Foci - Így bukott meg a monacói sikerkorszak egyik legfontosabb figurája
Így bukott meg a monacói sikerkorszak egyik legfontosabb figurája
Fotó: Europress/AFP

Így bukott meg a monacói sikerkorszak egyik legfontosabb figurája

Németh DánielNémeth Dániel
2019/02/25 15:57
Amióta Leonardo Jardim visszatért a kispadra, a Monaco látványos formajavuláson ment keresztül, így jelenleg nem fenyegeti közvetlenül a kiesés veszélye. Ennél ambiciózusabb céljai aligha lehetnek a hercegségbelieknek a mostani idényben, ilyen kezdés után már azzal is bőven megelégedhetnek, ha meghosszabbítják élvonalbeli tagságukat. Sokkal érdekesebb, mi lesz a Monacóval hosszabb távon, pláne a sikerkorszak egyik meghatározó figurájának távozását követően.

Dmitry Rybolovlev öt évvel ezelőtt azzal a szándékkal vásárolta meg a Monacót, hogy a francia bajnokság másik sztárcsapatához, a Paris Saint-Germainhez hasonló klubot hozzon létre. Terveit az időközben megváltozó anyagi lehetőségei (amit a válása idézett elő) miatt kénytelen volt megváltoztatni, 2017-ben mégis bajnoki címet ünnepelhettek a Monaco szurkolói, ráadásul a Bajnokok Ligájában is az elődöntőig meneteltek Jardimék abban a szezonban. Ezek a sikerek nem valósulhattak volna meg Vadim Vasilyev munkája nélkül. 

Vasilyev 2013 januárjában tanácsadói minőségben kapta meg első pozícióját a Monacónál, ám hamarosan vezérigazgatóvá és alelnökké léptették elő. Ő volt a klub tényleges vezetője, emellett a kommunikációs feladatok jó részét is magára vállalta. Hamar felismerte, hogy PSG-t másoló modell hosszú távon nem lehet életképes és a monacói projektnek megvannak a maga korlátai. "Többre van szükség pénznél és ambíciónál. Kell egy nagy város, az ehhez tartozó lakosság és egy erős liga. Néhány ezek közül nem áll a rendelkezésünkre" - mondta.

000_Par7749001.jpgFotó: Europress/AFP

Monacóban mindösszesen 40 ezren laknak, ezzel a francia élvonal legkisebb piacának számít. Vasilyev tisztában volt azzal, hogy ezzel a háttérrel más útra kell terelnie a klubot. Kezdetben nagynevű játékosok vásárlásával próbálkozott a Monaco, így került hozzá James Rodríguez, Radamel Falcao és Joao Moutinho is. Ezzel a stratégiával következetesen megszegte a Financial Fair Play szabályait, ami sokszor pénzbüntetéssel járt, közben ráadásul a szponzorok sem tolongtak a klubnál, csak azért, mert leigazolt néhány sztárt.

"Azt gondoltuk, sokkal hamarabb bevételekhez jut majd a Monaco" - vonta le a kezdeti stratégia tanulságait Vasilyev. Rybolovlev megunta, hogy folyton büntetést kell fizetnie az FFP-szabályok miatt, ezért az alelnök új stratégia megalkotásába kezdett: "ez hosszabb ideig tart, kevésbé dicsőséges, de hiszünk benne" - fogalmazott Vasilyev, aki Kylian Mbappé eladását követően azt is kijelentette, hogy a Monaco egy értékesítő klub. Luís Campos sportigazgatóval remek párost alkottak: kiválóan balanszíroztak az anyagi és a szakmai sikerek között.

Mbappé 180 millió euróért távozott, az olcsón, kiforratlan tehetségként, tipikus Monaco-igazolásként szerződtetett Lemar eladása 70 milliót hozott a kasszába, Benjamin Mendy pedig 58-ért váltott klubot. Fabinho, Bernardo Silva, Anthony Martial, Tiémoué Bakayoko, Layvin Kurzawa, Yannick Carrasco, Geoffrey Kondogbia és Guido Carrillo mintegy 60 millióba került, az eladásokból viszont 300-at könyvelt el a Monaco. Vasilyev maga is jól árt anyagilag, hiszen monacói játékosmozgások profitjából 10%-kal részesedett, ami csinos kis összegre hízott az évek során.

