Foci - Káosz a szomszédban: illegális edzések és kémbotrány tehetik tönkre az osztrák meglepetéscsapat varázslatos szezonját
Káosz a szomszédban: illegális edzések és kémbotrány tehetik tönkre az osztrák meglepetéscsapat varázslatos szezonját
Fotó: Europress/AFP

Káosz a szomszédban: illegális edzések és kémbotrány tehetik tönkre az osztrák meglepetéscsapat varázslatos szezonját

Szabó BenceSzabó Bence
2020/05/21 18:51
Az európai futballszezon egyik legnagyobb meglepetése volt kialakulóban a járvány előtt Ausztriában, ahol a LASK vezette a bajnokságot az évek óta verhetetlen Red Bull Salzburg előtt. A csapat azonban a karantén szabályok megszegése miatt súlyos büntetésre számíthat, bár az, ahogy a bizonyítékként használt felvételek előkerültek, újabb érdekes csavart adhat a furcsa történetnek. 


A labdarúgó bajnokságok visszatérése Európában a járvány csendesedésével rengeteg fontos kérdést felvet. Mennyire biztonságos az újraindulás és egyáltalán mennyire etikus ebben a helyzetben az élsporttal foglalkozni? Legyen szó akár idő előtt lezárásról, akár újrakezdésről, a legtöbb bajnokságban az igazságos befejezés kérdése is komoly dilemmát okozott. Ausztriában ellenben a bajnokságot jelenleg vezető LASK olyat tett, ami jelentősen leegyszerűsítette ezt a kérdést. 

A linzi kötődésű csapatnál ugyanis a szabályok egyértelmű megszegésével próbáltak meg előnyt szerezni. Bár a bajnokság június eleji visszatérésében már korábban megállapodtak a liga csapatai, a karantén alatt érvényes szabályok szerint a full-kontakt edzéseket csak a héten kezdhették volna el. Ezzel a döntéssel mentek szembe a LASK vezetői, amikor múlthéten teljes tréninget vezényeltek a csapatnak. Pechükre az eset hamar kiszivárgott, mire a bajnokság többi csapata felháborodott közleményben reagált.

"Az ilyen illegális cselekedetek miatt a hihetetlen erőfeszítések, melyet az (osztrák) Bundesliga és a csapatok tettek, hogy biztosítsák minden érintett egészségét, nevetségesnek tűnnek. A megelőző intézkedéseket, melyeket a klubok közösen készítettek és egyöntetűen fogadtak el, rosszindulatú módon megszegték. Ez ráadásul egyértelmű versenyelőnyhöz juttatja a LASK csapatát, ami nem elfogadható."

Ehhez Stephan Reiter, a címvédő - és a LASK jelenlegi első számú kihívója - Red Bull Salzburg kereskedelmi igazgatója  következőket fűzte hozzá:

"Sokkoltak minket a LASK-nál történtek. Több hónapon át keményen dolgoztunk együtt a javaslatok kidolgozásán. Egyértelmű, hogy nem minden csapat vette komolyan ezt a felelősséget."

A LASK szezonja a történtekig csodásan alakult -A LASK szezonja a történtekig csodásan alakult -Fotó: Europress/AFP

Az valószínűnek tűnik, hogy a LASK emiatt súlyos büntetéssel néz szembe, a pontlevonástól a másodosztályba való száműzésig számos lehetőség felmerült. Pedig a szünet előtt a szezon varázslatosan alakult a nyolc évvel ezelőtt még harmadosztályban sínylődő kis csapat számára. Amellett, hogy hogy a klub a BL-selejtezőből indulva az Európa-ligában is 16 közé jutott, a bajnokságban ősszel tartotta a lépést a Haaland vezette Salzburggal, majd a norvég csatár téli távozása után meg is előzte gyengélkedő riválisát. Küszöbön állt a meglepetés.  

"Ez a szezon álomszerű volt a LASK számára. Az egyszerű drukkerek is örülhettek, hogy végre valaki megszorongatja a Salzburgot. Ők nyerték az előző hat bajnokságot és a LASK az első igazi kihívójuk volt az utóbbi pár évben. A hősies európai menetelés is sokat segített, az osztrák emberek büszkék, hogy egy ekkora klub így képviseli az országot." - meséi el Simon Clark, egy osztrák Bundesligával foglalkozó podcast házigazdája.

A klub és történetének második bajnoki címe között már csak a felsőházi rájátszás tíz meccse állt, a kiszabott büntetés azonban könnyen elveheti tőlük ezt az esélyt. Nem véletlen, hogy a csapatnál mielőbb igyekeztek tisztázni a helyzetet és elnézést kérni:

"A teljes edzői stáb azzal keresett meg, hogy ha így edzünk tovább, nem leszünk készek az újraindulásra. Aztán Valerien Ismael vezetőedző megkérdezte, nem tarthatnánk-e intenzívebb edzéseket. Ez ostobaság volt, óriási hiba a részünkről, amiért nem győzök elnézést kérni a többi csapattól, a szponzoroktól és az emberektől is." - nyilatkozta a klub alelnöke, Jurgen Werner. 

"Nem előnyt szerettünk volna szerezni, a játékosok egészségét akartuk biztosítani. A csapat tesztelve volt és követte a szigorú higiéniai előírásokat. Nem veszélyezettünk senkit. Csak négy edzésről volt szó, de nagy hiba volt."- tette hozzá Ismael. 

Az esetre azután derült fény, hogy az illegális edzésekről készült videós bizonyítékot a többi 11 csapat képviselője benyújtotta a szövetség számára. Az viszont, hogy hogyan is készülhettek ezek a felvételek, különös csavart ad a történetnek. A LASK közleménye szerint ugyanis "ipar kémkedés" áldozatai lettek:

"Május 13-án, szerdán hajnalban betörtek a Raiffeisen Arena körüli területre és illegálisan megfigyelő kamerákat telepítettek." - a közleményben leírtak képi bizonyítéka az alábbi kamerafelvétel képe.

lask3.jpgFotó: Goal.com

Andreas Protil, a klub igazgatója a következőt fűzte hozzá az esethez:

"Mivel ez a második ilyen kísérlet volt rövid időn belül, ezért a sajtóhoz fordultunk. Lesokkolt minket a tény, hogy vannak harmadik felek, akik illegális tevékenységtől sem riadnak vissza, hogy betörjenek a klubunk területére és ipari kémkedést kövessenek el." 

Az ilyen jellegű kémkedés a riválisok edzésein nem teljesen idegen a fociban, legutóbb 2019 során Angliában, a Marcelo Bielsa által vezetett Leeds United kapcsán látott napvilágot, hogy a rivális Derby County-nál szaglásztak. Ha viszont a LASK vádjai igaznak bizonyulnak, akkor ebben a botrányban nem ők lesznek az egyetlen fél, akiknek lesz mit megmagyarázniuk. 

"Az általános reakció Ausztriában a történtekre minden szempontból negatív. Ezt a remek sztorit, ami felrázta a bajnokságot, az események teljes káoszba fordíthatják." - mondta el véleményét Clark.

Egyelőre annyi biztos, hogy a LASK ügye a liga szenátusa, a szabálysértések miatt kiszabott büntetésekről döntő bizottság elé kerül. A csapatok addig is végre mind újrakezdhették a teljes edzéseket, a bajnokság pedig két héten belül elstartolhat. Az, hogy LASK által tartott extra tréningek mekkora előnyt jelentettek, csak ekkor derül majd ki igazán.

via goal.com

Hozzászólások