Foci - Így látják a külföldi sajtóban a Wales-Magyarország mérkőzés esélyeit
Így látják a külföldi sajtóban a Wales-Magyarország mérkőzés esélyeit
Fotó: Europress/AFP

Így látják a külföldi sajtóban a Wales-Magyarország mérkőzés esélyeit

Németh DánielNémeth Dániel
2019/11/19 13:25
Hatalmas a tét a keddi Wales-Magyarország mérkőzésen, hiszen mindkét ország válogatottjának győzelemre van szüksége, hogy biztosan kvalifikálja magát a 2020-as Európa-bajnokságra. Lapszemlénkben annak jártunk utána, hogyan látják az esélyeket a külföldi - elsősorban angol nyelvű - sajtóban. Többnyire a walesi csapatról találtunk információkat, de volt olyan oldal, amelyik a magyar csapat erényeit is felsorolta.

Miután Wales hozta a kötelezőt az Azerbajdzsán elleni idegenbeli győzelmével, eldőlt, hogy az Európa-bajnoki selejtezősorozat utolsó fordulójában három válogatott, Magyarország, Wales és Szlovákia is megszerezheti az egyenes ági kijutást biztosító második helyet. Egy bravúros cardiffi győzelemmel biztosan ott lennénk a 2020-as Eb-n, és ha Azerbajdzsán pontot vagy pontokat szerez Szlovákiával szemben, akár egy döntetlen is elegendő lehet. Az esélyekről itt és itt írtunk, mostani cikkünkben pedig a nemzetközi sajtóból szemezgetünk.

Nagyjából semmi nem szól mellettünk Walesben, de a vak remény is jobb az önámításnál | Hosszabbítás

Még a legerősebb összeállításában pályára lépő magyar válogatottnak sem lenne sok esélye, hogy legyőzze Walest Cardiffban, ami persze nem zárja ki, hogy Marco Rossi szedett-vedett csapata megteszi, de önámítás helyett érdemes inkább a selejtezősorozat pozitívumaira koncentrálni. És élvezni, hogy ma ilyen helyzetben léphetünk pályára.

Gyenge támadójáték, erős védelem (Squawka)

Az általunk talált források közül talán a squawka.com vette a legkomolyabban a feladatot, a szerző, Harry Edwards a walesi válogatott mellett a magyar csapat erényeit is hosszabban elemzi. "Waleshez hasonlóan Magyarország is gyengén teljesített a kapu előtt a selejtezősorozatban, hét mérkőzésen nyolc gólt szerzett. Adott esetben egy döntetlen is elegendő lehet a magyaroknak - bár ehhez Azerbajdzsánnak szívességet kellene tennie Szlovákia ellen -, ami azt jelenti, hogy Szalai Ádám játéka kulcsfontosságúnak bizonyulhat."

"A 31 éves játékos pénteken betalált az Uruguay elleni barátságon mérkőzésen, emellett a Horvátország elleni 2-1-es sikerből is góllal vette ki a részét. Mivel Wales győzelmi kényszerben van, Szalai a gólszerzők között találhatja magát, ha kihasználja az erényeit." Akadnak az írásban pontatlanságok is, azt például nehéz elképzelni, hogy a sérült Kalmár Zsolt helyére valóban Holman Dávid kerüljön be, a kezdőbe vizionált Korhut Mihály pedig eltiltás miatt nem is léphet pályára.

Kalmár Zsolt bokatörést szenvedett a stadionavatón | Hosszabbítás

Kalmár Zsolt bokatörést szenvedett a pénteki Magyarország-Uruguay barátságos labdarúgó-mérkőzésen, amely a Puskás Aréna avatása volt egyben. A magyar szövetség (MLSZ) Twitter-oldala arról számolt be, hogy a Dunaszerdahelyen futballozó középpályás "felépülése várhatóan több hónapot vesz igénybe".

 

Edwards szűk, 1-0-s walesi győzelmet jósol. "Egyik válogatott sem jeleskedett a gólszerzésben a selejtezősorozatban, védekezésben ellenben stabilak voltak. Wales hat kapott gólja a legkevesebb az E-csoportban, míg Magyarország csak hárommal kapott többet. Bármelyik csapat is győz, minimális különbség várható. Reálisan mindkét országnak a győzelemre kell játszania a kvalifikációhoz, de a mérkőzés talán Walesnek fontosabb, Magyarország akár egy döntetlennel is továbbjuthat. Giggs csapata többet fog támadni, ami győzelmet érhet."

Öt útravaló a Wales-Magyarország mérkőzés elé (Western Telegraph)

A lap ebben az öt pontban foglalta össze a találkozó lényegét:

  • Wales nyomás alatti teljesítménye;
  • Bale formája;
  • Ramsey erőnléte;
  • Kieffer Moore fejjátéka;
  • Giggs bizonyíthat a kritikusainak.

Nem túl nagy meglepetés, hogy a walesi Western Telegraph a hazai válogatott szempontjából elemzi az esélyeket, egészen konkrétan öt pontban foglalja össze, mi döntheti el a találkozót. Az egyaránt sérüléssel bajlódó, emiatt még mindig nem 100%-os Gareth Bale és Aaron Ramsey játéka mellett a walesiek nyomás alatti teljesítménye bizonyulhat fontosnak, ugyanis a 2018-as világbajnokság selejtezőjében épp egy Írország elleni ki-ki mérkőzésen maradt le a válogatott a pótselejtezőről, ami a szövetségi kapitány, Chris Coleman távozásához vezetett.

