Foci - Hogyan lett José Mourinho a 21. század egyik legsikeresebb edzője? - 1. rész
Hogyan lett José Mourinho a 21. század egyik legsikeresebb edzője? - 1. rész
Fotó: Europress/AFP

Hogyan lett José Mourinho a 21. század egyik legsikeresebb edzője? - 1. rész

Mátrai MárkMátrai Márk
2019/01/28 09:17

José Mourinho a 21. század egyik legsikeresebb edzője. Személyisége, karaktere sokakat megoszt, ám ez a cikk nem erről, hanem a szakmai munkásságáról fog szólni. Edzőket bemutató sorozatunk utolsó előtti részében José Mourinhóról lesz szó.

(Két részben mutatjuk be Mourinho szakmai munkáját, az elsőben a Portótól az Interig tartó periódusát elemezzük ki, a másodikban pedig megvizsgáljuk madridi eredményeit, valamint, hogy miért tűnik úgy, hogy nem képes/hajlandó lépést tartani napjaink játékával)

Hogyan lett José Mourinho a XXI. század egyik legsikeresebb edzője? - 2. rész | Hosszabbítás

José Mourinho a XXI. század egyik legsikeresebb edzője. Személyisége, karaktere sokakat megoszt, ám ez a cikk nem ezzel, hanem a szakmai munkásságáról fog szólni. Edzőket bemutató sorozatunk utolsó előtti részében José Mourinhóról lesz szó. (Két részben mutatják be Mourinho szakmai munkáját, a másodikban a Real Madridtól egészen napjainkig haladunk, felölelve sikeres madridi munkásságát, és vegyes londoni visszatérését, valamint csalódást keltő manchesteri munkásságát) José Mourinho a 21.

José Mourinho a legfontosabb szakmai felfogását „irányított felfedezésnek” (Guided Discovery) nevezi. Az irányított felfedezés a játékosokban megfogalmazódott kérdéseken alapul, amelyekre végül ők maguk találják meg a választ Mourinho edzői utasításaival.

Ezt úgy kell elképzelni a gyakorlatban, hogy edzés előtt eltervez egy gyakorlatot, például a második hullámban érkező játékos védelmi vonal áttöréséről (pl. Deco, Lampard, Sneijder, Özil, Pogba).

Mourinho előkészít mindent, elmondja a játékosainak, hogyan szeretné ezt elérni kombinációs játékkal, és a többit a játékosaira bízza. Néha közbeavatkozik, de inkább csak egy hullámhosszra hozza a játékosokat nyitott kérdések feltételével. (Pl.: Hogyan tehetjük szabaddá a félterületet (halfspace), és a széleket a kulcspassz előtt?)

A játékosok végül rájönnek a megoldásokra, bemutatják az edzőnek, és ha működik, Mourinho elérte a célját. Természetesen több válasz is lehet az adott kérdésre, de ezzel a csapattal való együttes, nyílt kommunikációval éri el Mourinho a játékosok fejlesztését.

Amikor Mourinho ezt a technikát alkalmazza, megszünteti a hagyományos edző-játékos viszonyt, a játékosok hamarabb szereznek önbizalmat, és hamarabb teljesítenek magas szinten.

Porto

A Portóban Mourinho 4-4-2-es játékrendszert használt gyémántközéppályával.

Védői elsődleges feladata a védekezés, ami mind a négy védő legnagyobb erőssége volt (ez ma már ritkaság). A csapat védekezése bizonyult a csapat legnagyobb erősségének.

Costinha szerepe kulcsfontosságú eleme az ellenfél támadásainak megakasztásában, egyébként pedig azonnal juttatta fel a labdát Decóék irányába.

Deco volt a csapat egyik legjobb játékosa, vertikális beindulásokkal segítette a két csatárt, amikor azok lendületből hozták a labdát a védőkre. Amikor csak megtartották a labdát a támadók, Deco inkább középpályásként viselkedett, és támogatójátékra helyezkedett.

Derlei végezte a nagyobb mezőnymunkát a csatárok közül, míg Carlos Alberto vagy Benny McCarthy voltak a technikásabb, gyorsabb támadók, akik beindulásokkal riogatták az ellenfél védelmét.

123032.png Porto alap kezdőcsapatFotó: Sharemytactics.com

jm1.png Látható, hogy mennyire kompaktan védekeztek. Costinha helyezkedése rendszeresen létszámfölény kialakításához vezetettFotó: YouTube


jm2.png Látszik a négyes lánc hátul, Costinha helyezkedése, valamint hogy még Derlei is visszazár a bal szélen Hugo IbarráraFotó: YouTube


Itt már lehetett látni Mourinho taktikai érettségét. Tökéletesen térképezte fel az ellenfeleket, erősségeiket semlegesítette, gyengeségeiket kihangsúlyozta. Ekkor már látható volt az a felfogása, hogy az ember könnyebben hibázik a labda birtoklása során, mint védekezés során.

Chelsea

Mourinho Chelsea-je két éven át feltartóztathatatlan volt, és minden évben annyira jól kezdett, hogy arra kényszerítette Sir Alex Fergusont, hogy változtasson a Manchester United nyári felkészülésén. Fantasztikus kapus, a világ legjobb középső védői közül kettő, 2006-tól a világ legjobb balhátvédje, a Premier League történetének leggólerősebb középpályása, és a klub történetének legjobb csatára vezette ezt a csapatot.

