Foci - Hogyan épül fel az átigazolási piac „tápláléklánca” manapság?
Hogyan épül fel az átigazolási piac „tápláléklánca” manapság?
Fotó: Europress/AFP

Hogyan épül fel az átigazolási piac „tápláléklánca” manapság?

Mátrai MárkMátrai Márk
2019/06/29 18:52

A 2019-es nyári átigazolási szezon számos érdekességet rejteget számunkra, amelyek döntően befolyásolják majd az európai futball elkövetkező éveit. Érdemes átgondolni, mely kluboknak is van a legnagyobb hatalmuk az igazolások terén.

Amikor Eden Hazard leigazolásáról tárgyalt a Real Madrid a Chelsea-vel, a madridi klub már akkor a megegyezésről szivárogtatott, amikor az még csak nem is létezett. Ez nagyon zavarta a Chelsea-t, és ez magyarázatul is szolgálhat a magas bónuszokra, amelyekre a Chelsea jogosult lesz Hazard és a Real által elért sikereknek köszönhetően.

A Chelsea először veszített el egy sztárt, akit nem szeretett volna Roman Abramovics érkezése óta. Ez mutatja a Chelsea helyét az átigazolási piacon, hogy az mennyit változott José Mourinho 2004-es kinevezése óta.

033_3286158.jpg Abramovicsék rendszeresen döntögették az angliai átigazolási rekordokat 2004-2007 közöttFotó: Europress/AFP

Amikor az átigazolási piac igazi uralkodóit keressük, olyan tényezőket kell vizsgálnunk, hogy milyen gyakran kell eladniuk saját sztárjaikat, milyen gyakran tudják megkaparintani a sztárokat, és maguk, a játékosok státusza.

Ahogy Ed Woodward fogalmazott, mely klubok tudnak olyat tenni a piacon, amire mások nem képesek?

 

1.szint: Manchester City, Paris Saint-Germain, Real Madrid, Barcelona

A két spanyol óriás történelmét meghatározták a világ legjobb játékosainak leigazolása. Legyenek azok a játékosok a legjobbak a világon (Luís Suárez, Ronaldinho, Cristiano Ronaldo, „Galaktikusok”), vagy a legjobbak a saját korosztályukban, mint Neymar, Frenkie De Jong, és Raphael Varane.

A két arab tulajdonban álló klub pedig olyan hihetetlen összegeket költ játékosok vásárlására és azok megfizetésére, hogy nem veszítenek el senkit. A City soha nem veszítette el latin játékosait (Agüero, David Silva) sem, akik visszamentek volna egy latin országba, miközben szinte mindenki más elveszíti azokat, és persze Kompanyt, vagy De Bruynét sem veszítették el. Egy potenciális BL-eltiltás változtathat ezen, de akkor sem tűnik ez valószínűnek.

A PSG pedig kisajátította magának a francia ligát, Neymar és Mbappé megvételére pedig senki más nem lett volna képes. A Barcelona éveken át próbálta leigazolni Marco Verrattit és Thiago Silvát, és hiába fenyegette őket a PSG, a Barcelona csak folytatta a próbálkozást, és végül a PSG kifizette Neymar kivásárlási árát.

000_1GM5JT.jpg A PSG nem szokta elveszíteni azokat a sztárjait, akiket nem is szeretneFotó: Europress/AFP

A Barcelona nyilván nem akarta elveszíteni Neymart, de az ár mutatja, milyen nehéz volt megvenni őt (222 millió euró).

2.szint: Liverpool, Juventus.

A Liverpool a legokosabban igazoló klub a világon, a Juventus pedig az utóbbi években óriási költekezésekbe kezdett, továbbá évek óta „szétbrusztolja” az olasz klubokat, és megveszi a legjobb játékosaikat, lásd Higuaín.

Torinóban olyan volumenű igazolásokat mutattak be az utóbbi években, mint Higuaín és Ronaldo, De Ligt leigazolása közel van, szó van Pogbáról, Zaniolóról, Chiesáról…

A Liverpool működését több cikkben is megénekeltük már ezen az oldalon, mint a mintaklub Európa számára. Az edzői stáb játékosfejlesztési képességei, az analitikai stáb, és az egész háttérstáb (még rakétatudományt végzett elemzőjük is van) működése a Bajnokok Ligája győzelemig repítette őket.

Bizonyították, hogy ha sok pénzt költenek egy játékosra, azok a játékosok bizonyítják is értéküket (Van Dijk, Alisson, Fabinho), ha olcsón vesznek játékost, vagy többszöröséért adják el, vagy beépül a csapatba, mint Andy Robertson, Joe Gomez, vagy Joel Matip.

0_Edwards-Klopp.png Michael Edwards sportigazgató nagyban hozzájárul a Liverpool sikereihezFotó: Google

3.szint: Manchester United, Chelsea, Internazionale, Bayern München, Atlético Madrid.

Ezek a klubok komolyan visszaestek korábbi státuszukhoz képest, talán Intert és Atléticót leszámítva. Azonban a United a világ leggazdagabb és legnagyobb árbevétellel rendelkező klubja, a Chelsea pedig számos 30 millió feletti játékost vett 15 éve, amikor ez még ritkaság számba ment.

A Bayern München továbbra is a német klubok legjobbjait veszi meg, de James Rodríguez esetében a Realra voltak hagyatkozva, hogy kölcsön vehessenek egy olyan játékost, akit el sem tudott adni a Real Madrid.

A Chelsea elveszítette Hazardot és Courtois-t egymást két követő nyáron, az Inter pedig még Pénzügyi Fair Play-es büntetést is kapott, bár most már egyre több pénzt tud költeni a piacon.

Az Atlético stratégiája az, hogy a fénykoruk előtti időszakban megvesznek nagyon tehetséges játékosokat, mint amilyen Joao Felix lenne, vagy Gelson Martins, Thomas Lemar, vagy amilyen korábban Agüero, Diego Costa, és Griezmann voltak.

Ők rendszeresen el is veszítik ezeket a játékosokat, de komoly profitra tesznek szert, amit aztán visszainvesztálnak a keretbe.

A Manchester United pedig annyira borzasztóan működik, hogy a szervezeti működés és a Bajnokok Ligája-szereplés hiánya miatt a legjobb játékosok nem is foglalkoznak az érdeklődésükkel, hiába van tele a kassza, ezért érdeklődnek csak angol játékosok iránt.

Nagy kérdés, képesek lesznek-e megtartani Paul Pogbát, miközben két náluk magasabb szinten lévő klub érdeklődik iránta (Real, Juventus).

4.szint: Tottenham Hotspur, Arsenal.

A két londoni csapat teljesen eltérő utat járt be az utóbbi években. A Tottenham 1,5 éve nem vett játékost az új stadion megépítése miatt, azonban ezen a nyáron komolyabb erősítésekre kerülhet sor.

Ők is veszítenek néha alapembereket, de olcsó, ám fejlődni képes játékosokkal tudják őket pótolni. Ha Tanguy Ndombelét megvennék a Lyonból, akkor az egy fordulatot hozhat a Pochettino-projektben.

Az Arsenalnál Stan Kroenke tulajdonossal van a probléma, aki nem hajlandó nagyobb összegeket költeni játékosok vásárlására. Gyakran ingyen veszítenek el játékosokat (legutóbb Aaron Ramsey-t), és semmi nem mutat afelé, hogy ez a trend a mostani tulajdonos alatt változna.

 

Hozzászólások