Foci - Az innovatív edzők fegyvere lehetne az öt csere
Az innovatív edzők fegyvere lehetne az öt csere
Fotó: Europress/AFP

Az innovatív edzők fegyvere lehetne az öt csere

Németh DánielNémeth Dániel
2020/08/08 12:20
Csütörtökön az Angol Labdarúgó-szövetség (FA) bejelentette, hogy a következő idényben - a csapatok döntése nyomán - újra három cserével számolhatnak az edzők. Az indoklás szerint erre azért van szükség, mert a koronavírus-járvány miatt ideiglenesen bevezetett öt csere elsősorban a mélyebb kerettel rendelkező nagycsapatokat segítené, tovább növelve a különbséget.

A cserelehetőségek számának növelésére a járvány miatt újratervezett versenynaptár zsúfoltsága miatt volt szükség. A topligás csapatoknak három-négy naponta kellett pályára lépniük, ami mentálisan és fizikálisan egyaránt megterhelő volt a játékosokra nézve. Az edzőknek mérkőzésenként öt csere állt a rendelkezésükre, amit legfeljebb három játékmegszakítással használhattak ki, és nem csak a játékosok pihentetése miatt jött jól az extra csere, de azzal is számolni kellett, hogy a túlterhelés következtében több izomsérülés lesz.

A változtatást átmeneti jelleggel, pár hónapra vezették be, július közepén azonban a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség jövő augusztusig meghosszabbította a szabályt, és még az is felmerült, hogy végleg bekerülhet a szabálykönyvbe. Az ötletnek szép számmal akadnak ellenzői, főleg a kiscsapatok között, ugyanis attól tartanak, ez a szabályrendszer nagy kluboknak kedvezne, mivel a kispadjaikon lényegesen minőségibb játékosok ülnek. John McGinn, az Aston Villa játékosa ezt a Liverpool elleni meccset követően is szóvá tette.

"Nem nagyon tudnánk köszönetet mondani annak, aki kitalálta, hogy öt csere legyen. Ezzel a szabállyal nehezebb dolgunk van" - utalt arra, hogy Jürgen Klopp Jordan Hendersont, Georginio Wijnaldumot és Roberto Firminót is csereként küldhette pályára.

john-mcginn-min.jpgFotó: Europress/AFP

Vannak azonban olyan edzők, akik inkább lehetőséget látnak az öt cserében, így van ezzel a Sky által megszólaltatott korábbi Vidi-edző, José Gomes is. "A futball mindig ellenáll a változásoknak, pedig nyitottnak kellene lennünk." Egyesek már csak az általuk favorizált játékstílus miatt is lehetőségként tekinthetnek az extra cserékre. Marcelo Bielsa például a szabály bevezetése után minden mérkőzésen változtatott a szünetetben, nyilván nem függetlenül attól, hogy a sok sprintre építő stílusa alaposan megterheli a játékosokat.

Ralph Hasenhüttl szintén presszing köré szervezi csapata játékát. Júliusban 20 percen keresztül sikerült az Old Traffordon megfojtani a hazai csapatot, azonban a lábak fáradásával egyre nagyobb területek nyíltak. Az öt csere tehát nem csak a bő kerettel rendelkező csapatoknak lehet kedvező, de az intenzív játékkal rendelkezőknek is nagy segítség, mert hosszabb ideig tudják fenntartani a nyomást az ellenfeleken. Szünetben akár a teljes támadósor lecserélhető lenne, ha épp arra van szüksége a csapatnak.

Hasenhüttl egy interjúban elmondta, "nagy rajongója" az öt cserének, épp ezért annyira érdekes, hogy az újraindítás után egyszer sem élt mind az öt változtatási lehetőséggel. "Ez tényleg nagyon furcsa" - ismerte el. "Amikor megtudtam, hogy hányszor volt rá esélyem, nem hittem el. De azt hiszem, azért nem cseréltem, mert úgy éreztem, elég jó erőben voltunk. Az a nagy kérdés a csere előtt, hogy valóban segít-e. Ha úgy hiszem, az adott pillanatban nem nagyon fog segíteni, akkor nem cserélek, mert nincs mindig szükség rá."

"Az biztos, hogy a letámadó csapatoknak nagy esélyt jelent, mert náluk intenzív a játék, és sok meccsen könnyebbséget jelent a korai csere."

