Foci - A katalán idegtudós, aki rárúgná az ajtót a futball őskövületeire
A katalán idegtudós, aki rárúgná az ajtót a futball őskövületeire
Fotó: Europress/AFP

A katalán idegtudós, aki rárúgná az ajtót a futball őskövületeire

Németh DánielNémeth Dániel
2020/11/21 15:20
2020-ban már a felkészülés alapvető részét képezik az adatok. Az analitikai módszertan évről évre fejlődik, a háttérben folyamatosan gondolkoznak azon, hogy tehetnék minél egyszerűbbé az elemzést a klubok számára. Ennek a folyamatnak az egyik élharcosa a Metrica nevű cég, amely most arra készül, hogy a módszereit a szélesebb közösséggel is megismertesse. 

Az edző tehetetlen volt. Mindent megtett, amit csak tudott, hogy a jobbhátvédje soha ne távolodjon el 12 méternél jobban a belső védőtől, a játékos azonban képtelen volt feldolgozni az információt. Már az is kipróbálták, hogy a két védőt gumiszalagokkal összekötözték edzésen, a mérkőzéseken mégis újra és újra megnyílt a terület közöttük, amit az ellenfelek sikeresen kihasználtak. "Semmi sem működött" - jegyezte meg Ruben Saavedra. "Amikor megmutatták a videót a játékosnak, szembeszállt az edzővel, és vitatta, hogy 12 méternél távolabb lett volna."

Ez csak azt követően változott meg, hogy Saavedra új adatvizualizációs módszerhez folyamodott. "Automatizáltuk a vizualizációt - egy vonallal jeleztük a távolságot. Az edző azt mondta: 'Mostantól nincs vita. 12 métert mondtam, itt pedig 12,2 méterre vagy.' Ezzel már nem tudott vitatkozni." Hamar kiderült, hogy a módszer más területen is hasznos lehet, és nagyban megkönnyítheti az elemzők munkáját, akik korábban manuálisan rögzítették a játékosok különböző játékszituációkban (például a bedobásoknál) elfoglalt pozícióit.

Minden adat nyomon követkető a szoftver segítségével.Fotó: Sky Sports 

"Az elemzőnek kellett megtalálnia valamennyi bedobást, majd végignézni ezeket a jeleneteket. Az edzőnek határozott elképzelései voltak, mit vár a játékosoktól. Ez alapján az analitikusnak fel kellett ismernie a játékosok helyzetét, és ez alapján kiválasztani azokat, akik jó helyen voltak, illetve, akik rosszul helyezkedtek, és mindezt visszaküldeni az edzőnek. Most viszont egy kattintással kiválaszthatja a bedobásokat, egy percen belül valamennyit látni fogja. Sárga négyzettel jelöljük, ha jól csinálták az edző paraméterei szerint, pirossal, ha rosszul."

Idegtudománytól a labdarúgásig

Ez a fajta részletesség ma már általánosnak tekinthető a topkluboknál, köszönhetően a Saavedrához hasonló emberek munkájának. A végzettségét tekintve idegtudomány PhD-vel rendelkező katalán a labdarúgásban hasznosítja tudását, többek között a Seattle Sounders, a Santos és a Nice munkáját is segítette, valamint számos helyen megfordult Spanyolországban és Portugáliában. Nagyjából 80 klub szerepel az ügyféllistáján, köztük a Barcelona is. "Én vagyok az a srác, aki megmondja az edzőnek, ha az egyik játékos rosszul csinált valamit."

"Egyszer az egyik játékos felém fordult és megállapította, hogy ezek alapján én vagyok a rendőr."

Saavedra következő lépése, amelyre Metrica nevű cégével készül, még jelentősebb lehet. Az elképzelés az, hogy létrehozzanak egy olyan verziót a videóelemző módszerükből, ami a tömegek számára elérhető, hogy az adatkövetés ne csak az adatfeldolgozók és a világ leggazdagabb klubjai számára legyen elérhető. Az egyszerűsített felületet néhány technológiaközpontú klub már használja, például a Peterborough United és a Stockport County. Hamarosan piacra kerül egy ingyenes verzió, amit bárki használhat, akinek van egy kamerás mobilja.

