Foci - Hogyan vált a Southamptonban elkallódni látszó Tadicból sztár az Ajaxban?
Hogyan vált a Southamptonban elkallódni látszó Tadicból sztár az Ajaxban?
Fotó: Europress/AFP

Hogyan vált a Southamptonban elkallódni látszó Tadicból sztár az Ajaxban?

Takács MártonTakács Márton
2019/04/11 14:29

Amikor Dusan Tadic elhagyta a Southamptont az Ajax kedvéért tavaly nyáron, az igazolással együtt rávilágított a saját kudarcára, különösebb feltűnést nem keltő négy évére, 134 Premier League-mérkőzésén 21 gólt szerzett.

Volt néhány fényes pillanata, miután az FC Twente 2014 nyarán 10 millió fontért eladta őt Angliába. Ebben az időben az volt róla az általános értékelés, hogy egy jó támadó, de semmi különös. 

A Hollandiába való visszatérése visszalépésnek tűnt, csendes elfogadása annak, hogy már nem képes a legmagasabb szinten teljesíteni. Az Ajax máshogy gondolta, Tadic pedig mindenkit megjutalmazott egy olyan élménnyel, miszerint Amszterdamban Luis Suárez óta nem volt olyan hatású csatár, mint amilyen ő most.

Tadic.jpg Fotó: Europress/AFP

A legtöbb alkalmi néző vak volt a briliáns Ajax izgalmas fiatal játékosai produkciója ellenére, egészen a Bajnokok Ligája negyeddöntőjéig. Hollandiában Tadic leigazolását a csapat fejlődésének folyamatában a legfontosabb oknak találják.

Tadic ebben a szezonban már 20 gólnál és 11 gólpassznál jár csak a holland élvonalban, az Eredivisie-ben, plusz kilenc találattal és hat assziszttal az egyéb sorozatokat figyelembe véve. Tapasztalatot hozott és vezérszerepet tölt be az Ajaxban a pályán és az öltözőben egyaránt. Ezért küzdött a klub annyira Daley Blind visszaszerzéséért is Manchester Uniteddel, abban a reményben, hogy a keverékét adják a tapasztalt és a fiatal játékosoknak.

Tadicot alapvetően a marokkói válogatott Hakim Ziyech pótlására igazolták, de a jobbszélső úgy döntött, hogy még legalább egy évet az Ajaxnál marad, így együtt is játszhatnak. 

"Úgy gondolom, hogy Ziyech eszméletlen teljesítménye miatt esélyes az év játékosa-szavazáson." - mondja Sander Zeldenrijk, az Ajax Life főszerkesztője. "De számomra Tadic a szezon legfontosabb játékosa. A statisztikái nagyon meggyőzőek, de azok még nem fejezik ki azt a hatást, amivel ő bír a csapatra. A vezetők megérdemlik a bizalmat, amiért látták ezt benne, amikor újragondolták terveiket, és megkötötték az üzletet a nyáron. Az Ajax számára a 10 millió font soknak számít, de hajlandóak voltak elkölteni rá, mert az eladott játékosaik után volt még pénzük, és mert úgy érezték, Tadic lehet a kirakós játékuk utolsó, addig hiányzó darabja. Mások talán nem látták ezt akkor, de ő fantasztikus igazolásnak bizonyult, pont arra, amire a csapatnak szüksége volt. A klub Tadicot és Blindet is azért akarta megszerezni, hogy tapasztaltabbá tegyék az együttest, és hogy a győztes mentalitást is megtanulják tőlük. A klub elveszített néhány kitűnő tehetséget, de jöttek helyettük rutinos játékosok."

"A keret jóval kiegyensúlyozottabbnak tűnik. Amikor nyomás alá helyezik az Ajaxot, láthatjuk, Tadic és Blind mennyire figyel a többiekre. Ez a szakértelem hiányzott az előző szezonban. Különös arra gondolni, hogy Tadicot olyan támadónak tartják, aki sokak szerint nem volt sikeres a Southamptonnál, és mivel elbukott a Premier League-ben, visszatért Hollandiába. Most meg ugyanazok remélhetik, hogy nem csábul el ismét, és nem hagyja el az Ajaxot az öt legnagyobb ligában szereplő klub valamelyikének kedvéért a nyáron."

Tadicnak maradnia kéne. A szerb ismét élvezi a futballt, talált egy olyan csapatot, amely jobban kihasználja a képességeit, mint a Southampton, és miközben a Szentek a kiesés elkerülésért harcolnak, az Ajax három trófeáért is versenyben van még. 

Erik ten Hag csapata átvette a vezetést a holland bajnokságban, jobb gólkülönbségüknek köszönhetően előzik meg a PSV-t, 2015 után lehetnek ismét aranyérmesek otthon. A Holland Kupában finalisták, és remek formában vannak. 

A Bajnokok Ligájában a Cristiano Ronaldo vezette Juventus a favorit a negyeddöntős párharcukban, de azt sem gondolta volna senki, hogy az Ajax kiejti a Real Madridot az előző körben. Talán ugyanaz megismétlődik majd velük az olasz bajnokkal szemben, mint a spanyol óriás ellen.

Tadic_Real_Ajax.jpg Fotó: Europress/AFP

via The Telegraph


Hozzászólások