Foci - Hétmillió dollárért adták el európaiságukat az olasz Szuperkupa résztvevői
Hétmillió dollárért adták el európaiságukat az olasz Szuperkupa résztvevői
Fotó: Sports Illustrated

Hétmillió dollárért adták el európaiságukat az olasz Szuperkupa résztvevői

Mártha BenceMártha Bence
2019/01/05 18:09

Nem csak nálunk népszerű téma az európai kultúra védelme, illetve az európai értékekhez való ragaszkodás. Van ennek káros, de facto xenofób oldala is, de azért vannak értékek, amikhez egy magát büszke európainak valló embernek minden körülmények között ragaszkodnia kell. Ez a sportra vetítve például felvet egy fontos kérdést: mi a bánatot keres az olasz szuperkupa-döntő Szaúd-Arábiában? A szó, amit keresünk: sportwashing. 

Nem arról van szó, hogy ez a többé-kevésbé teljesen lényegtelen trófeáért zajló meccs az olasz futball népszerűsítésének szempontjából ne lenne jó helyen külföldön. Az elmúlt tíz évben csak két döntőt rendeztek Olaszországban, hol Kína, hol Katar adott otthont a többinek, de korábban rendeztek már finálét Líbiában is. De Szaúd-Arábia, hiába fizet az olasz szuperkupát kiíró szövetségnek meccsenként (a következő öt kiírásból hármat is itt rendeznek a megállapodás szerint) hétmillió dollárt, már kívül esik minden morális határon.

A legutóbbi Milan-Juve szuperkupát a milánóiak nyertékA legutóbbi Milan-Juve szuperkupát a milánóiak nyerték Fotó: Sky Italia

Az emberi jogokat folyamatosan páros lábbal tipró, legutóbb egy ellenzéki újságíró meggyilkolásával, nőjogi aktivisták vegzálásával és egy Kanada elleni - elég nevetséges - diplomáciai hadjárattal bizonyította Mohamed bin Szalmán, hogy hiába mutattatja magát nagy reformernek, Szaúd-Arábia továbbra az európai értékekkel tökéletesen összeegyeztethetetlen elveket vall.

Nők csak bizonyos helyekre ülhetnek a stadionban

A szaúdi külügyminiszter a napokban levelet küldött az olasz szövetségnek, amelyben tudatta, szeretettel várnak minden olasz szurkolót a mérkőzésre, de egyúttal figyelmeztette a FIGC-et, hogy a kísérő nélkül érkező nők csak a dzsiddai stadion bizonyos szektoraiban foglalhatnak helyet.

Talán nem én vagyok az egyetlen, akinek Rosa Parks és a Montgomery buszbojkott jutott eszébe. A helyzet most azonban az, hogy a Juve-Milan mérkőzéssel az olaszok legitimálják az olasz (és európai) értékrenddel tökéletesen ellentétes elveket valló rezsimet azzal, hogy elfogadják az elfogadhatatlan szabályokat.  

Szégyenteljes múltSzégyenteljes múlt Fotó: Life

“Követeljük, hogy vagy vigyék el a mérkőzést Dzsiddából, vagy a játékosok pályára lépéskor fessenek az arcukra fekete monoklikat tiltakozásul” - mondta a Juventus irodája előtt tartott flashmobon a Radicali + Europa nevű nőjogi szervezet vezetője, Silvio Viale. 

“Egy hónappal ezelőtt minden futballista vörös festéssel az arcán állt ki a nők mellett, most pedig szó nélkül egy olyan rendszer bábjaivá válnak, amely napi szinten tiporja sárba a nők jogait”

 - tette hozzá.

