Foci - Képmutatással nem lehet küzdeni a rasszizmus ellen, az biztos!
Képmutatással nem lehet küzdeni a rasszizmus ellen, az biztos!
Fotó: Calcio+

Képmutatással nem lehet küzdeni a rasszizmus ellen, az biztos!

Mártha BenceMártha Bence
2019/04/05 13:47

Hiába az UEFA Say no to Racism kampánya (nálunk A Gyűlölet nem Pálya), időről időre megmutatja arcát a szurkolói réteg sötét oldala, és amíg a döntéshozók beérik képmutató látszatintézkedésekkel, addig nem is fog semmi változni.

Az elmúlt napokban két súlyos incidens is történt: Danny Rose, valamint az angol válogatott többi színes bőrű tagja Montenegróban volt kénytelen elszenvedni a helyi szurkolók taplóságát, Cagliariban pedig a Juventus csatára, Moise Kean kapott a szárd ultráktól a gólja után. A két eset között a sajtó és a közvélemény fogadtatása a legmeglepőbb különbség.

Rose alig várja, hogy visszavonuljon

A Tottenham hátvédjét egyébként is imádja az angol sajtó, hiszen tőle aztán tényleg lehet érdekes nyilatkozatokra számítani. Rose már többször hangot adott őszinte véleményének úgy a Spurs igazolásait (“jó lenne már olyanokat igazolni, akikre nem google-ön kell rákeresnem”), mint a csapat edzőjét illetően (“Keresi a United és a Real Madrid? Helyes, úgyis túl jó hozzánk”), és nem fogta vissza magát a legutóbbi rasszista botrány után sem.

Alig várja, hogy vége legyenAlig várja, hogy vége legyen Fotó: Europress/AFP

A podgoricai meccs nem az első balkáni kirándulása volt Rose-nak, aki 2012-ben az angol U21-es válogatottal játszott Szerbiában, és Krusevacban addig huhogtak neki (sőt, dobálták és meg is ütötték), míg elveszítette a fejét, és kiállíttatta magát. A Guardiannek adott interjújában elmondta, számított rá, hogy Montenegróban is része lesz hasonlóban, és nem is tévedett. Mondott azonban ennél komolyabbat is.

“Elegem volt… van még 5-6 évem a futballban, de már most alig várom, hogy visszavonuljak. Túl akarok lenni rajta, hogy őszinte legyek, annyi politika és minden más van már a futballban, hogy egyszerűen csak magam mögött akarom hagyni ezt az egészet” - mondta a megdöbbent újságíróknak Rose.

Olaszország még mindig forró talaj

Amikor Sir Alex Ferguson próbálta maradásra bírni Paul Pogbát, azzal érvelt a fiatal francia középpályásnak, hogy Olaszországban biztosan állandó rasszista támadások céltáblája lesz. Az öreg nem mondott butaságot, hiszen bár sokat lazult az olasz lelátói hangulat azóta, hogy a Lazio-tábor egy római derbin egy “Négerek csapata, zsidók szektora” drapival kedveskedett a római kanyarnak, a rasszizmus időről-időre felüti a fejét a Serie A lelátóin.

Mario Balotelli 2013-ban kapta meg egy drapérián, hogy “Nincs olyan, hogy fekete olasz”, Cataniában pedig félbe is szakadt a meccs, miután felkapta a labdát, és a szicíliai ultrák közé rúgta a folytonos huhogás miatt. A legutóbbi eset a hétközi fordulóban, Szardínián történt, és nem is maga a rasszista inzultus a meglepő, hanem a reakciók, amiket a Moise Kean-t érintő szurkolói abúzus kiváltott.

Ez már provokáció?Ez már provokáció? Fotó: Europress/AFP

Szinte le sem fújták a meccset, a Juventus védője, Leonardo Bonucci közölte, a játékos is hibás, hiszen a gólja után hergelte a kapu mögött ülő Cagliari-ultrákat, és hasonló húrokat pengetett Max Allegri edző is. Igaz, mindketten hozzátették, hogy elítélik a rasszizmus minden formáját, de a relativizálásra alaposan felkapta a fejét a nemzetközi sajtó.

A Guardian külön cikket szentelt az esetet követő olasz lapvéleményeknek, és megütközve látták, hogy több helyen is előkerül a játékos felelőssége. Persze nem olyan markánsan, mint Bonucci nyilatkozatában, aki 50-50 százalékban találta felelősnek a játékost és a szurkolókat, ráadásul a rázúduló népharag miatt a védő is kénytelen volt magyarázkodni a nyilatkozata miatt.

Az olaszok messze le vannak maradva

A futball és a rasszizmus szoros összefonódásán nincs mit csodálkozni: ha megnézzük, hogy a futball környékén mozgók, beleértve a játékosokat és a szurkolókat is, döntőin milyen társadalmi réteget képviselnek, egyáltalán nem meglepő, hogy a PC-viselkedés nem igazán tud utat törni a labdarúgásba.

"Mind Koulibalik vagyunk" - a nápolyi szurkolók válasza"Mind Koulibalik vagyunk" - a nápolyi szurkolók válasza Fotó: Calcio+

Olaszország egyelőre nagyon távol van attól a szurkolói kultúrától, amit a Premier League-ben a szurkolókra erőszakoltak. Precedens bőven van, de az olasz hatóságok jobbára a klubokat tudják csak büntetni, nem egyéneket, holott - ahogy a Cagliariban történt esetben is - legtöbbször egy-egy kisebb csoport felelős a botrányokért. Legutóbb az Inter kapott kétmeccses büntetést, miután a Napoli elleni meccsen Kalidou Koulibalyt ócsárolta a milánói tábor, valamint a nápolyiak északi vendégjátékainál szinte megszokottnak mondható “területi kirekesztésben” is vétkeztek. 

Amíg az olaszoknál nem tudják megoldani, hogy a bűnösöket büntessék, ne az egész klubot (vagy ne tudják rávenni a klubokat, hogy szűrjék ki saját maguk a bűnösöket), addig olyan látszatintézkedésekre futja csak, mint amit vélhetően a Cagliari is kap majd.

Hozzászólások