Foci - Hogyan újította meg a labdarúgást a statisztika más sportágakon keresztül?  
Hogyan újította meg a labdarúgást a statisztika más sportágakon keresztül?  
Fotó: Europress/AFP

Hogyan újította meg a labdarúgást a statisztika más sportágakon keresztül?  

Mátrai MárkMátrai Márk
2019/03/24 19:22

A sportban egyre nagyobb térnyerésre tesz szert a statisztika. Négy részes cikksorozatunkban bemutatjuk, mely sportágak gyakoroltak hatást a labdarúgásra, majd megnézzük, melyek azok az adatok, amelyeket használnak, és hazánkban talán először, definíciókat adunk ezeknek az angol szakzsargonoknak.

Az, aki látta a Moneyball című filmet Brad Pittel a főszerepben, az tudja, milyen jelentőséggel bírnak a statisztikai adatok, de nem azok, amiket a képernyőre tesznek a mérkőzés szünetében, valamint a lefújás után (A film valós történeten alapul, az Oaklend Athletics általános igazgatóját, Billy Beane-t alakította Pitt).

Brad_Pitt.jpg Fotó: Europress/AFP

Hogy ezeket miért csinálják az adatbázisokat létrehozó elemzők? Nem azért, mert tehetségtelenek lettek volna a sporthoz, és soha nem kapták volna meg a csinos lányokat középiskolában (nesze, Charles Barkley…), hanem mert ezek az információk sokkal jobb képet adnak arról, ami valójában a pályán történik, és új tudással vértezheti fel a szakmát, valamint a nézőket, illetve olvasóinkat, hiszen mi is gyakran hivatkozunk ezekre az adatokra.

De miért fontos ez?

Azért, hogy jobban megértjük, mi történik a pályán. Például, ha látjuk, hogy csapatunk hiába lő kapura tízszer, egy gólt sem lő, az a támadók hibája, vagy a védők és a kapus dicsérete? Vagy esetleg kapusunknak egy lövést kéne védenie a meccsen, de azt nem tudja. Miért? Bombagólt kapott? Hibázott? A védők hibáztak, és adtak könnyű gólhelyzetet a támadónak?

Így el lehet kerülni bizonyos vitákat, amelyeket leginkább szubjektív meglátások és érzelmek befolyásolnak.

Egyes mutatók megmutathatják, érdemes-e új kapust vennünk! Esetleg csatárt, vagy középpályást. Ha még inkább elmélyedünk, megnézhetjük, hogy teljesítenek az új igazolásaink az akadémiáról érkező játékosokkal összehasonlítva! Jobbak a fiatalok? Akkor rossz az átigazolási stratégiánk, fordítsunk több figyelmet erre, illetve több fiatalnak adjunk esélyt, mert úgy tűnik, jól képezzük ki őket!

Esetleg az igazolásink jobbak a neveltjeinknél? Akkor a fiatalokat adjuk el, és abból pénzt hozhatunk a konyhára, ami szükséges lehet újabb igazolásokhoz!

Azt fontos megjegyezni, hogy ez a tudás angol nyelvterületről érkezik, tehát a szakterminológiák is angolul születnek meg. Ezek magyarra fordítása nehéz és időigényes feladat, de a legnehezebb feladat mégis az, hogy olyan fordítást adjunk nekik, amely megőrzi a mutatók tartalmát, miközben könnyen értelmezhetőek a magyar szurkolóknak, akik ezeket a (mozaik)szavakat könnyen tudják használni más szurkolókkal való beszélgetések során, illetve némi angol nyelvtudást is igényel a felhasználótól.

Moneyball-ból Moreyball lett a kosárlabdában, különösen az NBA-ben. Daryl Morey, a Houston Rockets általános igazgatója a Northwestern Egyetemen szerzett diplomát informatika tudományból. Morey a The Parthenon Groupnál kezdett dolgozni tanácsadóként, továbbá a STATS Inc.-nél is dolgozott statisztikai tanácsadóként.

Innen a Boston Celtics-hez került három évre, ahol sok kosárlabdához kötődő feladatot kapott, elsősorban analitikai módszerek kidolgozása a draft, a szabadügynöki piac, cserék elősegítésére, illetve az edzői stáb értékelésére, valamint jegyárak meghatározására is.

Innen került Houstonba, előbb általános igazgatói asszisztens lett, majd 2007-ben kinevezték általános igazgatónak. A mostani évtized közepén teret nyert Morey módszere a játékban. Morey elképzeléseihez jól illeszkedett a sok szabályváltoztatás, ami a támadójátékot részesíti előnyben, a védekezés (a hand-checking teljesen kikerült a játékból) pedig sokkal inkább háttérbe szorult.


d.morey.jpg Daryl MoreyFotó: Google

Morey módszere egyszerű. Megvizsgálta a dobások sikerességét, abból a szempontból, hogy a pálya mely részéről engedte el a játékos a labdát (ziccer, középtávoli, hárompontos). Rájött, hogy százalékosan a középtávoli hozza a legtöbb rossz dobást, vagyis nem éri meg hosszú kétpontosokat dobni, inkább dobjunk magas valószínűségű ziccereket, vagy a középtávolinál hatékonyabb, ÉS TÖBB PONTOT ÉRŐ triplákat.


Morey.png A kosárlabda forradalmaFotó: The Ringer

Itt látható, hogy amíg a Detroit Pistons (37-45-ös mérleg) ódivatú játékot játszott, a Houston Rockets (55-27) megteremtette az új iskolát.


Ez meghatározza a gyerekek nevelését is. A nem mozgékony magas emberek a pályán tarthatatlanok, hiszen az ilyen játékosokat arra kényszerítik, hogy levédekezzék a sarok triplákat, amikre nyilván képtelenek, valamint jól dobó és passzoló hátvédek vették át a játék irányítását, mint Stephen Curry és James Harden, valamint szintén jól dobó és passzoló, 200-210 cm magas csatárok, mint Kevin Durant, LeBron James, Anthony Davis, Paul George, Kawhi Leonard, vagy éppen Luka Dončić.

Erre a válasz az volt, hogy jól passzoló, mobilis és távolról is jól dobó erőcsatárokat és centereket neveltek (Joel Embiid, Nikola Jokić, Kristaps Porzingis, DeMarcus Cousins, Karl-Anthony Towns).


 


Morey Houstonja tavaly egy győzelemnyire volt a döntőtől, hatására pedig az összes csapat használja a sportanalitikai módszereket az NBA-ben.

court_panel.jpg Fotó: Google

Legfelső X= középtávoli (midrange) (Rockets dobásainak 8,7%-a)

Palánkhoz legközelebbi X= ziccer (restricted area) (Rockets dobásainak 36,5%-a)

Előzőnél kicsit hátrébb lévő X= festék (paint) (Rockets dobásainak 11,8%-a)

Legalsó X= hárompontos (azon belül is a leghatékonyabbnak minősülő saroktripla) (Rockets dobásainak 43%-a)

 

Természetesen az NFL-be is beszivárgott a háttérben meghúzódó számok szerepe, és az ezeket a számokat jól használó csapatok sikeresebbek is riválisaiknál. Az évezred dinasztiája, a New England Patriots is sikeresen használja ezeket a módszereket.

A következő részben bemutatjuk, milyen adatokat használnak a fociban, és ez hogyan értelmezi át a játék elemzését és megértését. 

Hozzászólások