Foci - Hiába tagadja, Platini ezer szállal kötődik a 2022-es vébépályázat manipulálásához
Hiába tagadja, Platini ezer szállal kötődik a 2022-es vébépályázat manipulálásához
Fotó: Europress/AFP

Hiába tagadja, Platini ezer szállal kötődik a 2022-es vébépályázat manipulálásához

Németh DánielNémeth Dániel
2019/06/18 15:42
A 2018-as és a 2022-es világbajnokság a FIFA-t behálózó korrupció szimbólumává vált. Akik tevékenyen részt vettek az oroszországi és katari pályázat sikerességében, mára vagy belebuktak vagy minimum vizsgálat alatt állnak. Lassan összeáll a kép, hogyan állították a labdarúgást irányító testületek vezetői a világ legnagyobb sporteseményét a nemzetközi politika szolgálatába, de az ügy még távolról sem ért véget.

Michel Platinit, az UEFA korábbi elnökét őrizetbe vették a hatóságok, hogy kihallgathassák a 2022-es katari labdarúgó-vébével kapcsolatos korrupciós ügyben. Platinit azzal vádolják, hogy - anyagi ellenszolgáltatásért cserébe - UEFA-nál betöltött tisztségét és hatalmát latba vetve segítette hozzá Katart a 2022-es világbajnokság megrendezéséhez. Az ügyben érintett az egykori francia köztársasági elnök, Nicolas Sarkozy is, a Mediapart szerint ugyanis ő volt az, aki meggyőzte Platinit, hogy Katart támogassa az amerikai pályázat helyett.

Titkos találkozók Sarkozy és Platini között

2010 novemberében - kilenc nappal a szavazást megelőzően - Tamim bin Hamad al-Thani katari koronaherceg (jelenleg az ország uralkodója) Franciaországba érkezett az akkori francia köztársasági elnök Nicolas Sarkozy meghívására, ahol Michel Platini társaságában tárgyaltak. A France Football szerint a találkozó során megállapodtak, hogy a katariak felvásárolják a Paris Saint-Germaint, növelik részesedésüket a Lagardère-csoportban, Platini cserébe ígéretet tett, hogy kihátrál az USA mögül és Katarra szavaz a voksoláson.

Bréking: letartóztatták Michel Platinit! | Hosszabbítás

A francia rendőrség kedden őrizetbe vette Michel Platinit, az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) korábbi elnökét. Az először a francia Mediapart és Le Monde újságok honlapján megjelent információt megerősítette a francia igazságszolgáltatásban dolgozó, névtelenséget kérő forrás is. Hozzátette: az ügyészek a 2022-es - végül Katarnak ítélt - vb helyszínének kijelölése során felmerült korrupció és megvesztegetés gyanúja miatt nyomoznak, Platinit is ezzel kapcsolatban hallgatják ki.

2015-ben a Le Monde nyomozása során kiderült, a titkos találkozón részt vett az akkori katari miniszterelnök, Hamad ben Jassem al-Thani, a Sarkozy jobbkezének tartott Claude Guéant és Sophie Dion, aki Sarkozy kormányának sporttal kapcsolatos tanácsadója volt.

Sepp Blatter, a FIFA korábbi elnöke később úgy hivatkozott erre a megbeszélésre, mint ami alapjaiban megváltoztatta a játékszabályokat. Blatter szerint Platini azzal indokolta a pálfordulást, hogy egy befolyásos vezető megkérte, a francia érdekeket szem előtt tartva szavazzon. Hat hónappal a szóban forgó üzleti ebédet követően a PSG katari kézbe került, a BeIN Sports agresszív terjeszkedésbe kezdett Franciaországban, a 2022-es világbajnokság pedig - részben Platini szavazatának köszönhetően - szintén Katarba került.

