Foci - Itt a szamba megmentője, ismét parádézó klasszisok – íme a Copa América csoportkörének álomcsapata
Itt a szamba megmentője, ismét parádézó klasszisok – íme a Copa América csoportkörének álomcsapata
Fotó: Europress/AFP

Itt a szamba megmentője, ismét parádézó klasszisok – íme a Copa América csoportkörének álomcsapata

HosszabbitásHosszabbitás
2019/06/26 14:26
Egyetlen argentin sem került be a Copa América csoportkörének álomcsapatába, és a torna első felének MVP-je sem egy világsztár lett. Három visszatérő klasszis mellett egy feltörekvő brazil szélső, egy szenzációsan védő venezuelai kapus és az Atalantában brillírozó támadó okoztak emlékezetes pillanatokat az elmúlt másfél hétben.

Wuilker Farinez – Venezuela

Miután csapata első mérkőzésén kivédte a Paolo Guerrero és Jefferson Farfán nevével fémjelezte perui támadók szemét – értékes döntetlenhez juttatva ezzel csapatát -, a brazil válogatott sem tudta szabályos keretek között bevenni a kapuját. Bár a brazilok hármat is lőttek neki, a VAR mindhármat elvette a házigazdától, így egy 262 percnyi kapott gól nélküli széria után egyedül a bolíviai Leonel Justiniano tudott túljárni a 21 éves kapus eszén.

Dani Alves – Brazília

Katarig tervez Dani Alves. Az évtized egyik legjobb szélső védője a 2022 második felében Katarban megrendezésre kerülő világbajnokság idején 39 esztendős lesz, amivel közel sem ő lenne a legidősebben pályára lépő játékos a vébék történetében (Essam El-Hadary 45 évesen és 161 naposan lépett pályára Egyiptom színeiben a 2018-as tornán – szerk.), egy brazil nemzeti csapatban óriási dolognak számítana. Amennyiben továbbra is olyan lendülettel és elszántsággal focizik, mint a Copa első három mérkőzésén, jó eséllyel eljuthat Katarba is.

José María Giménez – Uruguay

A két Diego, Simeone és Godín mentorálásával megszületett a következő évtized középső védőjének prototípusa. Giménez mindössze 24 éves, de már most ő az egyik legjobban helyezkedő, legtisztábban játszó belső védő, akinek folyamatosan fejlődő fejjátékát Japán is „megcsodálhatta”. Az Atlético játékosa Lodeiro szöglete után az ötös sarkáról fejelt hajszálpontosan a hosszú alsó sarokba, kialakítva ezzel a 2-2-es végeredményt az uruk második mérkőzésén.

Mikel Villenueva (balra) hiba nélkül védekezett a csoportmérkőzéseken.Mikel Villenueva (balra) hiba nélkül védekezett a csoportmérkőzéseken. Fotó: Europress/AFP

Mikel Villanueva – Venezuela

A torna meglepetéscsapatának legjobbja amellett, hogy tökéletesen irányította a venezuelai védelmet, és ha kellett, a gólvonalról mentett, az ellenfél szempontjából pontosnak tűnő, Villanueva számára pedig már-már elérhetetlennek tűnő beíveléseket fejelt ki. Villanueva nélkül kizárt, hogy 282 percen át nem kapott volna gólt Venezuela, vele azonban a Messi és Agüero vezette Argentínának sem lesz könnyű dolga a negyeddöntőben a „Vinotinto” ellen.

William Tesillo – Kolumbia

Bár csapatában, a mexikói Club Leónban belső védőt játszik, a kolumbiai válogatottban balhátvádként számít rá Carlos Queiroz, és a felnőtt világeseményen most először szereplő Tesillo eddig élt is a lehetőséggel. Hatalmas érdemei vannak benne, hogy Kolumbia nem kapott gólt a csoportmeccsek során.

