Foci - Ideiglenes cserével védené az agyrázkódás-gyanús játékosokat a Premier League
Ideiglenes cserével védené az agyrázkódás-gyanús játékosokat a Premier League
Fotó: Europress/AFP

Ideiglenes cserével védené az agyrázkódás-gyanús játékosokat a Premier League

HosszabbitásHosszabbitás
2020/02/10 11:25
Formabontó ötlettel fordult a minap a Premier League vezetősége a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség Szabályalkotó Testületéhez (IFAB): a liga javasolja egy ideiglenes hatályú cserelehetőség bevezetését a futball mérkőzéseken azon játékosok számára, akik agyrázkódás-gyanús sérülést szenvednek a pályán.

Azok után, hogy idén először téli szünetet tart a Premier League, továbbá, hogy a klubok az elmúlt héten szavazták meg a nyári átigazolási időszak határidejének újbóli augusztus végére helyezését, kijelenthető, hogy valóságos reformdömping árasztja el az angol focit. A legújabb javaslat egy nemrég napvilágot látott tanulmány eredményeire próbál reagálni, amely azt mutatja, hogy nagyobb valószínűséggel alakulhat ki agyi betegség, elsősorban demencia egy olyan személynél, aki korábban versenyszerűen futballozott, semmint a civil foglalkozást űzők esetében.

agyrazkodas_borito.jpg Fotó: Europress/AFP 

A jelenleg hatályban lévő labdarúgó szabályok szerint egy csapatnak három csere lehetősége van egy-egy mérkőzésen (plusz egy negyedik a klub- és válogatott tornák egyenes kieséses szakaszában, hosszabbítás esetén). Ha egy játékos fejsérülést szenved a pályán, az orvosi stábnak három perc alatt kell megállapítani, hogy fennállnak-e az agyrázkódás tünetei, és adott esetben cserélni. De mi van akkor, ha ekkorra már cseréltek hármat? A javaslat alapvetően meghagyná ezt a szabályt, ugyanakkor, ha az orvosi stáb az agyrázkódás-gyanús játékoson a tünetek erősödését véli felfedezni, akkor egy ideiglenes, tízperces időtartamú csere erejéig lehívhatná a játékost a pályáról, hogy egy alaposabb vizsgálatnak vesse alá. Amennyiben úgy találják az orvosok, a játékos tíz perc után visszacserélhető. A javaslat két szempontból is praktikus: egyrészt, lehetőség nyílik arra, hogy a játékost alaposabban kivizsgálja az orvosi stáb, másrészt, ezalatt a játék nem áll. A kezdeményezés hasonlít a kézilabdában manapság is hatályban lévő szabályra, miszerint pályán való ápolás esetén az ápolt játékos három támadás erejéig köteles a kispadon ülni, így lehetővé téve egy alaposabb vizsgálatot.

agyrazkodas_cikkbe.jpg Fotó: Europress/AFP

A Premier League problémafelvetését és javaslatát üdvözölte Jonas Baer-Hoffmann, a profi labdarúgók szakszervezetének (FIFPRO) főtitkára is:

„Üdvözöljük a futballban résztvevők azon lépéseit, amelyek az agyrázkódást szenvedő játékosok minél hatékonyabb védelme felé mutatnak. Elkötelezettek vagyunk abban, hogy a csapatok mellett ténykedő orvosi stábnak elegendő időt kell biztosítani ahhoz, hogy biztonsággal meg tudják állapítani egy játékosról, hogy agyrázkódást szenvedett-e vagy sem. Biztosak vagyunk benne, hogy ehhez három perc nem elég.”

Nem ez az egyetlen hozománya a Glasgow University fentebb idézett tanulmányának, hiszen a Skót Labdarúgó Szövetség azt fontolgatja, hogy egyenesen betiltja a fejelést az U-12-es korosztály alatt, az angol szövetség pedig javaslatokat fogalmazott meg annak érdekében, hogy csökkentse a fejjel való játékba avatkozást U-18-as korosztállyal bezárólag, edzéskörülmények között. Nagy Britannián kívül is találunk hasonlóra példát, hiszen az Egyesült Államokban (USA) már 2019-ben hatályba lépett egy szabály, amely megtiltja a fejelést 11 éves kor alatti játékosoknál, 11–13 év között pedig limitálja a fejjel való játékba avatkozást. Hogy a szabályalkotó testület miként reagál a felvetésre, azt nehéz előre megjósolni, mindenesetre egészen biztosan elhúzódó szakmai egyeztetés veszi majd kezdetét a kérdésben. Tekintettel azonban a kezdeményezőre, kétségtelenül a legmagasabb szinten foglalkoznak majd a felvetéssel. 

BBC

Szöveg: Nánási Antal

Hozzászólások