Foci - Hogyan lett José Mourinho a 21. század egyik legsikeresebb edzője? - 2. rész
Hogyan lett José Mourinho a 21. század egyik legsikeresebb edzője? - 2. rész
Fotó: Europress/AFP

Hogyan lett José Mourinho a 21. század egyik legsikeresebb edzője? - 2. rész

Mátrai MárkMátrai Márk
2019/01/29 09:05

José Mourinho a XXI. század egyik legsikeresebb edzője. Személyisége, karaktere sokakat megoszt, ám ez a cikk nem erről, hanem a szakmai munkásságáról fog szólni. Edzőket bemutató sorozatunk utolsó előtti részében José Mourinhóról lesz szó.

(Két részben mutatják be Mourinho szakmai munkáját, a másodikban a Real Madridtól egészen napjainkig haladunk, felölelve sikeres madridi munkásságát, és vegyes londoni visszatérését, valamint csalódást keltő manchesteri munkásságát)

Hogyan lett José Mourinho a 21. század egyik legsikeresebb edzője? - 1. rész | Hosszabbítás

José Mourinho a 21. század egyik legsikeresebb edzője. Személyisége, karaktere sokakat megoszt, ám ez a cikk nem erről, hanem a szakmai munkásságáról fog szólni. Edzőket bemutató sorozatunk utolsó előtti részében José Mourinhóról lesz szó.

Real Madrid:

Amikor a Real Madridhoz érkezett, sokan attól tartottak, hogy nem tudja leoktatni csapatával a Real Madridra jellemző játékstílust, amelyet egyenes támadás jellemez. Nos, ebben is kiválóan teljesített, különösen a második szezonjában, amikor 121 góllal bajnok lett Josep Guardiola Barcelonája ellen.

Egy olyan csapatból csinált BL-elődöntőst, bajnok- és kupagyőztest, amely tagjai közül csak Iker Casillas, Cristiano Ronaldo és Xabi Alonso játszott korábban BL-negyeddöntőt, közülük csak Casillas érte ezt el a Realban.


123035.png Real Madrid alap kezdő 11Fotó: Sharemytactics.com

Ronaldo először Mourinho alatt rúgott 50+ gólt egy szezonban, és az egész csapat fejlődött, amelynek eredményeképpen nyertek 4 BL-t 5 év alatt, igaz már Mourinho nélkül. Azt azonban ki lehet jelenteni, hogy Mourinho munkája nélkül nem lehettek volna ilyen sikeresek közvetlenül a távozása után a Bajnokok Ligájában. Olyan játékosokat emelt korábban nem látott szintre, mint Khedira, Sergio Ramos, Marcelo, Özil, Di María, Ronaldo, Benzema, Higuaín.

Példa a felállt védelem feltörésére. Támadói gyorsak, remek befejezők, és kiváló előkészítők is voltak egyben, így mélységi visszalépésekkel, valamint beindulásokkal könnyen átjátszották az ellenfél védelmét.


Ronaldo fejjátéka Manchesterben vált világszínvonalúvá, Mourinho pedig hülye lett volna ezt nem használni. Sok gólt szereztek beadásokból, akár Marcelo, akár Di María ívelései révén.


A hőn áhított bajnoki címhez legalább egy pontra szükségük volt a Nou Campban. Ezzel a Ronaldo-góllal nem csak egyet szereztek viszont. A Barcelona elleni párharcok során az egyik fő változtatása az volt a portugálnak, hogy Ronaldót középcsatárként szerepeltette, mert Benzema és Higuaín is képesek voltak más posztokon játszani. Ezek a kontrák megsemmisítő erejűnek bizonyultak ebben a szezonban.


Chelsea és Manchester United:

Mourinho problémái ezekben a klubokban kezdődtek. Sokkal kevesebb embert küldött a labda elé, sokkal óvatosabb lett a támadófocija, és kiábrándítóan kevés megoldása volt az eredmény üldözése során (Fellaini, beívelések). A kontrajáték sokkal gyengébb lett mindkét csapatnál, és felállt védelem ellen különösen gyenge támadójátékot produkált mindkét csapata. A szélsővédők nagyon gyengék voltak Manchesterben, és nem tudták segíteni a támadójátékot.

A bajnoki címet követő botrányos 2015-16-os decemberi kirúgással végződő harmadik szezonja komoly intőjel volt Európának, ám Ed Woodward ezt nem vette figyelembe.

Legaggasztóbb mérkőzései:

Chelsea-Atlético Madrid 1-3 BL-elődöntő visszavágó, 2014

A 0-0-s odavágó után hazai pályán kellett volna győznie a Chelsea-nek. Meg is szerezte a vezetést, ám utána túlságosan behúzódott védekezni, és az Atlético még a szünet előtt egyenlített. A Chelsea nem tudta maga javára fordítani a párharcot, és 3-1-re kikaptak. Aggasztó volt Mourinho egyszerű és kiszámítható hozzáállása a két mérkőzéshez. Olyan játékosoktól kért a komfort zónájuktól eltérő feladatok ellátását (Hazard az egyenlítő gólnál), akik erre nem álltak készen.

