Foci - James Rodriguez távozna a Bayernből, Niko Kovac pedig nem marasztalja
James Rodriguez távozna a Bayernből, Niko Kovac pedig nem marasztalja
Fotó: Europress/AFP

James Rodriguez távozna a Bayernből, Niko Kovac pedig nem marasztalja

Klein RékaKlein Réka
2019/02/08 14:57

Niko Kovac tőle szokatlan módon dicsérte meg James Rodriguez teljesítményét, miután a Bayern legyőzte a Herthat a Német Kupában.

„Remekül játszott” – mondta Kovac. „Fontos volt, hogy higgadt tudott maradni szoros helyzetekben. A játékunk minőségibb, ha ő is a pályán van.”

A nyilatkozat mögött azonban több is van, mint puszta elégedettség. Kovac néhány hete már utalt arra, hogy James azon játékosok közé tartozik, akik nem veszik túl jól a kritikát, és érezniük kell a vezetőség és a társak támogatását ahhoz, hogy tündökölhessenek. Ha a horvátnak az volt a célja, hogy a nyilvános dicsérettel ápolgassa a sérült egót, akkor az is sokat segített neki, hogy az igazat mondhatta, mindenféle túlzás nélkül.

James, a passzmester Thiagóval a védelem előtt, valóban biztosította, hogy a Bayern ismét jóban legyen a labdával. A Hertha pedig 120 percnyi üldözés után végül összeomlott.

Egy furcsaság azonban van abban, ahogy Kovac a kolumbiait dicséri, és talán ő is elkezdte megérteni, amikor azt mondta, hogy a középpályásai gyakran „csak elrúgták a labdát” kritikus helyzetekben, a korábbi mérkőzéseken. Ezért joggal merül fel a kérdés: Miért nem gondolt arra korábban, hogy „minőséget” tegyen a pályára? Ahogy arról a nyugalomról beszélt, amit James hozott arra az oldalra, ami eddig képtelen volt a bekapcsolódni a passzjátékba, úgy hangzott, mintha a Hertha elleni meccs előtt nem sok köze lett volna a kezdőcsapat összeállításához.

Talán Kovac úgy látja, James viszonylagos be nem avatkozása, nem tőle függött. A játékos fizikailag nem volt a legjobb formájában a szezon kezdetén, miután a világbajnokság alatt összeszedett egy sérülést. Jamest rosszul érintette, amikor a Bayern edzője elkezdte rotálni a csapatot, hogy mindenki boldog legyen. Kovac pedig talán nem rendelkezik azokkal a képességekkel, mint például elődje Jupp Heynckes, akinek sikerült mindenkit maga mellé állítania.

043_dpa-pa_110579601.jpg Fotó: Europress/AFP

Ennek pedig egy összezördülés lett a vége, amely során James emlékeztette a korábbi Eintracht Frankfurt edzőt, hogy ez itt nem szokás. A klub nem tagadta az erről szóló pletykákat, ez pedig csak megerősíti, hogy a kvázi újonc edző nehezen tudja kontrollálni a sztárjátékosokkal teli öltözőt, akik sztáredzőkhöz szoktak.

Továbbá Kovac keze is meg volt kötve, mert a középpályás térdsérülés miatt hetekre kiesett 2018 végén és többször is elkésett a csapatmegbeszélésekről. A klub és az edző talán még el is nézte volna ezeket a dolgokat, ha James nélkülözhetetlenné vált volna, de még 20 hónap elteltével sem számít igazán alapembernek. A tagadhatatlan képességei ellenére nem tett eleget, hogy meggyőzze az edzőit, hogy köré és a kedvelt tízes pozíciója köré építsék a csapatot és a játékrendet.

Amit a kolumbiai igazán szeretne, vagyis fontosnak és szabadnak lenni a pályán, az a Bayernnél elérhetetlen. Ráadásul erősen kételkednek abban, hogy a klubnál akar maradni. Az édesapja Wilson, nem rég annak a lehetőségéről beszélt, hogy a fia a nyáron, miután lejár a kölcsönszerződése, a Juventusba igazol.

A másik oldalon a Bayernnek, azt kell eldönteni, hogy szeretnének-e élni a vásárlási opciójukkal és 42 millió euróért véglegesen elhozni James a Real Madridtól. Nemzetközi tekintetben, a játékos a klub egyik legnagyobb húzóneve lett, különösen Latin-Amerikában, de figyelembe kell venni, azt a negatív hatást, amit az jelenthet, ha a játékost akarata ellenére megtartják. Egy önközpontú játékosnál pedig csak egy boldogtalan önközpontú játékos rosszabb az öltözőnek. Különösen, ha ez mellé egy olyan edző társul, aki csak most tanulja kordában tartani az ilyesfajta öltözőt.

Ez pedig mind megmagyarázza, hogy a Bayern miért szeretné a lehető legkésőbb meghozni a döntést, de nehezen elképzelhető, hogy a meglévő dinamika változzon. Ahhoz, hogy megtörténjen, Jamesnak hasonló teljesítményt kellene nyújtani a Bajnokok Ligájában a Liverpool ellen és talán egy edzőváltás is szükséges lenne. Furcsább dolgok is történtek már a futballban. De ahogy a dolgok most állnak, a legjobb tanács a Bayern szurkolóknak, hogy élvezzék a kolumbiai trükkös játék, amíg még tehetik. Nem valószínű, hogy augusztusban is ebben a piros mezben fog játszani.

via 
ESPN 

Hozzászólások