megmondta: Virgil van Dijktől ellopták az Aranylabdát

Németh DánielNémeth Dániel
2019/12/03 14:13
Lionel Messi vagy Cristiano Ronaldo neve mindig jogosan merül fel a világ legjobb játékosai között, azonban azt még a korszakos zsenialitásuk sem garantálja, hogy minden évben ők teljesítenek a legjobban. 2019-ben Virgil van Dijk a saját posztján legalább annyira kiemelkedett, mint az argentin világklasszis a támadók között, az eredmények alapján pedig inkább a holland érdemelte volna a díjat.

"Ha a mostani generáció legjobb játékosának kellene adni az Aranylabdát, mindig Lionel Messi érdemelné meg. Ez a helyzet. Azonban, ha az előző idény legjobbját keressük, Virgil van Dijk az emberünk" - jelentette ki Jürgen Klopp egy korábbi nyilatkozatában. Ez lenne az egész Aranylabda-szavazás lényege: megtalálni egy adott év legjobb játékosát, a korábban elért eredményektől függetlenül. Lionel Messi és Cristiano Ronaldo így is esélyes jelöltnek számított, előbbi Aranycipős lett, utóbbi Nemzetek Ligáját nyert Portugáliával.

Azonban az igazi kérdés az: ők voltak 2019 legjobbjai?

Ronaldót könnyebb kizárni ebből a versenyből. Erős szezonja volt, elismerésre méltó könnyedséggel illeszkedett be a Juventusba, ám a Serie A góllövőlistáján csak a negyedik helyen zárt, miközben a Bajnokok Ligájában hat góllal maradt el argentin riválisától. Mindent egybevetve ez egy jó, de nem kiemelkedő szezon volt Ronaldo pályafutásában. Messi helyzete valamivel komplikáltabb. 34 bajnokin szerzett 36 gólja és a BL-ben elért 12 találata mindenképpen növeli az esélyeit, azonban más szempontokat is figyelembe kell venni.

Ha Messinek vagy Ronaldónak adják az Aranylabdát 2019-ben, megint dühbe jövünk | Hosszabbítás

December 2-án, hétfőn hirdeti ki a France Football a 2019-es Aranylabda nyertesét. Tavaly Luka Modric megtörte Lionel Messi és Cristiano Ronaldo évtizedes uralmát, idén ennek a folytatásában bízunk, tehát hogy nem a két korszakos klasszis közül kerül ki a díjazott.

Klubszinten nyújtott teljesítménye makulátlan, még azt sem igazán varrhatjuk a nyakába, hogy a Barcelona háromgólos előnyről bukta a Liverpool elleni Bajnokok Ligája-elődöntőt. Már csak azért sem, mert a háromgólos előny kialakításához elsődlegesen az ő szenzációs egyéni teljesítménye kellett. Amikor viszont nemzetközi vizekre evezett a válogatottal, nem tudott vezérré válni (erre még bővebben is kitérünk). Van olyan szezon, amikor Messi ezzel a teljesítménnyel is kiérdemelte volna az Aranylabdát, ám ezúttal ott volt Virgil van Dijk a jelöltek között.

18 hónap alatt a holland vezérletével teljesen átalakult a Liverpool védekezése. Kulcsszerepe volt abban, hogy első idényében BL-döntőbe jutott a Liverpool, majd ezt a teljesítményt sikerült egy évvel később megismételni, sőt, ezúttal már a trófeát is magasba emelhette. Előző szezonban a Liverpool védelme hozta le a legtöbb meccset kapott gól nélkül (21) és kapta a legkevesebb gólt (22) a Premier League-ben, emellett a klub történelmi, 97 pontos szezont futott, óriási pech, hogy ez csak ezüstöt ért a Manchester City miatt. 

