Foci - Hogyan igyekszik tönkretenni a futballt a FIFA, és Gianni Infantino?
Hogyan igyekszik tönkretenni a futballt a FIFA, és Gianni Infantino?
Fotó: Europress/AFP

Hogyan igyekszik tönkretenni a futballt a FIFA, és Gianni Infantino?

Mátrai MárkMátrai Márk
2019/03/21 19:15
Gianni Infantino pénteken bejelentette, hogy a FIFA júniusban fog szavazni a 2022-es katari világbajnokság 32 csapatról 48 csapatra bővítéséről. Az olasz elnök az is elmondta, hogy megszavazták a FIFA- klubvilágbajnokság megrendezését (nem összetévesztendő a jelenlegi tornával), amelyet 24 csapat részvételével rendeznének meg 2021 júniusában és júliusában, majd 3 évente, többek között 8 európai klubbal.

A FIFA korábban már megszavazta a világbajnokság 48 csapatra bővítését a 2026-os vb-re, amit Kanada, Amerikai Egyesült Államok, és Mexikó fog rendezni, így felmerül, hogy Katar hogyan is tudná megrendezni a 48 csapatos tornát 3 év múlva, ezért a FIFA társrendezőt keres Katar számára, egész pontosan 2-4 új helyszínre lenne szüksége a tornának.

A FIFA megvalósíthatósági tanulmánya Bahreint, Ománt, Szaúd-Arábiát, Kuvaitot, és az Egyesült Arab Emírségeket említi meg, de bármelyikük is lesz a befutó, Katarnak is rá kell bólintania a társrendező kilétére.

A probléma az, hogy az említett országok közül csak Omán nem áll embargó alatt Katarral szemben. Egy forrás szerint Katar enyhe tartózkodó magatartást tanúsít a bővítést illetően, hiszen szeretnék, ha a vb-n a házigazdára eső bevételeken ne kelljen osztozniuk politikai riválissal.

Az átalakított klubvilágbajnokság a mostani Konföderációs Kupa helyét venné át a versenynaptárban, 2021 júniusában. Az Európai Klubok Szövetsége (ECA) viszont egyáltalán nem támogatja a kezdeményezést, Andrea Agnelli elnök (Juventus elnök is egyben) kijelentette, hogy bojkottálni fogják a tornát. A levelet 15 klub is aláírta, többek között a Barcelona, a Manchester United, és az Ajax.


eca.jpg Fotó: Süddeutsche Zeitung

Az UEFA is támogatja az ECA-t ebben, ugyanis a 2021-es versenynaptár szerintük nem teszi lehetővé a torna „becsempészését” a naptárba, és ezt el kell napolni a 2024-es változásokig, továbbá a játékosok jól megérdemelt pihenőjüket fogják éppen tölteni abban az időszakban.

Fontos észben tartani, hogy a 2022-es világbajnokságot november 21 és december 18 között rendezik meg, tehát a klubszezon kellős közepén szakítják meg a versenysorozatokat a katari torna kedvéért, így nem csoda, hogy az UEFA és az ECA nem hajlandó a FIFA-val együttműködni.

Hogy nézne ki a 48 csapatos világbajnokság?

16 darab 3 csapatos csoport lenne, vagyis minden csapat két meccset játszik csupán, vagyis egy rossz meccs akár a kiesést is jelentheti. Minden csoportból két csapat megy tovább, és 32 csapat folytatná egyenes kieséses rendszerben.

Több kérdés is felmerül a torna rendezését illetően. A 32 csapatos tornán maximum napi 3 meccset rendeztek, azonban így napi 4-5 meccset játszanának, ami megnehezíti a televíziós társaságok, és a nézők dolgát is, mert nem valószínű, hogy napi 4-5 meccset is megnézne a fogyasztó.

Továbbá, ha egymásba csúsznak a mérkőzések kezdőidőpontjai, akkor egy csatorna nem is tudná sugározni az összes meccset. Ne aggódjunk, Infantinóék biztosan gondoltak erre, hiszen nekik csak a pénz számít…

Egy 48 csapatos tornának semmilyen szakmai legitimációja nincs, különösen úgy, hogy az arányok, amelyek eldöntik, hogy melyik kontinensről hány csapat vehet részt a tornán, nem változnak.

Így elkészítettük a vb-sorsolást az előző tornára visszamenőleg úgy, hogy a világranglistán legjobb helyen álló, tornára nem kijutott csapatait raktuk be a csoportokba.

A-csoport: Oroszország, Dél-Korea, Costa Rica

B-csoport: Dánia, Kolumbia, Marokkó

C-csoport: Horvátország, Chile, Uganda

D-csoport: Franciaország, Irán, Burkina Faso

E-csoport: Portugália, Argentína, Japán

F-csoport: Lengyelország, Tunézia, Trinidad és Tobago

G-csoport: Izland, Uruguay, Elefántcsontpart

H-csoport: Észak-Írország, Mexikó, Szaúd-Arábia

I-csoport: Olaszország, Kongói DK, Új-Zéland

J-csoport: Anglia, Peru, Ausztrália

K-csoport: Spanyolország, USA, Üzbegisztán

L-csoport: Svájc, Brazília, Panama

M-csoport: Svédország, Nigéria, Egyesült Arab Emírségek

N-csoport: Belgium, Egyiptom, Szíria

O-csoport: Szerbia, Szenegál, Honduras

P-csoport: Németország, Paraguay, Kína

 

Alapszabály, hogy minél több csapat, versenyző, résztvevő van egy eseményen, az esemény szakmai színvonala annál inkább csökken, vagyis nem csak a Panini matricás albumok mérete jelentené a problémát. Elnézést a magyarországi Uganda-, vagy Burkina Faso-drukkerektől, de ezeknek a csapatoknak nincs helyük a vb-n, ha nem képesek bekerülni a jelenlegi afrikai kvótába (5 nemzet), és ez igaz Ázsiára és a Concacaf-zónára is!

A FIFA tagországainak 23%-a kvalifikálni fog, ez nehezen nevezhető a sportág szakmai csúcsának válogatott szinten.

wcup.jpg Fotó: Google

A FIFA ott is jogi akadályokba ütközhet, hogy a kandidálás során veszítő Amerika, Japán, Dél-Korea és Ausztrália is panaszt tehet, hiszen a torna feltételei változhatnak, aminek Katar egymaga, mint pályázó, nem tudott volna megfelelni.

Természetesen a FIFA-t ez nem különösebben zavarja. Úgy tűnik, hogy Infantino Sepp Blatter korábbi leghülyébb ötleteit próbálja megvalósítani, amely komoly veszélybe sodorhatja a labdarúgást. A geopolitikai törekvések súlyosan veszélyeztethetik a sportág jövőjét, Infantino szándékai pedig elég egyértelműek, elég csak a Football Leaks által megszerzett dokumentumokra gondolni, amelyek rávilágítottak arra, hogyan segített a Paris Saint-Germainnek és a Manchester Citynek elkerülnie a súlyos Pénzügyi Fair Play-büntetéseket. A játék érdekeit nem tartja szem előtt a FIFA, ami pedig az első, és legfontosabb teendője lenne.

A bürokraták a játék szakmai színvonalát hajlandóak feláldozni a saját meggazdagodásuk oltárán, miközben ők a futball legjelentéktelenebb szereplői, hiszen a játékosok, a szurkolók, az edzők, a klubvezetők mind fontosabbak, mint a játék érdekeit nem szem előtt tartó bürokraták, akik tovább ássák alá a játék méltóságát.

Hozzászólások