Everton Soares – Brazília

Neymar távollétében ő tűnik a brazil szamba megmentőjének ezen a Copán. Szédítő cseleivel megbolondította mindhárom ellenfelét, és két gólt is lőtt eddig, amivel kilences(!) holtversenyben a góllövőlista élén áll. Amíg az első két mérkőzésen még az Ajaxban nagyszerű szezont futó, ám itt a Copán semmit sem mutató David Nerest váltotta a második félidőben, a Peru elleni 5-0-s mérkőzésen már az első pillanattól fogva a mezőny legjobbja volt, így Tité nagy eséllyel őt jelöli majd a kezdőbe Paraguay ellen.

Everton Soares (balra) gólja Peru ellen.Everton Soares (balra) gólja Peru ellen. Fotó: Europress/AFP

Erick Pulgar – Chile

A középpálya stabilitását adta az első három mérkőzésen a kétszeres címvédőnél, Japán ellen ő szerezte csapata első gólját a tornán szöglet után egy felhőfejessel. Miután Pulgarék - Cavani villanásnak köszönhetően – kikaptak Uruguaytól a csoportkör legnagyobb rangadóján a Maracanában, Chilére a lehető legnehezebb feladat vár a negyeddöntőben, hogy életben tartsák reményüket a triplázásra: Kolumbia.

Nicolás Lodeiro – Uruguay

Egy gól, egy gólpassz, és emellett hatalmas kreativitás jellemezte mindhárom mérkőzésén a 30 esztendős támadó középpályást. Lászik, hogy Óscar Tabárez ezen a Copán nagy szerepet szán neki, és a Seattle Sounders játékosa maradéktalanul él eddig a lehetőséggel. A csoportkör MVP-je az uruk minden támadásában kulcsszerepet vállal, segítve ezzel a szokásos magas szintet hozó Luis Suárez, Edinson Cavani csatárduó parádéját. Chile elleni győzelmével a Celeste elkerülte Kolumbiát, és egy könnyebb, de nem könnyű ellenféllel, Peruval néznek farkasszemet szombat este.

James Rodríguez – Kolumbia

Aki látta James külsővel adott gólpasszát a Katar elleni mérkőzés 86. percében, okkal bizakodhat, hogy a Bayern Münchentől távozó, ismét Carlo Ancelottihoz Nápolyba tartó irányító hosszú idő után ismét Aranylabda-formába kerül. A csoportmeccseken vezér tudott lenni, amikor pályán volt, ő diktálta a ritmust csapata támadásainak, azonban az igazán komoly feladat(ok) csak most jöhet(nek) neki és csapatának, elsőként mindjárt a triplázásra hajtó Chile.

Nicolás Lodeirót láttuk a csoportkör MVP-jének.Nicolás Lodeirót láttuk a csoportkör MVP-jének. Fotó: Europress/AFP

Alexis Sánchez – Chile

James vs. Alexis – A dél-amerikai földrész két legnagyobb csillaga, hazájuk talán legjobb generációinak vezérei már a negyeddöntőben összecsapnak. Ez a párharc nem jöhetett volna létre, hogyha a 30 éves chilei támadó formája nem tér vissza egy csettintésre a másfél évvel ezelőtti, Manchesteres időszaka előtt látott szemkápráztató játékhoz. Sánchez az elmúlt időszak meccshiánya ellenére végig kreatívan, lendületesen játszott, sőt Japán és Ecuador kapuját is bevette, és semlegesítése Kolumbiának is gondot okozhat.

Duván Zapata – Kolumbia

Tovább tart az Atalantát a BL-be vezető gólgyáros parádéja. Az első mérkőzésen Argentína ellen öt perccel pályára lépése után, a Katar elleni másodikon pedig a kezdőből Falcaót kiszorítva egyaránt a 86. percben szerzett nagyon fontos gólt. Kíváncsian várjuk, mire megy a világfutball legújabb gólgyárosa az egyenes kieséses szakaszban. Gólkirály-pozitív.

A torna csütörtök este a negyeddöntőkkel folytatódik, és ideális esetben akár még egy Brazília-Argentína, valamint egy Kolumbia-Uruguay párosítás is összejöhet a legjobb négy között.

Szerző: Szendrei Zoltán

Hozzászólások