Miközben a Citynél a felelősség szépen eloszlik a csapattagok között - probléma nélkül léptek elő olyan játékosok, mint Raheem Sterling és Bernardo Silva - a Liverpool erősen támaszkodott a holland játékosra. 539 nap telt el anélkül, hogy lecselezték volna tétmérkőzésen, a hírhedten törékeny védelemből rövid idő alatt az ország legjobbja vált az irányításával, emellett extraklasszis teljesítménye lehetővé tette, hogy Trent Alexander-Arnold és Andrew Robertson lényegében szélsőként játsszon.

000_1MP4NR.jpgFotó: Europress/AFP

Hollandia újjászületésében is megvolt a maga szerepe, nem rajta múlt, hogy a Nemzetek Ligája döntőjét végül elbukták Portugália ellen. És ahogyan Messit sem hibáztattuk a BL-elődöntőért, úgy a hollandot sem tehetjük felelőssé mondjuk az Everton elleni döntetlenért, ami megpecsételte a Liverpool sorsát a bajnokságban. Messi nagyságát könnyű számokkal alátámasztani (elég megnézni a gólokat, gólpasszokat), ám a maga nemében Van Dijk legalább akkorát játszott a statisztikák alapján is.

Tegyük fel, hogy nem tudunk dönteni 2019 legjobb támadója és legjobb védője között. Milyen tényezőket érdemes ilyen esetben számításba venni? Az Aranylabda-szavazásokat szervező France Football leírása alapján három szempont szerint kell mérlegelni:

  • egyéni és csapatszinten (trófeák) elért sikerek az adott évben;
  • a játékos kiválósága (tehetség és fair play);
  • a játékos pályafutása összességében.

Ebből a második pont az, ami nagyon kilóg Messi esetében. Kiváló szezonja ellenére az argentin válogatottban ezúttal is felsült, ráadásul a Brazília elleni kiesést követően masszív bírózásba kezdett. "Kétség sem fér hozzá, hogy mindent előkészítettek a braziloknak. Nem szeretnék részese lenni ennek a korrupciónak, nem szabadna elszenvednünk ezt a fajta tiszteletlenséget a Copa Américán. Ennél tovább is juthattunk volna, ám nem engedtek minket a döntőbe. A korrupció, a játékvezetők és minden egyéb miatt nem élvezik az emberek a futballt" - mondta.

Messi: "Ebben a korrupcióban nem szabad részt venni" | Hosszabbítás

Lionel Messi, az argentin labdarúgó-válogatott csapatkapitánya a Chile elleni győztes bronzmérkőzés után nem jelent meg az éremátadó ünnepségen, és Copa Americát rendező brazilokkal kapcsolatban korrupciót emlegetett, valamint a játékvezetőket szidta. Messi a szombati találkozó 37.

Nyilatkozatát követően három hónapra eltiltották a válogatott mérkőzésektől. Néhány döntés valóban kedvezőtlen volt Argentínára nézve, abban azonban semmi újdonság nincs (főleg Dél-Amerikában), hogy a hazai csapatnak kedveznek a bírók. Talán a korrupció felemlegetése sem a legcélszerűbb abban a sorozatban, amit olyan sűrűn rendeznek meg, hogy már csak a nagy számok törvénye alapján meg kellene nyernie egyszer. 2015 óta három Copa América volt, miközben Eb-ből és Nemzetek Ligájából csak egyet tartottak. (Ronaldo mindkettőt megnyerte.)

Az Aranylabdát olyan játékosnak kell kapnia, aki egyénileg kiemelkedő teljesítményt nyújtott a klubjában és a válogatottban egyaránt. Van Dijk eleget tesz ennek a kritériumnak, Messi nem. Ez alapján még úgy is a hollandnak kellett volna nyernie, hogy az eddig elért eredmények összességében az argentin zseninek kedveznek. Jürgen Klopp tökéletesen megfogalmazta a helyzetet, a France Football szavazóbizottsága azonban nem hallgatott rá. Virgil van Dijktől ellopták az Aranylabdát.

via Eurosport

Hozzászólások