Foci - Játékoscserék NBA-módra? Komoly változás jöhet az átigazolási piacon
Játékoscserék NBA-módra? Komoly változás jöhet az átigazolási piacon
Fotó: Europress/AFP

Játékoscserék NBA-módra? Komoly változás jöhet az átigazolási piacon

Szabó BenceSzabó Bence
2020/05/17 14:17
Két játékos klubváltása egy közös transzfer keretében már régóta ismert módszer a futball világában is, a járvány okozta gazdasági válság azonban olyan hullámot indíthat be, amire még nem láttunk példát a sportban. 


Egy átigazolási időszak a jellegéből adódóan kiszámíthatatlan. Ki hitte volna annak idején, hogy Eric Cantona mindössze 1.2 millió fontért szerződik Manchesterbe, vagy épp azt, hogy a PSG leteszi Neymarért a kifizethetetlennek tartott 220 milliós kivásárlási árát? Ahogy azt sem látta előre senki, hogy David De Gea utolsó pillanatos átigazolását a Real Madridba végül egy elromló faxgép akadályozza meg. 

A lényeg világos: a piac nyitásától egészen a zárásig a káosz uralkodik, és ember legyen a talpán, aki megmondja, mi fog következni. Különösen igaz ez a mostani, a koronavírus-járvány gazdasági hatásai miatt drasztikusan megváltozott helyzetben.

Három általánosságban mégis úgy tűnik, mindenki egyetért: az átigazolási díjak csökkenni fognak, elterjedtebbek lesznek a kölcsönök, és ami talán a legérdekesebb, újra divatba jönnek a játékoscserék. Fabio Paratici, a Juventus sportigazgatója egészen merész álláspontot képvisel az utóbbi kérdésben, szerinte az ilyen üzletek annyira elterjedhetnek, mint az amerikai profi kosárlabdaligában, az NBA-ben.

"A klubok gazdasági problémákkal küzdenek majd, szóval új megoldásokra lesz szükség. Számos más sportból átvehető példa közül szerintem az NBA adhat leginkább ötletet. Persze ott van draft és fizetési sapka, szóval sok minden másképp működik. A játékosokat cserélő üzleteket viszont gondolkodás nélkül átvenném."

000_1GB6X7.jpgJorginho megszerzése lehet a Juventus célja egy játékoscserével - Fotó: Europress/AFP

Ilyen nyilatkozat után nem meglepő, hogy az olasz sajtót a héten egy Juventust érintő játékoscsere átigazolási pletykája uralta. A híresztelés középpontjában Miralem Pjanic, a Sarri rendszerébe nem igazán passzoló irányító állt, akit a pletyka szerint a mester korábbi nápolyi kedvencére, Jorginhóra cserélnének a Chelsea-vel. 

Mielőtt azonban a londoniak képbe kerültek, egy olyan üzletről lehetett hallani, ami tényleg megidézte volna az NBA trade-ek világát az európai fociban. Az első dominó ismét Pjanic lett volna a történetben, akiért cserébe a Barcelona állítólag kész volt felajánlani középpályását, Arthurt (és talán ráadásnak Junior Firpót), ellenértéknek azonban nemcsak a bosnyákot, hanem Daniele Ruganit és Mattia De Scigliót is elkérték volna a Juvétól. 

Az üzlet logikája szerint Arthur valamelyest többet ér, mint a már 30 éves Pjanic, kompenzációként viszont Rugani megoldást jelenthetett volna a katalánok középhátvéd problémáira. De Sciglio szerepe még érdekesebb, őt ugyanis a katalánok Nelson Semedo helyére szánták, akit viszont megpróbáltak volna elcserélni a Manchester Cityvel Joao Cancelóért cserébe. Nem mintha a portugál szárnyvédőre igényt tartottak volna, rá inkább az Internél kiszemelt Lautaro Martinez ellenértékeként számítanának, ezzel csökkentve a fiatal argentin csatár átigazolási díját. Lehet még követni? 

Nem véletlen, hogy épp a Barcelona neve merült fel egy ilyen nagy volumenű játékosokat cserélő üzlet esetében, hiszen közismert, hogy bár a katalánok keretére ráférne a vérfrissítés, a csapat nincs abban az anyagi helyzetben, hogy hatalmas összegű átigazolási díjakat fizessen. Az újdonság, hogy szakértők szerint rövidesen számos nagy klub a Barcához hasonló szituációban találhatja magát.

"Szerintem az árak csökkenését látjuk majd a piacon. Persze előfordulhat, hogy néhány bombaüzlet a legnagyobb sztárcsapatok között végbemegy, a City vagy a PSG nem mostanában fognak kifogyni a pénzből. A többiek ellenben alaposan újragondolják majd, hogyan kötnek üzleteket."- nyilatkozta Joshua Robinson, a Wall Street Journal elemzője. 

Az Eto'o-Ibrahimovics cserének anno nem a Barca lett a nyerteseAz Eto'o-Ibrahimovics cserének anno nem a Barca lett a nyertese - Fotó: Europress/AFP

Persze a játékoscserék nem először jelennének meg az európai fociban sem, Olaszországban egy időben kifejezetten népszerű volt ilyen üzleteket kötni. Más kérdés, hogy egyes csapatok - például a Clarence Seedorfot Francesco Cocóra cserélő Inter - híresen rosszul mérték fel a játékosok értékét. Igaz, ők voltak nyertesei is ilyen üzletnek, ahol épp a Barcelonával cserélve kapták Samuel Eto'o-t, a katalánoknál csúnyán besülő Zlatan Ibrahimovicsért cserébe. Ha Barcánál egy ilyen rossz emlékű üzlet után ismét játékos cserében gondolkodnak, tényleg komoly lehet a helyzet. 

A látkép Európa leggazdagabb bajnokságában, a Premier League-ben sem sokkal rózsásabb. Hiába a mesés tévés pénzek, meccsnapi bevételek nélkül a klubok anyagi helyzete romlik, ami ugyan létüket nem fenyegeti, de a készpénzforrások elapadhatnak. 

"Alapesetben nagy profitot termelnek, a részvényesek azonban joggal érzik, hogy vékony jégen táncolnak, hiszen annyi pénzt ölnek új játékosokba, akár átigazolási díjak, akár fizetések terén."-mondta Robinson.

Így ismét előkerülhetnek az olyan cserék, amiknek utolsó példája Angliában Alexis Sanchez eligazolása volt a Manchester Unitedbe, ahol az Arsenal az örmény Henrikh Mkhitaryant kapta cserébe. Más kérdés, hogy ez az üzlet mindkét félnek katasztrofálisan sült el, az ilyen cserék mégis kevesebb kockázatot jelentenek, mint komoly összegek kifizetése a válság idején. 

"Nehéz időket élünk világszerte. Kevesebb pénz mozog majd az átigazolási piacon, szóval jobban kell támaszkodnunk olyan megoldásokra, mint az utánpótláscsapatok, a kölcsönszerződések és a játékoscserék. Ha nincs pénzed házra, még mindig bérelhetsz egyet."- fejtette ki véleményét Paratici.

A cél persze minden csapatnál az lesz, hogy túljárjanak a másik eszén és előnyösebb üzletet kössenek, az olasz sportvezető szerint azonban a játékoscseréknek megvan az az előnye, hogy mindkét fél jól járhat a végén:

"Azért lehet jó megoldás, mert mindkét csapat érdekeit szolgálhatja egy jó csere. Muszáj kreatívnak és alkalmazkodónak lennünk, hiszen a helyzet körülöttünk folyamatosan változik."

via Goal.com

Hozzászólások