Hihetetlen erős, taktikailag érett, stabil csapat volt, amely nem csak kiváló kontrajátékot mutatott be, hanem (ahogy a képek mutatják) remekül játszottak felállt védelem ellen is. Makélélé, Essien és Robben is egészen káprázatosan játszottak, és alátámasztották a Peter Kenyon és Mourinho átigazolási célpontjaira kiadott összegeket.

123033.png Chelsea alap kezdő 11Fotó: Sharemytactics.com 

jm3.png Csak védekezni tudott Mourinho? Nem, nem.. Makélélé felpassza a Drogbának a jelzés Lampardnak, hogy beinduljon, és kulcspasszt ad, a szélről beinduló RobbennekFotó: YouTube


jm4.png A legendás visszavágó a Barcelona ellen. Joe Cole befelé vágásánál ismét Lampard az, aki óriási sprintet kivágva érkezik a kapu elé. Az eredmény...Fotó: YouTube

jm5.png ...gól, 2-0Fotó: YouTube


Internazionale

Az Internazionaléban teljesítette karrierje legsikeresebb szezonját a portugál (2009/2010). Massimo Moratti elnök azért hozta ide, hogy segítsen neki abban, hogy az apjához hasonlóan ő is BL-t nyerjen az Inter elnökeként, ami 1965 óta nem sikerült a kék-feketéknek. Ezt úgy érte el, hogy az első szezon után eladták Zlatan Ibrahimovićot, és a helyére érkező Samuel Eto’o nem is csatárként játszott a szezon kulcsfontosságú időszakában.

A nagycsapatok ellen előszeretettel adta át a labdát az Inter, és kontrákra rendezkedett be, ami egyezik a klub hagyományaival. Mivel Mourinho mindent megkapott Morattitól, amit szeretett volna, a kerettel is elégedett lehetett, ekkor láthattuk legsziporkázóbb valóját a pályán és azon kívül.

Továbbra is kiválóan értékelte az ellenfelek tulajdonságait, és a részletekre menő taktikai elemzéseivel olyan apró előnyökhöz juttatta csapatát, amivel eddigi egyetlen olasz csapatként sikerült bajnokságot, kupát, és Bajnokok Ligáját is nyernie.

Ismét óriási mentális erőt alakított ki a keretben, amit példásan mutat a Milan ellen 9 emberrel 2-0-ra megnyert meccs, ahol még 11-esből sem tudott gólt szerezni a városi rivális, vagy a Nou Campban kiharcolt továbbjutás, amikor egy óránál is többet védekezett emberhátrányban a Barcelona ellen, kiharcolva ezzel a BL-döntőbe jutást.

A korábbi klubja, Chelsea elleni BL-továbbjutás ismét eklatáns példa volt taktikai érettségére, hiszen úgy jutott tovább kettős győzelemmel az Inter, hogy a londoni visszavágón is lefocizta a pályáról az Angliában duplázó Kékeket.

123034.png Alap kezdő 11 az InternélFotó: Sharemytactics.com

Cambiasso volt a keret egyik kulcsfigurája. Ő volt az, aki betöltött területeket, amiket elmozgó játékosok ürítettek ki. Maicon játéka kulcsfontosságú volt a jobb szélen, aki ekkor a világ legjobb jobbhátvédjévé vált (a milánói derbin, vagy a Barcelona ellen is eredményes brazil szélsőhátvéd-képzésben edződött jobbhátvéd módjára).

Wesley Sneijder kulcspasszokkal, pontrúgásokkal, védekezéssel, valamint a többi Deco-feladat kiváló ellátásával megérdemelte volna az Aranylabdát is 2010-ben.

Diego Milito Genoából való megvétele kiváló húzásnak bizonyult, 30 góljából a legfontosabbakat a legnagyobb meccsekre tartogatta (BL mindegyik kieséses párharca, utolsó bajnoki mindent eldöntő gólja, kupadöntő egyetlen gólja).


Látható, hogy milyen szenzációs támadójátékkal törik fel a Milan védelmét. 4-0-ra nyerték a mérkőzést Mourinhóék.


jm6.png Lúcio helyére visszalép Cambiasso. Az argentin nagyon fontos tagja volt ennek az InternekFotó: YouTube


jm7.png Inter-Barca 3-1. Remekül használták ki, hogy Xavi nem szokott visszazárni védekezni, Milito, Pandev, és Eto'o kapu elé érkezése pedig középre vonzotta Daniel Alvest, így Sneijder szabadon maradhatottFotó: YouTube

jm8.png Az előretörő Maicon támadójátéka volt az Inter egyik nagy erőssége a két év során.Fotó: YouTube

jm9.png Milto adja neki a gólpasszt a támadás végén. 2-1Fotó: YouTube

jm10.png A visszavágón úgy védekeztek, ahogy az olaszok szeretik. Motta kiállítása után 7-8 játékos védekezett a tizenhatoson belül, 2-3-an pedig arra figyeltek, hogy Messi/Xavi ne hozhassa el szabadon a labdát a büntetőterületigFotó: YouTube

Ez volt Mourinho munkásságának első fele. Hamarosan érkezünk a második résszel is.

Hozzászólások