Foci - Hogyan újította meg a német futballt Jürgen Klopp, és hogyan talált megoldást a labdabirtoklásra épülő futball ellen?
Hogyan újította meg a német futballt Jürgen Klopp, és hogyan talált megoldást a labdabirtoklásra épülő futball ellen?
Fotó: Europress/AFP

Hogyan újította meg a német futballt Jürgen Klopp, és hogyan talált megoldást a labdabirtoklásra épülő futball ellen?

Mátrai MárkMátrai Márk
2019/01/30 09:04

Jürgen Klopp az utóbbi évtized és napjaink egyik legjobb edzője. Letámadásra épülő futballja megváltoztatta a német labdarúgást, manapság pedig a Liverpoolt emeli éppen Európa legjobb csapatai közé.

Jürgen Klopp még be sem fejezte játékos pályafutását, amikor kinevezték a Mainz ideiglenes edzőjének. Sikereinek köszönhetően hét évig Mainzban maradt, feljuttatta a csapatot a Bundesligába, és ott is tartotta néhány évig.

Innen a nagyon sötét időket élő Borussia Dortmundhoz került, ahol szintén hét év alatt két bajnoki címet, egy kupagyőzelmet, és egy BL-döntőt sikerült felmutatnia. Dortmundi távozása után pihenőre tért, ám 2015 októberében megkereste, és leszerződtette a Liverpool, amellyel trófeát még nem nyert, ám vezeti a Premier League-et, és Bajnokok Ligája-, Európa-liga- és Ligakupa-döntőt is játszott már a csapattal.

Klopp karrierjét két edző befolyásolta, Wolfgang Frank és Arrigo Sacchi. Frank Mainzban volt Klopp edzője, aki Sacchi Milanban mutatott újításait próbálta átvenni. Akkoriban még mindenki söprögetővel játszott Németországban, azonban Sacchi hatására Frank megmutatta, hogyan kell használni a területvédekezést germán földön. Klopp mellett Ralf Rangnick volt az, aki a letámadásra óriási hangsúlyt fektetett Németországban.

Klopp le is nyilatkozta, hogy Frank szerint, ha Sacchi meg tudta csinálni azt a taktikai fegyelmezettséget, amit bemutatott a Milannál, akkor nekik miért ne mehetne, még ha a játékoskeretek között nagy is a különbség (Sacchi közben büszkén figyelte az interjút az olasz televízió szakértőjeként).

Ezen kívül Frank bemutatta, Klopp pedig tökéletesítette a gegenpressinget (kontraletámadás, visszatámadás). Ez mit is jelent?

Amikor a csapat elveszíti a labdát, abban a pillanatban szervezett módon azonnal visszatámad, és megszerzi azt, majd 5-10 másodpercen belül befejezi a támadást (Klopp: „a kontraletámadás a legjobb játékmester”).

jk0.png Egy ember támadja a labdást, a többiek a labdás társait, és oldalra szorítják az ellenfelet. Ezt az angolok mozgástérhez viszonyított kontraletámadásnak hívják (Három másik fajta az ember-orientált (Heynckes-Bayern), a passzsáv-orientált (Guardiola-Barcelona), és a labdaorientált letámadás (70-es évek Ajaxa)).Fotó: Spielverlagerung.com

Klopp emellett zseniálisan oktatja le a kontratámadásokat is, az ő csapatai a világ legjobban kontrázói közé tartoznak.

Együttesei óriási tempót diktálnak, amivel a világ összes csapatának óriási gondot tudnak okozni. Azonban dortmundi karrierje végén rájött a német, hogy ha éveken át ilyen tempóban játszik a csapata minden egyes meccsen, a játékosok kimerülnek, és sérüléseket fognak szenvedni, ami az eredmények rovására megy.  Az ellenfelek ráadásul megakadályozták a Dortmund letámadásait azzal, hogy átadták a labdát a sárga-feketéknek, hogy egy mély védelmi blokkal szemben kelljen játszaniuk.Itt látható az a tiszta erő, és (jó értelemben vett) brutalitás, amit egy rossz labdakezelés okoz. Milner kőkeményen lép oda, Oxlade-Chamberlain pedig azonnal tüzel.Ezért néhány évvel később bevezetett bizonyos módosításokat a Liverpool edzőjeként. A Liverpool most már megtalálja a módját a védelmek feltörésére, főleg, ha Keita vagy Shaqiri kerülnek a pályára, és 4-2-3-1-et kezdenek el alkalmazni, Salah-val a 9-es poszton, Firmino pedig mögötte játszik egyfajta 10-esként. 

Ez már az új szint. Hosszú labdabirtoklási periódus után is képesek gólt szerezni, még a legjobb csapatok ellen is.


Kloppra jellemző, hogy a támadók "szűken" helyezkednek, közel a pálya tengelyéhez, és Fabinho kulcspasszával azonnal át tudják törni a Manchester United védelmét

Emellett csak bizonyos meccseken alkalmazza a kemény kontraletámadást Klopp, pl. a Napoli ellen a mindent eldöntő BL-csoportmeccsen, hogy frissen tartsa csapatát az egész szezon során. Tudnak meccset nyerni sok labdabirtoklással, a letámadásra épülő játékkoncepcióval, illetve a kontratámadásokkal is, amelynek az Alisson és Van Dijk vezette védekezés tesz lehetővé.

jk.png Fotó: Statsbomb  

Hiába változtak a pozícióik, Salah és Firmino számai nem változtak a tavalyi évadhoz képest. Firmino kevésbé aktív a tizenhatoson belül, azonban az előkészítés, a letámadás és az eladott labdák területén mind fejlődött, miközben Salah aktívabb lett a büntetőterületen belül.

Klopp vezetésével a Liverpool óriási lehetőség előtt áll a bajnoki cím megszerzésére. A klub 1990 óta nem nyerte meg a Premier League-et, írásunk születésekor pedig éppen győzedelmeskedett Rafa Benítez Newcastle Unitedje a Manchester City ellen, így akár hétpontos előnyre is szert tehet a Liverpool, ha legyőzi a Leicester Cityt.

Jürgen Klopp megújította a német futballt, és nemzetközi szinten is választ talált a labdabirtoklásra épülő támadókoncepcióra, amit Pep Guardiola Barcelonája terjesztett el Európában.

Hozzászólások