Ez a kisebb csapatoknak is jó lehetőség, hiszen kevésbé kell attól tartaniuk, hogy nem bírják erővel a nagyobbak elleni küzdelmeket. Ezt állítja az egyik spanyol edző, Edu Rubio is. "Megértem azokat, akik azt mondják, ez a nagyobb csapatoknak kedvez, mert mélyebb és minőségibb a keretük. Azonban a kevésbé gazdagokra is igaz, hogy ha nincs nagy különbség a kezdő tizenegy és a többiek között, nem számít, kik játszanak. Ezeknek a csapatoknak jelent ez nagy előnyt, mert tovább tudnak presszingelni."

ralph-hasenhüttl-min.jpgFotó: Europress/AFP

Angliában például az újraindítást követő első fordulóban a West Ham-Wolves találkozón Andriy Yarmolenko és Morgan Gibbs-White átlagsebessége volt a legmagasabb, miközben a Brighton-Arsenal találkozón Dale Stephens és Joe Willock vezette a rangsort. Mindegyik esetben a meccs utolsó szakaszában érkeztek a pályára, így több energiájuk volt a többieknél, és csak rövid ideig kellett fenntartaniuk az intenzitást. Ebben nincs semmi meglepő, sőt, teljesen logikus, hogy mivel nem kellett az erő beosztására figyelniük, többet futottak.

Más példák is voltak erre a jelenségre. A Liverpool első mérkőzésén Takumi Minamino átlagsebessége volt a legnagyobb, aki csak 45 percet töltött a pályán az Everton ellen. A Chelsea-nél Mateo Kovacic volt a legjobb, neki 55 perc jutott. Ahogy a játékosok fáradnak, úgy kezd csökkenni az iram a mérkőzéseken és úgy nyílnak meg egyre nagyobb területek. Éppen ezért hatalmas változást hozhatna a futballba, ha a mezőnyjátékosok felét le lehetne cserélni. Ebben egy dolog akadályozhatja meg a csapatokat, méghozzá az összeszokottság.

A kohéziónak minden csapatban nagy jelentősége van, de főleg azoknál, akik a letámadásra építi a játékukat. "Gyakori, hogy a kezdő játékosok közötti összhang miatt működik jól a letámadás, ezért akkor is őket tartják a pályán, ha fáradtabbak és pár méterrel hátrébb szorultak. Ha kevésbé intenzív a presszing, az még mindig jobb, mintha a csereként érkező játékosoknak fel kell venniük a ritmust és alkalmazkodniuk ahhoz a kommunikációs rendszerhez, ami kialakult a pályán lévő játékosok között, az egész csapatra hatva ezzel."

"A magas letámadásnak az egyik legfőbb pillérje a kommunikáció, ez működteti az egész csapatot. Ha csak egy játékos nem megfelelően végzi a munkáját, az egész dolog összetörik. Ha az egyik játékos nem a megfelelő módon, időben, testtartással és intenzitással végzi a dolgát, az lehetőséget jelent az ellenfélnek a magas letámadás áttörésére, pusztán azért, mert valaki nem ott van, ahol lennie kellene."

A maximalista Marcelo Bielsa radikális változásokat hozott a Leeds Unitednél | Eurosport

A legendás edző bátor változtatásokat hajtott végre a Championshipben szereplő klubnál, amióta megérkezett Angliába. David Hytner a The Guardianben megjelent cikkének fordítását közöljük az alábbiakban. Marcelo Bielsának volt egy kérdése. A Leeds új menedzsere meg akarta tudni, milyen keményen dolgozik egy átlagos szurkoló, hogy kifizethessen egy belépőt és láthassa kedvenc csapatát.

Sokan úgy gondolják, hogy az ötcserés megoldás kifejezetten kedvező lett volna Bielsára nézve, mivel az argentin edzőzseni mindig a csapatmunka csiszolásán dolgozik, és a vírus utáni időszakban sem félt cserélni az intenzitás fenntartása érdekében. "Teljesen mindegy, hogy nem ők a világ legjobb játékosai, az a lényeg, hogy megfelelően dolgozzanak. Azoknak az edzőknek kedvez ez leginkább, akik hétfőtől péntekig a metódosaikon és filozófiájukon dolgoznak. Marcelo Bielsa ennek a legjobbja" - jelentette ki Rubio.

via Sky Sports

Hozzászólások