Foci - Keleten a helyzet megváltozott – az Union Berlin a német első osztályban
Keleten a helyzet megváltozott – az Union Berlin a német első osztályban
Fotó: Europress/AFP

Keleten a helyzet megváltozott – az Union Berlin a német első osztályban

HosszabbitásHosszabbitás
2019/06/11 17:47
Erich Maria Remarque híres első világháborús élményeket rögzítő regénye (Nyugaton a helyzet változatlan) után szabadon akár a fenti címmel is felvezethetjük a német labdarúgó első osztály abszolút újoncát, az Union Berlint. A Bundesliga 2 mögöttünk hagyott kiírásának harmadik helyezettje a VFB Stuttgarttal vívott osztályozós párharc után, 2–2-es összesítéssel, idegenben lőtt gólokkal jutott története során először a Bundesliga első osztályába, ahol az Energie Cottbus 2009-es kiesése óta először szerepel majd a korábbi kelet-német területet képviselő csapat.

A hétfő esti berlini visszavágó gól nélküli döntetlenje után a szurkolók elözönlötték a pályát, és kezdetét vette az igazi népünnepély. A klub eddigi legnagyobb sikere egy kelet-német kupagyőzelem volt 1968-ból. Egyöntetű vélemény azonban, hogy a mostani feljutás mindenképpen átveszi a vezető pozíciót a klub históriás könyvében. Nem véletlenül nyilatkozta Dirk Zingler, a klub elnöke könnyek között a hétfői mérkőzés lefújása után a következőket: „40 éve vagyok a klubnál, nagyon régóta várok már erre a pillanatra.”

A klubot 1906-ban alapították Olympia Oberschöneweide néven, az évek során folyamatosan alacsonyabb osztályokban szerepelt. A német egyesítés után pénzügyi problémákkal küzdött, mely időszakban a negyedosztályt is megjárta. Szurkolói azonban minden nehézség ellenére is kitartottak a klub mellett, amely így a második legnagyobb drukkerbázissal rendelkező berlini futballklubbá vált a Hertha után. A csapat szimpatizánsai kis túlzással egy családot alkotnak, szép példa erre a 2008-as eset, amikor a szurkolók saját maguk kezdtek bele a csapat stadionjának rekonstrukciójába. Egy alkalommal még véradást is szerveztek, hogy így juttassák némi bevételhez szeretett klubjukat.

urs fischer.jpg Fotó: Europress/AFP

Az Union Berlin élesen elhatárolja magát a kelet-német rezsim házi csapatától, a Dynamo Berlintől, amely bár, erős politikai hátszéllel, zsinórban tízszer nyert Kelet-német Kupát, manapság a negyedik vonalban sínylődik. A csapat a Bundesliga első osztályának 56. klubja, amely kivívta a részvételt, és a Fortuna Düsseldorf 2012-es bravúrja óta az első, amely másodosztályúként élvonalból érkező ellenfelét le tudta győzni az osztályozón. A párharc vesztese, a Stuttgart pedig készülhet a másodosztályra, vélhetően egy újjáalakuló játékoskerettel, lesz tehát dolga bőven a nemrég sportigazgatóként a klubhoz csatlakozó Sven Mislintatnak, aki előbb Dortmundban fedezett fel megannyi tehetséget, majd az Arsenalnál tevékenykedett, ahol azonban nem tudott maradandót alkotni, nem feltétlenül kizárólag önhibájából.

Urs Fischer, az Union Berlin vezetőedzője a feljutás valósággá válásának mámoros pillanatában így fogalmazott: „Az egész klub, annak minden dolgozója hozzátette a magáét ehhez a sikerhez. Csodálatos csapatmunka volt ez a mai teljesítmény még akkor is, ha az első félidőben voltak gondjaink.” Bizony voltak gondok, hiszen a Stuttgart a mérkőzés elején Denis Aogo szabadrúgása révén megszerezte a vezetést, a VAR azonban az Union segítségére sietett, miután a játékvezető a visszanézés során les miatt érvénytelenítette a találatot

Az Union Berlin mindössze egy gól híján maradt le a közvetlen feljutásról, így utólag azonban talán már nem bánják, hogy így alakult, hiszen így szerzett igazi katarzis élményt a hétfő este. Oliver Ruhnert, a klub általános igazgatója így vélekedett a lefújás után: „Ez egyszerűen leírhatatlan, a csapat a lehető legnehezebb utat bejárva jutott el a csúcsra.”

Németország futballtérképére tehát felkerült egy új pont, amely óriási lelkesedéssel vág neki története első élvonalbeli szezonjának. A feljutás egyik pikantériáját pedig az a tény adja, hogy ezzel immáron Németországban is rendeznek majd fővárosi derbit az ország elsőosztályú labdarúgó bajnokságában, ahol az Union a Herthával csap majd össze.

043_dpa-pa_120845321.jpg Fotó: Europress/AFP

via Guardian

Szöveg: Nánási Antal

Hozzászólások