000_1LE1QV.jpg Fotó: Europress/AFP

A lap azt is kiemeli, hogy a Coleman helyére érkező Ryan Giggs alkalmasságát illetően sokan kételkedtek, egy győzelemmel azonban egyértelműen elcsendesíthetné a kritikusait. Érdekes lehet a középcsatár Kieffer Moore szerepe, aki elsősorban a levegőben jelenthet veszélyt a magyar kapura. "Moore két gólt szerzett három mérkőzésen, fejjátékával a többiekre is hatással volt. Magyarország legjobb védője, az RB Lepizignál futballozó, térdműtéten áteső Willi Orban nélkül lép pályára, Moore így újabb fejezettel bővítheti ezt a lenyűgöző tündérmesét."

Veszélyes walesi támadók (Guardian)

Gareth Bale a találkozó előtt kijelentette, hogy a mostani walesi válogatott bizonyos szempontból veszélyesebb támadásban, mint a 2016-os Eb-n elődöntőig menetelő csapat volt. "Most talán több opciónk van támadásban, ami jó dolog. A kijutás a célunk, amit egyetlen játékossal nem tehetünk meg. Ez egy csapatmunka, és pozitívum, hogy mindannyian hozzáteszünk valamennyit és egymásért dolgozunk. Kieffer fantasztikus munkát végzett a beszállása óta, képes megtartani a labdákat és befejezni az akciókat"idézi a Guardian a Real Madrid játékosát.

000_1LE2DO.jpg Fotó: Europress/AFP

"Bale - aki a múlt héten elismerte, szívesebben játszik a válogatottban, mint a Madridban - az előző Eb-selejtező legeredményesebb játékosa volt, és még mindig ő a vezér, azonban a Wigan támadója, Kieffer Moore, Liverpooltól a Bournemouthban kölcsönben szereplő, Bakuban gólt szerző Harry Wilson és a szépen fejlődő Daniel James segített megosztani a felelősséget" - írta a nyilatkozat kapcsán a tekintélyes brit lap, külön kiemelve, Aaron Ramsey és az azeri meccset eltiltás miatt kiülő Joe Allen is visszatérhet a középpályára.

Ami Giggsnek játékosként nem sikerült (BBC)

Akár Ryan Giggs örökségét is meghatározhatja a Wales-Magyarország mérkőzés a BBC szerint. Az MU legendája klubszinten mindent megnyert, a válogatottat azonban sohasem képviselhette nagy nemzetközi tornán: "Története során Wales csak két alkalommal kvalifikálta magát világversenyre: az 1958-as világbajnokságra és a 2016-os Európa-bajnokságra. Az 58 éves távollétük alatt számos nagyszerű játékos maradt le a legnagyobb futballtornákról: a teljesség igénye nélkül John Toshack, Ian Rush, Neville Southall és Mark Hughes. Valamint Ryan Giggs."

A BBC ki is emeli, hogy nem szabad készpénznek venni Wales győzelmét, hiszen a múltban sokszor maradt le világversenyekről. "Figyelembe véve, hogy mennyire gyorsan megváltozott Wales helyzete, könnyű elfelejteni a keddi mérkőzés fontosságát. A fiatalabb játékosok és a hasonló korban lévő szurkolók számára elvárás, hogy Wales kvalifikálja magát a nagy világversenyekre, de legalábbis tűzközelben legyen. Elvégre elődöntősök voltak a 2016-os Eb-n és csak a selejtezősorozat utolsó mérkőzésén maradtak le a 2018-as világbajnokság playoffjáról."

000_1LE27U.jpg Fotó: Europress/AFP

A lap szerint Joe Allen biztosan visszatér a kezdőbe az eltiltását követően, összességében azonban kevés változtatás várható. "Minden bizonnyal minimálisan variálnak a játékon, mivel Wales próbál az öt meccse tartó veretlenségi sorozat biztosította momentumra építeni. Wales abban a tudatban lép pályára, hogy akkor is garantált a helye a márciusi play-offban, ha nem jut ki automatikusan az Eb-re. Giggs csapata a Magyarország elleni júniusi vereséget követően három pontot szerzett az első három meccsen, azóta viszont veretlen."

Sorsszerű ki-ki mérkőzés (Sky Sports)

"Wales a saját kezében tartotta a sorsát azzal, hogy az utolsó négy mérkőzésén nyolc pontot szerzett az E-csoportban, így csak egyetlen egység választja el a jelenleg második Magyarországtól"írja a Sky Sports. "Talán van valami sorsszerű abban, hogy épp ez a két válogatott csap össze az utolsó fordulóban, ami így egy igazi ki-ki mérkőzés lett. Három ponttal mindkét csapat biztosíthatja a helyét a jövő nyári kontinensbajnokságon, a vesztes pedig a márciusi rájátszás-lottó felé veszi az irányt. Walesnek nem elég a döntetlen a kijutáshoz,

Magyarország azonban iksz esetén is reménykedhet a kvalifikációban, ha Azerbajdzsán megteszi neki a szívességet Szlovákia ellen a csoport másik mérkőzésén."

Giggs a Sky Sports kérdésére elismerte, hogy a rossz kezdés után szükségük volt a riválisok botlásaira, hogy az utolsó fordulóra reális esélyük maradjon az Eb-kijutásra. "Szükségünk volt pár szívességre, ezeket megkaptuk, most rajtuk múlik, ki tudjuk-e használni. Ez egy nagyszerű, izgalmas kihívás lesz a számunkra, de be kell fejezni a találkozót. Nagyon-nagyon nehéz mérkőzésre számítok" - idézik a walesi kapitányt, aki hozzátette, jelenleg Aaron Ramsey és Gareth Bale esetében sem garantált, hogy végig tud játszani 90 percet.

Hozzászólások