000_1AR869.jpgFotó: Europress/AFP

Az, amit Vasilyev viszonylag rövid idő alatt kiépített a Monacónál, tipikus példaként szolgált arra, hogyan kell fenntartható és profitképes klubot kialakítani. Ennek a rendszernek az volt a kulcsa, hogy a távozók ellenére a pályán is sikeres tudjon maradni a klub, ami egészen a mostani idényig sikerült, ezúttal viszont túlságosan leépítette magát az eladásokkal a Monaco. Talán elhamarkodottnak tűnhet a döntés, mindenesetre az aktuális szezon sikertelensége Vasilyev állásába került: az alelnököt Valentin-napon menesztették.

"Az elmúlt három évben súlyos hibákat követtünk el, ami a klub utolsó hét évének legrosszabb teljesítményéhez vezetett" - indokolta döntését Rybolovlev. Hiba alatt arra gondolhatott a tulajdonos, hogy a Monaco a korábbi évekhez képest is nyers tehetségek felkutatására helyezte a hangsúlyt - ez a folyamat összefügg az ex-chelsea-s Michael Emenalo érkezésével. Aleksandr Golovin és Jean Aholou leigazolásában még tetten érhető a sikerkorszak átigazolási politikája, ám rajtuk kívül kevés játékost találni, akik azonnal segítséget jelenthettek.

Pietro Pellegri és Willem Geubbels játékjogáért összesen 40 millió eurót fizetett a Monaco, úgy, hogy a két 16 éves srác összesen 11 bajnoki mérkőzésen lépett pályára, Sofiane Diop pedig úgy került a felnőttekhez, hogy előtte csak utánpótlásszinten játszott. Eközben a Wolves-hoz távozó Moutinho helyére senki sem érkezett, ami nagy hiba volt, mert a Monaco eredményeihez a rutinos játékosok, így a portugál középpályás mellett Kamil Glik és Falcao tapasztalatára is szükség volt. Ezt az utóbbi időben figyelmen kívül hagyta a Monaco.

000_1DU1HY.jpgFotó: Europress/AFP

Vasilyev számlájára írandó az is, hogy rosszul kezelte az edzőkérdést. Tény, Jardim vezetésével is szenvedett a Monaco, ám a szakember sokszor bizonyította taktikai sokoldalúságát és hogy jól ért a fiatalok nyelvén. Jardim már a szezon előtt megkongatta a vészharangokat azzal, hogy azt mondta: Lemar és Fabinho távozásával nehéz lesz jó eredményeket produkálni, igaz ilyen szintű összeomlást valószínűleg ő sem várt. Akárhogy is, a menesztése és az edzőként nullkilométeres Thierry Henry kinevezése óriási hiba volt.  

"Én magam hívtam fel Leonardo Jardimot, elnézést kértem az októberben elkövetett hibáért és megkértem, hogy térjen vissza a csapat élére" - írta Rybolovlev közleményében. "Minden kérését jóvá hagytam új játékosok megszerzésével kapcsolatban." Youri Tielemans így került kölcsönbe a Leicester Cityhez, míg a Gelson Martins, Carlos Vinicius és Adrian Silva Jardim kérésére a Monacóhoz. Azóta, hogy ismét a portugál ül a kispadon, a Monaco három meccset megnyert - többek között a Lyont is legyőzte - egyszer pedig döntetlent játszott.

"Itt volt az ideje a változásnak" - szögezte le Rybolovlev, aki Oleg Petrovot nevezte ki a távozó Vasilyev helyére. Elődjéhez hasonlóan Petrov is erős üzleti háttérrel rendelkezik, jól ismert tárgyalási képességeiről, azonban az egyelőre tisztázatlan, hogyan kezeli majd a francia közeget, mert a nyelvet például nem beszéli. Rybolovlev közleményében kitért az elmúlt évek hibáira, de könnyen lehet, hogy a legnagyobbat épp a monacói aranykorszakért felelős Vasilyev elküldésével követte el. 

via guardian 

Hozzászólások