Foci - Még a koronavírusra is hivatkozhat a világ legdrágább kapusa, ha ki akarnák rúgni
Még a koronavírusra is hivatkozhat a világ legdrágább kapusa, ha ki akarnák rúgni
Fotó: Europress/AFP

Még a koronavírusra is hivatkozhat a világ legdrágább kapusa, ha ki akarnák rúgni

Dr. Simor MiklósDr. Simor Miklós
2020/08/02 11:48
Kepa Arrizabalaga kapusként történelmet írt, hiszen a Chelsea 71 millió fontért vásárolta meg alig két éve. Csakhogy a baszk hálóőr azóta rosszul véd. 

A védési hatékonysága 56 %-os, ami feketén-fehéren igazolja a klub kapuscsere szándékát. Szinte biztosan elkezdődtek a szerződéses tárgyalások a váltásról, mind a klub, mind a játékos részéről. Bár a szerződést nem ismerjük, de játszunk el a gondolattal, hogy milyen szerződéses garanciák befolyásolhatják a közelgő tárgyalásokat! Ki tudja, talán több felvetődik majd a londoni tárgyalóasztalnál…

Borzasztóan teljesít a világ legdrágább kapusa, elüldözhetik Londonból | Eurosport

Komoly játékosmozgás várható a nyáron a Chelsea-nél, ennek pedig a két éve rekord összegért vett, de csúnyán leszereplő Kepa Arrizabalaga kapus is áldozatul eshet. A spanyol idén a legrosszabbak közt volt a posztján a ligában, szakértők szerint pedig nem lehet maradása a londoni kékeknél.

Minden szerződéseket tárgyaló sportjogász és sportmenedzser a mozgástér meghatározásával kezdi. Nem mindegy, hogy a ringben egy pillangóval, egy nehézsúlyú bokszolóval, vagy egy oroszlánnal kell megmérkőzni. Ez befolyásolja a hangnemet, a „zsarolási potenciált”, de akár a tárgyalások gyorsaságát is. Ha Arrizabalaga stábja ügyesen tárgyalt a londoni helyfoglaló idején, akkor az alábbiak szerepelnek puskaporként a tarsolyukban:

a) Meccsszám meghatározás: Tudjuk, hogy a kapust rossz teljesítménye miatt nem játszatták. Gyakran élnek azonban a sportolók azzal, hogy minimum meccsszámot határoznak meg szerződésükben, hányszor kell pályára lépniük. Azért szokás ragaszkodni ehhez a kikötéshez, mert akit nem látnak, azt értelemszerűen nehéz pozitívan megítélni. Ha van ilyen a hálóőr szerződésében, akkor ez ütős érv lehet a tárgyalásokon.

b) Megfelelő klublégkör: Arrizabalaga ismerten összerúgta a port Maurizio Sarrival. Az akkori vezetőedző nem akarta játszatni, mivel nem védett jól. A viszony haragos volt (aztán a vezetőedző távozott a klubtól), de az érv megmarad: ilyen légkörben ki az, aki jól védett volna?

c) Közös megegyezés: A Chelsea csak szeretne valamit visszakapni a horribilis vételárból. Ehhez azonban úgy kell távoztatni a kapust, hogy valaki meg is akarja venni. Egy közösen kigondolt csomag mind a klubot, mind a kapust segítheti egy potenciális vásárlóval való tárgyalásnál.

d) Koronavírus: Elismerjük, hogy ez egy amolyan tárgyalási Jolly Joker. Akinek nincs érve, az felhasználja, mint vis maiort, vagyis „rajta kívül álló körülmények”-et. Hála a csonka szezonnak nyilván érzi a rendes edzésmunka hiányát is a hálóőr, ami szintén nem javított a hullámvölgyön. Az ő értékelésében bizonyára emiatt inkább a klub, mint ő a hibás.

e) Időtényező: A londoniaknak sürgősen megoldást kell találnia a betöltendő posztra. Talán még a kedvezőtlenebb feltételek is megengedhetőek, ha az gyors eredménnyel (értsd: szerződésbontással, vagy eladással) párosul.

kepa-chelsea-goalFotó: Europress/AFP

Mivel készülnek vajon a Chelsea tárgyalói? Íme, talán ezekkel:

a) Teljesítmény: Aki 38 meccsen 54 gólt kap, az menjen a veterán katonák majálisi tengóversenyére – mondhatják –, annak nincs helye a világ egyik legjobb csapatában. Bőven volt ideje a kapusnak megmutatni oroszlánkörmeit, ami a számok alapján vitathatatlanul nem sikerült.

b) Pályára lépés mennyisége: A meccsszám és a rutin testvérek. Aki tehát kevesebbet játszik, az kevésbé rutinos. Aki kevésbé rutinos, viszont a teljesítménye sem kielégítő, az összességében kevésbé kapós.

c) Drága ár + élcsapati tényező: Arrizabalagát a csapat drágán vette, ráadásul most a világ egyik legjobb bajnokságának egyik legjobb csapatában szerepel. Ez szűkíti a mozgásteret, mert bárhova kerül, az potenciálisan egy gyengébb csapat lehet. Az ár a vásárláskor irreálisan magas volt, azóta oldalba kapta a vírus a világot, így a baszk vételára jó eséllyel jóval alacsonyabb lesz az akkorinál. Ez presztízs veszteség lehetőségét rejti.

d) A játékossal kapcsolatos légkör: Viszonylag rossz teljesítmény + a klub vezetésével, vagy a vezetőedzővel való balhézás + várható áresés. Nem teszi ideálissá az Arrizabalaga-csomagot.

e) Elégedetlenség miatti szerződésbontás: Ezt hívjuk „azonnali hatályú felmondásnak”. Ha van vétkes szerződésszegés (legyen akár edzésmunka-hiányosság, nem megfelelő hozzáállás, bomlasztás, stb.) akkor ennek meglengetése kedvező lehet a Chelsea számára.

Nem tudjuk, hogy valójában miről értekeznek majd a tárgyalóasztalnál. Ahhoz azonban nem jóstehetségre, hanem némi szerződések világában való rutinra van szükség, hogy az ember nyugodtan állíthassa a fentieket.

Simor Miklós
sportjogász

Simor Ügyvédi Iroda

Hozzászólások