Érdemes nézni, ahogy Hazard a képernyő tetején végignézi, ahogyan Juanfran középre teszi a labdát...


Chelsea-Paris Saint-Germain 2-2 BL-nyolcaddöntő visszavágó, kiesés emberelőnyben

Az 1-1-es párizsi meccs után úgy esett ki a Chelsea, hogy Ibrahimovićot kiállították az 1.félidőben. Hiába szereztek kétszer vezetést (egyszer a hosszabbításban), két szöglet utáni fejessel végül 2-2-re mentette a meccset a PSG, és továbbjutott.

Újabb aggasztó jel volt, hogy emberelőnyben sem tudott nyerni Mourinho csapata hazai pályán. Az idegenbeli döntetlenek akár elegendők is lehettek volna, de otthon, amikor támadni kellett volna, hatástalannak bizonyult Mourinho futballja.

Nagyon gyenge védekezés, amit Mané büntet meg a Southampton 3-1-es londoni győzelme alkalmával. Borzasztó helyezkedés, rossz alap védekezés egyéni szinten, a "coaching" hiánya. Pár héttel később Mourinhót kirúgták.

Manchester United-Sevilla 1-2 BL-nyolcaddöntő visszavágó, kiesés

Itt bizonyosodott be végleg, hogy valami elromlott. A sevillai botrányos játék során, csak De Geának köszönhették a 0-0-s eredményt. Az Old Traffordon megint gyengének találtatott Mourinho aktuális csapata. Nem tudtak mit kezdeni a Sevilla szervezett védekezésével, Fellaini szerepeltetése hiba volt, és csak a beadásokra hagyatkozott a MU. Ennyiben ki is merült a támadójátékuk, miközben a Sevilla kihasználta, hogy Valencia rendszeresen rossz pozícióba került a pályán, és Ben Yedder góljával előnybe kerültek a vendégek, végül 2-1-re nyertek.


jm11.png Szörnyű védekezés. Valencia a senki földjén, mint jobbhátvéd. Ha Rashford nem ér vissza, 100%-os ziccerben a SevillaFotó: YouTube


jm14.png Ugyanez a szituáció, oldalról. Semmilyen négyes lánc nincs, össze-vissza rohangál mindenkiFotó: YouTube

jm12.png Nincs támogatójáték. Lukaku messze a kaputól, és esélytelen, hogy Sánchez vagy Rashford kapja a beadást a nagy távolságok miattFotó: YouTube

jm13.png Szervezett csapat ellen nem volt elégséges a támadójáték. Nem tudtak jó helyzeteket kialakítani, így gólokat szerezniFotó: YouTube


Sokkolóan kihalt az elképzelés Mourinho támadófutballjából, és ez arra készteti az embert, hogy elgondolkozzon, mit is csináltak a csapatai edzésen az utóbbi 4-5 évben támadásépítés címszó alatt.

Továbbá a védekezése sem olyan, mint régen, bár ebben hozzájátszott az is, hogy Manchesterben gyenge minőséggel kellett dolgoznia.


Mourinho védekezése:

Mourinho területvédekezést alkalmaz természetesen, ahogy ma mindenki. (Vannak kivételes esetek ugyan (amikor Herrera emberfogó volt Hazardon), de ezt ritkán alkalmazza csak) Ez nem azt jelenti, hogy X játékos mindig Y játékost fogja, hanem azt a játékost fogja, aki az ő zónájába éppen belép. A zónák a labdához viszonyítva alakulnak ki.

jm15.png Látszik, ahogy Darmian átadja a betörő szélsőt Pogbának, aki követi majd őt ezek utánFotó: YouTube

jm16.png A területvédekezés, amit az angol zónavédekezésnek is hív. Létszámfölényt alakítanak ki Messiék körül, de tartják a zónájukatFotó: YouTube

jm17.png Ez a Mourinho-féle védekezés lényege. Mindenki a saját zónájában van, ha arra jön egy ellenfél, azt felveszi, de nem követi feltétlenül másik zónába. Takard a passzsávot, és maradj fegyelmezett!Fotó: YouTube

Összességében elmondható, hogy José Mourinho munkássága egyedülálló ebben az évezredben. Ennek ellenére muszáj megújulnia, mert az utóbbi 5-6 évben látszódott, hogy futballja nem szállítja az eredményeket, és nem hozza ki a legtöbbet csapataiból, továbbá a játékosaival és egyéb klubhoz tartozó személyekkel való kapcsolata is megromlik, folyamatos viszálykodásai miatt.

 

Hozzászólások