Tagad, de a szálak erősek

Platini visszautasította Blatter vádjait, mondván, ezzel csak az a célja, hogy ellehetetlenítse a FIFA-elnöki pályázatát. Az UEFA egykori elnöke azt is tagadta, hogy a Sarkozy a pályázat manipulálására buzdította volna, bár elmondása szerint úgy érezte, burkoltan azért kapott célzásokat. Azt viszont elismerte, ő kezdetben ellenezte, hogy a PSG-t katari befektetők vásárolják meg, és Sarkozy győzködése nyomán gondolta csak meg magát. "Azt mondta nekem, hogy ezek a katariak jó emberek" - nyilatkozta erről Platini.

000_ARP4102291.jpg Fotó: Europress/AFP 

Vannak azonban egyéb jelek is, amelyek arra utalnak, hogy Platini sokkal szorosabban kötődött a katariakhoz, mint azt állította. Egy évvel a már említett üzleti ebédet követően fia, Laurent Platini munkát kapott egy katari sportszergyártó-cégnél, a Burdda Sportnál, ami - hasonlóan a PSG-hez és a BeIN-hez - a Qatar Sports Investments cégcsoport része. A fiatalabb Platini állította, apja befolyása nem játszott szerepet abban, hogy a Burrda általános igazgatója lett, 2016-ban pedig távozott a cégtől, és a Lagardère-csoportnál vállalt ismételten munkát.

Platinit egy kétmillió svájci frankos kifizetés miatt is vizsgálták a hatóságok, és végül ez az ügy kényszerítette arra, hogy lemondjon az UEFA elnöki posztjáról és visszavonja a FIFA-elnökségért benyújtott pályázatát. Platinit 2018-ban egy svájci bíróság felmentette, ugyanakkor a FIFA Etikai Bizottsága eredetileg hat, majd ezt némileg  mérsékelve, négy évre eltiltotta minden futballal kapcsolatos tevékenységtől. Vagyis sportvezetőként lényegében véget ért a pályafutása. 

Titkos paktum a FIFA és Katar között

Blatter természetesen ebben az ügyben sem volt ártatlan, például a Platininek szánt, kétmillió svájci frank kifizetését is jóvá hagyta, amit a francia sportvezető hivatalosan az 1999 és 2002 között végzet tanácsadói tevékenysége miatt kapott. Az időzítés mindenesetre furcsa: az összeget 2011-ben, két hónappal a katariak sikeres pályázatát követően kapta meg a játékosként háromszor is az év legjobbjának választott Platini. Volt ráadásul egy másik gyanús megállapodás is a FIFA és a katari pályázók között.

043_dpa-pa_1131_58781934.jpg Fotó: Europress/AFP 

2019 márciusában a Sunday Times számolt be arról, hogy Blatter és a katari Al Jazeera televíziós társaság között létrejött megállapodás tartalmazott egy titkos záradékot, melynek értelmében a 2022-es vb közvetítési jogaiért kifizetett 300 millió dollárt további 100 millióval növelik abban az esetben, amennyiben Katar rendezheti a tornát. Ezt a szerződést Blatter és a PSG tulajdonosa, Nasser al-Khelaifi írta alá, aki akkoriban a katari tévécsatorna vezetője is volt egyben. Hivatalosan ezt azzal magyarázták, hogy a szponzorok máskor is fizettek már hasonló bónuszokat.

Aligha számoltak azzal, hogy a katari pályázat támogatásának ilyen súlyos következményei lesznek: a végrehajtó bizottság 24 tagja közül 16-an kerültek a nyomozás középpontjába, közülük többeket felfüggesztettek. Mohammed Bin Hammamot, az Ázsiai Labdarúgó-szövetség korábbi elnökét pedig, aki nagyban hozzájárult a 2022-es pályázat sikerességéhez, alig pár hónappal a szavazást követően örökre eltiltották a nemzetközi labdarúgástól, mivel vezetői minőségében következetesen megszegte a FIFA szabályzatát.

via mediapart

Hozzászólások