Munka közben a Metrica szoftvere.Fotó: Sky Sports

Mindez alapvető változást hozhat a futballban. "Azzal, hogy ezek az emberek az árnyékban maradnak, a futball megszűnik fejlődni" - vallja Saavedra. "Ezek az emberek rengeteg új ötletet hozhatnak, számos kiváló elemzéssel."

Kívülállóak, de ez az előnyük

Saavedra karrierje Hollandiában kezdődött, ahol idegtudományt tanult, előtte három éven át egy londoni székhelyű gyógyszergyártónál dolgozott. "A gerincvelő regenerációját tanulmányoztam, szóval egyáltalán nem kapcsolódott a labdarúgáshoz, viszont a laborban nagyon sok megfigyelésen alapuló kísérletet folytattunk. Főleg egereket és patkányokat vizsgáltam a kísérletek során." Amszterdamban ismerkedett meg Bruno Dagninóval, aki kognitív idegtudománnyal foglalkozott, a majmok és emberek szemmozgását figyelte meg.

Mindketten az adatkövetés módszerét használták. "Teljesen mindegy, hogy egy egér, a szem, vagy egy futballista az alany. A nap végén csak egy adat, ami időben mozog. Ezt persze ne mondjátok el a játékosoknak" - tette hozzá. A két tudóst összekötötte a futball iránti szenvedély, és ketten együtt csatlakoztak a több díjat is besöprő producerhez, Enzo Angillettához. Szerették volna örökre megváltoztatni az analitikát, amire szerinte pont azért lehetnek képesek, mert teljesen máshogy gondolkoznak.

"Az az egyik legnagyobb előnyünk, hogy nem ebből a világból származunk. Soha nem játszottunk profi szinten. Sosem edzősködtünk. Nem vagyunk elfogultak. Nyitott elmével érkeztünk. Nagy szurkolók vagyunk és ismerjük az adatokat. Csak ismertetni kell velünk a problémát." Ennek már hét éve, a probléma pedig akkoriban elég egyértelmű volt: az információ elárasztotta a piacot, amit a fogadóirodák már felhasználtak a saját céljaikra, és a közvetítésekben is megjelentek. A klubok azonban lemaradásban voltak.

"Elgondolkoztunk, hogy mit csinálnak a klubok ezekkel az adatokkal, mert láttuk a közvetítésekben, hogy már hőtérképeket mutattak és arról is voltak statisztikáik, mennyit futottak a játékosok. Kiderült, hogy a kluboknak nem volt meg a hátterük. A legtöbben hozzá sem jutottak az adatokhoz, és ahol esetleg mégis, ott sem voltak meg az emberek, hogy elemezzék azokat." Ekkor fogalmazódott meg bennük a gondolat, hogy alapítsanak egy olyan céget, ami tanácsadással foglalkozik. A fiatal tudósoknak rögtön megtetszett, mennyire másként működik a futball világa.

A Metrica alapítói: Ruben Saavedra, Bruno Dagnino és Enzo Angillletta.Fotó: Sky Sports 

"A futballban dolgozó emberek ahhoz szoktak hozzá, hogy nézik a focit. Szóval mutathatunk nekik diagramot vagy táblázatot, látni is akarják, hogy elhiggyék. Automatizált folyamatot akartak, hiszen a legmagasabb szinten nincs idő, sok mérkőzést kell játszani, és sok a teendő két találkozó között. Mindig azt kérték, spóroljunk nekik az idővel. Folyamatosan ezt hallottuk, hogy le kell egyszerűsítenünk. Meg kellett mutatnunk, hogy megértettük a problémájukat és rendelkezünk a megfelelő válasszal."

"A szoftver rendkívül komplikált a mögötte álló adatelemzők tekintetében - mindenféle algoritmus, bonyolult szerkezettel -, ezzel azonban nem foglalkoznak. Csak az érdekli őket, hogy a megfelelő helyre kattintva előhívhassák, amit látni akartak. Itt láthatóak a jelenetek, ezen a rendszeren keresztül lehet megosztani az edzővel. Ezzel máris sikerült megoldani a problémát, és megjelent iránta az érdeklődés."