A nők elleni erőszak elleni kampány a Serie A-banA nők elleni erőszak elleni kampány a Serie A-ban Fotó: Gazzetta

Igenis létező eszköz a bojkott

Szaúd-Arábia, illetve a hatalmat egyre egyértelműbben gyakorló Mohamed bin Szalmán herceg a Kasogi-gyilkosság miatt egyébként is komoly nemzetközi össztűz alatt van. Az október végén rendezett szaúdi befektetési konferencián való részvételt sorra mondták vissza a nemzetközi pénzügyi szektor meghatározó szereplői tiltakozásul a brutális gyilkosság, és az ügy kezelése miatt.

Amíg a kormányok, például az Egyesült Államoké csak hangzatos nyilatkozatokban ítélte el a szaúdi ügyeket, addig a kulturális és üzleti élet szereplői határozott lépésekre szánták el magukat: fontos, elsősorban hadászati szerződéseket mondtak vissza a szaúdiakkal, és 18 állampolgárt azonnal kiutasítottak a schengeni övezetből.

A futball a világ legnépszerűbb játéka, a Juventus és a Milan pedig nemcsak Olaszországban meghatározó szereplői, így a két csapat esetleges bojkottja igenis nagyon komoly állásfoglalás lenne. Hasonlóan az argentin futballválogatottéhoz, amely egy izraeli barátságos meccset mondott vissza június 6-án a palesztinok elleni akciók miatt (bár ebben nyilván volt szerepe a Messiéket érő halálos fenyegetéseknek is).

Van még jegy, ha valaki menne

Viagogón még simán lehet jegyet venni a meccsre, nem is olyan vészes az ára, 80 euró környékén már egész jó helyre szóló belépőt lehet venni. Arról azonban szó sincs az oldalon, hogy mi van, ha egy nő vesz jegyet egy olyan szektorba, ahova a helyi rendezők nem engednek be nőket. Ez ám csak az igazi vis maior.

Az olasz miniszterelnök-helyettes, Matteo Salvini közölte, ő nem fog megnézni egy olyan meccset, amit nők nem nézhetnek meg a helyszínen. “Ez nemcsak szomorú, hanem egyenesen undorító dolog” - dohogott Salvini, aki óriási Milan-szurkoló, és állítólag egyetlen meccset sem hagy ki (úgy látszik, a jobboldali olasz politikusok valamiért a Milanhoz húznak, ha nem is mindegyik veszi meg a klubot cakumpakk).

Nagy Milan-szurkolóNagy Milan-szurkoló Fotó: Gazzetta

A nemzetközi jogvédő szervezet, az Amnesty International közölte, a szuperkupa-döntő egy újabb példája annak, hogy súlyos emberi jogi problémákat sporteseményekkel próbálnak takargatni. A sportwashing kifejezés a whitewashing (kb. szerecsenmosdatás) kifejezésből jött létre, és olyasmiket takar, mint a moszkvai vagy a berlini olimpia. 

Nem várhatod a futballtól, hogy megmentse a világot

A fentieket a Berlusconi család női tagja, Barbara próbálta más megvilágításba helyezni: “Én sem örülök, hogy egy olyan országban rendezik a meccset, ahol nem tisztelik a nőket, de a történelem azt tanítja, hogy a sportesemények bojkottja semmit nem old meg.” Arról persze nem esett szó, hogy az olasz szövetség és a klubok is elég jól járnak a dzsiddai mérkőzéssel.

De aztán mondott egy érdekeset is. 

“Elképesztő látni, hogy a nyugati államok úgy tesznek, mintha nem látnák, mi történik ezekben az országokban, és nem csak a nőkkel, hanem a szabadságjogokkal általában, és ahelyett, hogy szankcionálnák őket, gazdasági megállapodásokat írnak alá velük. Amikor ilyen a globális helyzet, nem várható el a futballtól, hogy megmentse a világot.”

Az össztűz természetesen az üzletet nyélbe ütő ligára zúdul, és a Serie A elnöke, Gaetano Micciché kétségbeesetten ismételgeti: “A mi szuperkupánk lesz az első futballmérkőzés az ország történetében, amit a szaúdi nők a helyszínen tekinthetnek meg”. Ha még nem mondtuk volna: bravó!

Hozzászólások