Foci - João Félix fénysebességgel halad előre, de nem túl gyors ez a tempó?
João Félix fénysebességgel halad előre, de nem túl gyors ez a tempó?
Fotó: Europress/AFP

João Félix fénysebességgel halad előre, de nem túl gyors ez a tempó?

Wojciechowski PatríciaWojciechowski Patrícia
2019/09/17 11:02
Indul az idei BL-szezon, melynek egyik főszereplője a portugálok hatalmas tehetségnek kikiáltott játékosa, João Félix lehet. Az Atlético Madrid 19 éves focistája hamar a reflektorfénybe került, de vajon nem túlságosan gyors-e Félix előretörése?

João Félixnek nem kellett sok idő, hogy betörjön a foci elitjébe. A Benfica akadémiájáról gyakorlatilag pillanatok alatt a világ egyik legerősebb csapatához került, miközben már Cristiano Ronaldo örököseként emlegetik. Félix rendkívüli sebességgel lép egyre feljebb a ranglétrán, egyetlen profi szezonnal a háta mögött idén már az a feladat hárul rá, hogy az Atlético Madrid támadójátékában fontos szerepet játsszon.

Félix 15 évesen került Portóból a Benfica akadémiájára. A lisszaboniak, észak-portugáliai riválisukkal ellentétben, hamar felfedezték Félix tehetségét, pedig a portugál különösen látványos megoldásokat vagy kiugró mérkőzés-teljesítményt nem produkált első éveiben. Ahogy a Benfica klublegendája, Nuno Gomes fogalmazott: „Félix nem egy kifejezetten jól cselező srác”. Különlegessége az apró, egyszerű dolgokban rejlik, fantasztikusan lát a pályán, gyorsan érzékeli a helyzetet, labdakezelése szintén bámulatos. A fiatal portugál gyorsabban gondolkozik az átlagnál, mintha már azelőtt tudná, mit tesz a labdával, mielőtt megkapná azt.

Korábbi utánpótlás edzője, João Tralhão szerint, Félix főleg az edzéseken tűnt ki, ami tizenéves korban a mérkőzéseken mutatott teljesítménynél is fontosabb. Az edzésmunka jelzi az edzőnek, meddig juthat egy játékos a jövőben. Tralhão számára hamar nyilvánvalóvá vált, hogy Félix a tökéletességre törekszik, még a legegyszerűbb feladatokból is kihozta a maximumot. 

075_fiuza-joaofeli190618_npu8B.jpgFotó: Europress/AFP

Eddig Félix története tökéletesen beleillik a „tini szupertehetség” sémába. Fiatalon kiderült róla, hogy átlagon felüli képességekkel rendelkezik, környezete is látta, hogy sztár lesz belőle, utánpótlás-egyesülete kiemelten figyelte. Felemelkedésének sebessége azonban még azokat is meglepte, akik a kezdetektől fogva figyelemmel kísérték a portugál pályafutását.

Alig négy évvel azután, hogy a Portónál lekicsinyelt 15 éves játékos a Benfica akadémiájára került, Félix 19 évesen a focivilág egyik legnagyobb szenzációja lehet. Első profi szezonjában bajnoki trófeát emelt magasba a Benficával, nyáron pedig 126 millió eurót fizetett érte az Atlético Madrid, amivel minden idők legdrágább portugál focistájává vált.

Amikor Cristiano Ronaldo a helyszínen nézte végig a Benfica-Sporting lisszaboni derbit, a Benficánál viccesen megjegyezték, hogy Portugália legjobb játékosa is a stadionban van, szép dolog, hogy CR7 is megnézi őt. Szintén árulkodó, hogy nyáron egymás után nyolc napon keresztül az egyik legjelentősebb portugál lap, a Correio da Manhã címlapján találta magát Félix. Az átigazolási időszak egyik legnagyobb szenzációja volt, amikor az Atlético Madrid klubrekordot jelentő összegért, 126 millió euróért igazolta le a mindössze egy profi szezont maga mögött tudó fiatal focistát. Félix ezzel minden idők legdrágább portugál játékosa lett, több pénzért került Spanyolországba, mint Cristiano Ronaldo Manchesterbe vagy éppen a Juventusba. A csillagászati ár persze a labdarúgás változásait is jelzi, miszerint egy nagy potenciállal rendelkező, ugyanakkor tapasztalatlan, és a pályán viszonylag keveset bizonyított játékosért rekordösszegeket fizetnek a klubok.

  068_FtpTrial-AA_08072019_981868.jpgFotó: Europress/AFP

Félixet az egyik legnagyobb ígéretnek tartják, az új generáció zászlóvivője, Simeone a megújuló Atlético alappilléreként számol vele. A Matracosok vezetik a bajnokságot, Félix pedig már meg is szerezte első gólját madridi mezben. A Bajnokok Ligája szerdai játéknapján Simeone csapata azzal a Juventusszal csap össze, amely tavaly kiejtette őket a BL nyolcaddöntőjében, Félix pedig szembetalálkozhat hazája jelenlegi legjobbjával, Cristiano Ronaldóval. A portugál labdarúgás múltja és jelene találkozik a jövővel, a király az örökössel.

Félix hatalmas sebességgel történő felemelkedése lényegében idén januárban kezdődött. Ugyan már tavaly ősszel is bemutatkozhatott a Benfica felnőtt csapatában, alapemberré csak akkor vált, amikor szezon közben Bruno Lage vette át a lisszaboni együttes irányítását. Az idény végére portugál bajnoki címnek örülhetett, minden idők legfiatalabb játékosaként mesterhármast szerzett az Európa Ligában, és gyakorlatilag fél év alatt felhívta magára a világ figyelmét.

Az idei szezont már szupersztárként, hatalmas teherrel a vállán kezdte meg, az Atléticónál Antoine Griezmannt pótolva kellene húzóemberré válnia. A tehetséges focistát mondhatni bedobták a mély vízbe, nem kapott időt, hogy éveken át fejlődjön Portugáliában, rögtön a világ egyik legerősebb bajnokságában kell fordulóról fordulóra bizonyítania.

075_breton-clubatle190818_npZsU.jpgFotó: Europress/AFP

A jelenség a labdarúgásban bekövetkezett változásokat is jól mintázza. Miközben 2016-ban egy másik Benfica-akadémista, Renato Sanches, egy teljes szezon és egy Európa-bajnoki cím után került a Bayern Münchenhez, addig Félixnek a tavaszi szezon elég volt ahhoz, hogy szintet lépjen karrierjében. Sem a portugál, sem Simeone nem akart várni, Félix rögtön a csapatba került, ahol nagy feladat hárul rá. Ne felejtsük, amikor Cristiano Ronaldo Manchesterbe szerződött, első éveiben nem vált rögtön a csapat gólkirályává!

Akik közelről ismerik Félixet, nem aggódnak, hogy túl gyors lenne a tempó. Hisznek benne, hogy a portugál boldogul a feladattal, és készen áll egy ekkora kihívásra. Tralhão szerint Félix fiatal kora ellenére már jelentős tapasztalatot és pénzt szerzett, közben mégis ugyanolyan alázatos maradt, mint régebben.

Szerdán először léphet pályára Atlético-mezben a BL-ben, a Cristiano Ronaldo vezette Juventus ellen megmutathatja, hogy fiatal kora és kevés tapasztalata ellenére nemcsak a jövő, de a jelen egyik legnagyobb sztárja is lehet. 


via The New York Times

Hozzászólások