Foci - Kirúgjuk Storckot, mert úgy gondolkodott, ahogy egy kapitánynak kell?
Kirúgjuk Storckot, mert úgy gondolkodott, ahogy egy kapitánynak kell?
Fotó: mlsz.hu

Kirúgjuk Storckot, mert úgy gondolkodott, ahogy egy kapitánynak kell?

Mártha BenceMártha Bence
2017/06/13 14:43

Lendületbe jött a magyar futballszakma. Nem is csoda, hiszen most jött el az ideje annak, amiben évtizedes rutinjuknak köszönhetően a legjobbak: a másikra mutogatásban. De vajon rászolgált-e a népharagra Bernd Storck?

Tavaly ilyentájt csak a magyar szakma bátrabb, öntudatosabb képviselői merték ütni Bernd Storckot, az Andorra elleni gyalázat óta azonban már minden sikertelen kontár a németen éli ki saját frusztrációját. Ez valahol érthető, hiszen az utóbbi három évtized legkomolyabb magyar futballsikerét szállító németen még nehezebb volt fogást találni, mint a sokadig mohácsot elhozón, ráadásul a személyisége miatt amúgy is kevesen kedvelik a mogorva, öntörvényű szakembert. Nem maradt senki, aki kiállna mellette.

Most meg magyarázkodhat

Most önjelölt kapitányok ígérik, hogy a Valhallába vezetik a magyar futballt, folyosói pletykák szólnak Storck utódjának keresgéléséről, és alig akad valaki, aki szerint meg kéne tartani a németet, mert amúgy nem végez rossz munkát.

Minden döntése bevált

Storcknak - ezt talán még ő maga sem vitatja - kapitánykodása első időszakában óriási mázlija is volt. A selejtezőkben, majd az Eb-n végre nekünk mentek be a megpattanó lövések, és az ellenfélnek jöttek ki a kapufáról, végre nálunk sültek el úgy lábak, ahogy korábban szinte soha, és mi kaptunk mindig jó ellenfeleket.

Ugyanakkor Storck meghozott néhány igencsak kockázatos döntést, és ezek közül gyakorlatilag az összes helyesnek bizonyult. Nem is lehetett a szemére vetni semmit: az általa betett Kleinheisler megnyerte a pótselejtezőt, Gera és Nagy Ádám párosa elképesztően hatékonnyá vált a pálya közepén, megtalálta Fiolát, újra bevetette Guzmicsot, visszavitte balhátvédnek Kádárt és persze bent tartotta a saját közönsége által is kifütyült Szalait. Mindegyik döntés bejött, egészen a belgák elleni meccsig úgy nézett ki, a német nem is tud tévedni.

Gyönyörű utazás volt

Aztán persze kiderült, hogy dehogynem. A vb-selejtezőkben a feröeriek ellen fejben, a portugálok ellen taktikailag nem a legjobb állapotú csapat futott ki, majd a peches, Svájc elleni vereség után gyakorlatilag el is dőlt, hogy a magyar válogatott még nem tart ott, hogy egymás után két tornán is megmutassa magát. Hogy ez Storck hibája lenne, azt vélhetően még legádázabb támadói sem gondolják komolyan.

Ez elment, lássuk 2020-at

A német is belátta, hogy a 2018-as világbajnokságra már nincs esély kijutni, ezért úgy döntött, a hátralevő selejtezőket arra használja, hogy megpróbálja kitalálni, hogyan lehet pótolni a csapat abszolút kulcsjátékosát, Gera Zoltánt, illetve hogy megnézze, milyen játékosok képviselik a második vonalat.

Nagy Dominik, Tóth Bence, Márkvárt, Vinícius, Sallai, Balogh és Eppel mellett megmutathatta magát Kleisz, Kalmár és Szoboszlai is, de nagy tévedés lenne a bemutatkozók nyakába varrni a 2017-es eredményeket. Balogh kvázi a legjobbunk volt Andorrában, Vinícius sokkal jobban játszott, mint a gyenge formában levő, az Eb-n is alapembernek számító Lang, és Bese sem volt rossz. Ezzel szemben a kapitány Dzsudzsák, a szintén rutinos Stieber, Gyurcsó és Kleinheisler mélyen az elvárt szint alatt teljesítettek, ezért is volt furcsa, hogy Dzsudzsák könnyek között kérte ki magának, hogy nem tud mit kezdeni a 17 éves gyerekekkel maga körül.