A Villarreal volt az egyik legelső partnerük egyike. Részben azért, mert a spanyol klub nyitott az innovatív ötletek iránt, részben azért, mert az egyik fiatal videoelemző argentin volt, épp mint a cég alapítói közül ketten is. "Azt mondtuk, mindannyian Argentínából származunk. Apró hazugság volt. Én nem vagyok argentin, de el tudtam játszani az akcentust." Miután átléptek ezen az ajtón, a Metrica előtt kinyílt a világ, és rövidesen már a legnagyobb kluboknak szállítottak adatokat - akik ezt jelentős anyagi ellenszolgáltatással jutalmazták.

Adatelemzői részlegük segítségével a klubok sajátos módon hasznosíthatták a rendelkezésre álló információkat. Egyedül mérőszámok alakultak ki például a presszingszituációk elemzésére, vagy a támadó harmadban végrehajtott passzok hatékonyságára. Érdekes, hogy miután a lehető legmagasabb szintre sikerült felkapaszkodni, és BL-győztes klubok sikereihez járult hozzá, a Metrica most az amatőr labdarúgás felé fordult. Az alapítók szerint azonban ez a logikus lépés a részükről.

Pont mint a Tesla  

"Hasonló a megközelítés a Tesláéhoz" - magyarázta Saavedra. "Amikor elkezdték gyártani az elektromos autóikat, még elképesztően sokba kerültek, de az volt a vízió, hogy előbb-utóbb eljön az a pont, amikor már mindenki megengedheti az elektromos autókat. Bizonyos értelemben mi is ezt csináltuk. Ha alacsonyabb szintre megyünk, nem várhatjuk el a kluboktól, hogy több ezer eurós kamerákat használjanak. Ezért olyan módszerre volt szükség, amely független a hardvertől, és mindegy, hogy telefon vagy egy szofisztikált kamera áll rendelkezésre."

"Az eredmény az lett, hogy kifejlesztettünk egy új rendszert, amely lehetővé teszi az adatok követését bármilyen eszközről. Edzéseket rögzítő műszaki kamerák, tévés felvételek, drónok, kézikamerák - teljesen mindegy. Automatikusan követi a játékosokat és a labdát a pályán."

Hamarosan jöhet az ingyenes verzió, ami kinyithatja a kaput a fiatal elemzők előtt.Fotó: Europress/AFP

A Metrica szoftverének lájtosabb verzióját máris használják a futballpiramis alján lévő klubok. Elsőként Sean O'Callaghan teljesítményelemző látta meg benne a lehetőséget a Peterborough-nál eltöltött időszakában, és elhatározta, hogy ezt a munkamódszert meghonosítja alacsonyabb osztályokban is. "Amikor megérkeztem a Stockporthoz, az volt az egyik legnagyobb célkitűzésem, hogy behozzam ezt a rendszert a videókhoz. Teljesen más volt, pont erre volt szükségem, és még csak bankot sem kellett robbantanom érte."

"Rengeteg időt spóroltunk ezzel. A szombati mérkőzések utáni rohanásban csak a vasárnap áll rendelkezésre, a hétfői meetingen már a keddi találkozó a téma. Elemzés után összeállítom a videót, az edzők elmondták, hogyan lehet ezt egyszerűsíteni a meetingekre szabva. Be lehet rajzolni a nyilakat, ki lehet emelni jeleneteket, és át lehet helyezni játékosokat. Pont, ahogyan a srácok csinálják a Monday Night Footballban. Kevesen rendelkeznek ezzel, ezen a szinten csak páran. Ami az előnyt illeti: kiszakít minket a teremből, és inkább a pályán vagyunk."

A következő lépés az lenne, hogy egy teljesen ingyenes verziót is létrehozzanak. "Olyan megoldást kínálunk, ami lehetővé teszi számukra, hogy ugyanazt a munkát és elemzést végezzék el, amit a Barcelona is" - jelentette ki Saavedra. "Hisszük, hogy ezek az amatőr elemzők idővel leváltják a piac dinoszauruszait. Lassan elfoglalják ezeket a tereket, és ha ezt most ingyen megtehetik, idővel talán kluboknak dolgozhatnak fizetésért." Rossz hír a futballvilág őskövületeinek: a labdarúgás új rendőrei csak most lendülnek bele.

via Sky Sports

Hozzászólások