Foci - Ismét lesz Észak- és Dél-Korea focimeccs, ezúttal a nőknél
Ismét lesz Észak- és Dél-Korea focimeccs, ezúttal a nőknél
Fotó: Europress/AFP

Ismét lesz Észak- és Dél-Korea focimeccs, ezúttal a nőknél

HosszabbitásHosszabbitás
2019/10/19 18:30
Egy csoportba sorsolták Észak- és Dél-Koreát a jövő évi női olimpiai focitorna selejtezőjében. A héten lejátszott férfi vb-selejtező tapasztalatai azonban sok jót nem sejtetnek, de nem ez az egyetlen vészjósló jel a selejtezőben.

Mianmarral és Vietnammal sorsolták egy csoportba a két koreai államot a tokiói olimpia női labdarúgó torna 3. selejtezőkörében, ami várhatóan diplomáciai feszültségeket fog okozni a két ország évtizedek óta tartó háborús viszonyában. Az A-jelű selejtezőcsoportot február 3. és 9. között rendezik a dél-koreai Csedzsu-szigeten. A B-csoportnak Kína ad otthont, ellenfelei Ausztrália, Thaiföld és Tajvan lesznek, így ott is garantált a politikai villongás Kína és a függetlenségét forszírozó Tajvan között. A két csoport első két helyezettje március 6-án és 11-én keresztbe játszik egymással rájátszást, és a két ág győztese csatlakozik a házigazda Japánhoz a jövő évi játékokon.

Észak-Korea egyébként ott volt a 2008-as pekingi és a 2012-es londoni tornán is. A dél-koreai női válogatott még sosem jutott ki olimpiára, és északi szomszédját is csak egyszer tudta legyőzni eddigi 19 egymás elleni mérkőzésükön.

Gianni Infantino, a FIFA elnöke Phenjanban.Gianni Infantino, a FIFA elnöke Phenjanban. Fotó: Europress/AFP

A női selejtezőtorna sorsolása előtt néhány nappal éppen a két ország férfi válogatottja játszott feszültségektől sem mentes, történelmi jelentőségű vb-selejtezőt, hiszen ez volt a két ország első tétmérkőzése Észak-Koreában. Korábbi mérkőzéseiket Tokióban vagy Sanghajban rendezték északi pályaválasztás esetén. A keddi mérkőzés – a nemzetközi beszámolók szerint – feszült hangulatú volt. Az egyébként 0-0-ra végződő zárt kapus meccset semelyik tévétársaság nem közvetíthette élőben, a mérkőzésről a korlátozott számú déli sajtómunkások is csak egy utólag elkészített DVD-n kaphattak információt – számolt be róla az AFP hírügynökségre hivatkozva a France24. Ezután a dél-koreai labdarúgó-szövetség szankciókat sürgetett Észak-Korea ellen az együttműködés hiánya miatt.

(via)

Hozzászólások