Storck szerint a jövő érdekében kockáztattak Andorra ellen | Hosszabbítás

A magyar válogatott történelmi vereséget szenvedett a világranglistán 186. helyezett, amatőr játékosokból álló Andorra ellen. A találkozót követően Storck vállalta a felelősséget, de szerinte a jövő érdekében a fiatal játékosoknak is biztosítani kell a lehetőséget. A magyar válogatott szövetségi kapitánya a Nemzeti Sportnak adott nyilatkozatában elmondta, már az első tíz percben érződött, hogy a csapattal valami nincs rendben.

Storck talán nem is döntött volna így magától, ha nem nyekergi végig az évet szegény mindenki által üldözött Ferencváros, hogy az EL-selejtezők miatt hadd ne adjanak játékost a válogatottnak (egyébként a Vidiből sem került most be Viníciuson kívül senki). A csapatok részéről felmerülő igény amúgy jogos, valószínűleg nem véletlenül az Andorra elleni meccset alkudta erre az időpontra az MLSZ sem.

Tehát itt van Storck egy elveszett vb-selejtezővel, néhány kulcsembere nélkül, és egy olyan ellenféllel szemben, amit bekötött szemmel is verni kellene. Mit tennél a helyében? Nem próbálnád ki fiatalokat, akikből később kulcsember lehet? Nem próbálnád felhozni egy olyan támadót, aki gólkirály volt a magyar bajnokságban, és pont egy olyan csapat ellen szerezhet önbizalmat, amit mindenki hülyére ver? Nem próbálnál kísérletezni?

Ha a fentiekre nem a válaszod, akkor a tízmillió szövetségi kapitány közül a rosszabbak közé tartozol. Bernd Storck pedig a jobbak közé, hiszen bevállalta a kockázatos döntéseket – csak most, szemben a tavalyi időszakával, minden rosszul sült el.

Minden tönkrement

Arról azonban nem ő tehet, hogy a magyar futball nem termel ki neki olyan játékosokat, akiket komoly kockázatvállalás nélkül be tudna állítani akár csak Andorra ellen is. A bajnokcsapat gólkirálya, Eppel még a törpeállam ellen sem tűnt életképes megoldásnak, Sallai a Serie A-rutin ellenére is sokszor súlytalan, és Márkvárt korlátai is alaposan kijöttek az oroszok ellen. De ezekre a kérdésekre csak úgy találhat választ Storck, ha megpróbálja.

Ha már csatárokkal jól állunk

Van azonban egy dolog, amiért jogosan támadják a kapitányt: a középcsatár posztja. Eppel kipróbálása jogos volt, de az oroszok elleni játékával nem mutatta, hogy kihagyhatatlan lenne, miközben Nikolics Nemanja pillanatnyilag vezeti az MLS góllövőlistáját, Futács Márkó pedig gólkirály lett Horvátországban. Szalai sérülése miatt bőven belefért volna, ha legalább a keretbe meghívja a Bundesligában edződő támadóhoz alkatilag legjobban hasonlító Futácsot.

Tökéletes Szalai-klón

Az alapvetően 4-4-2-es játékrendszer (ennek egy 4-1-4-1-es vadhajtását láthattuk Andorrában) is átgondolásra szorul, különösen Gera nélkül, hiszen sem a jobb, sem a bal oldalon nincsenek igazán jól védekező szélsőink, így elég könnyen átrohannak a középpályánkon. Azon kívül Dzsudzsák Balázsnak sem kötelező minden válogatott meccsen játszania, főleg, ha nincs formában – márpedig az Eb óta nem igazán megy neki a válogatottban.

Óriási marhaság lenne Storck kirúgása

Jelen pillanatban úgy néz ki, Bernd Storckot felmentik a válogatott szövetségi kapitányi posztjáról, és csak utánpótlásigazgatóként maradna a szövetségnél. A közönség megkapná a fejet, amire az andorrai borzalom óta áhítozik, a magyar szakma is nagyot szusszanhatna, hiszen eltávolítják a németet, aki ki sem kérte a véleményüket, viszont a szövetségnek borzasztó nehéz feladata lenne az új kapitány kijelölésével.

A magyar „szakemberek” korlátait tökéletesen ismerjük, és mivel Dárdai bolond lenne hazajönni, Bölönivel pedig évek óta hasztalan kerülgetik egymást a szövetség elnökei, vélhetően külföldi szakembert kellene igazolni. De kicsodát? Pénz lenne rá bőven, de ki lehetne az a szakember, aki egy kapitányi munkáért eljönne hozzánk, ahol gyenge játékoskeretből, de világbajnoki elvárások közepette kellene felmutatnia valamit.

Hagyni kell dolgozni Storckot, mert minden más döntésben sokkal inkább benne van a kudarc, mint hogy még egyszer akkora mázlink legyen, mint a mufurc némettel.

Hozzászólások