Foci - Hat sorsdöntő nap jön az Eb-selejtezőkön
Hat sorsdöntő nap jön az Eb-selejtezőkön
Fotó: Europress/AFP

Hat sorsdöntő nap jön az Eb-selejtezőkön

Rév DánielRév Dániel
2019/10/08 14:16
Csütörtökön folytatódik a 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság selejtezősorozata. Mivel a legtöbb csoportban a hajrára fordulnak a csapatok, úgy döntöttünk, körülnézünk egy kicsit, hogy is áll a helyzet a minket is nagyon erősen érintő Eb-selejtezőkön.

Október 10-e és 15-e között rengeteg mérkőzést játszanak le a jövő nyári foci Eb selejtezősorozatában. Lesznek olyan csoportok, ahonnan már lesznek biztos Eb-résztvevők, míg mások elveszítik esélyeiket a továbbjutásra. Legutóbb féltávnál néztük meg, hogy állnak a sztárcsapatok, és mi a helyzet a mieinkkel, azóta azonban számos csoportban sokat változott a helyzet.

Szlovákia ellen vagy a finnek segítségével juthatunk az EB-re - félúton a selejtezőkben | Hosszabbítás

Útjának feléhez érkezett a 2020-as foci EB selejtezősorozata, akár már bizonyos következtetéseket is le tudunk vonni. Megvizsgáltuk hát, vajon kikből állhat a jövő nyári 12 helyszínes, 24 csapatos kontinenstorna. 2019. március és november között, öt hosszú hétvégén rendezik a 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság selejtezőit.

Az igazán nagy csapatok közül az angolok, a németek, a horvátok, a spanyolok, a belgák és az olaszok vezetik csoportjaikat az októberi fordulók előtt. A portugálok és a franciák a második, még továbbjutást érő helyen vannak, míg a Nemzetek Ligájában remekül teljesítő Hollandia egyelőre csak harmadik a csoportjában. Ettől persze még arra van nagyobb esély, hogy ezek a csapatok mind ott legyenek az Eb-n.

Az A csoportban Anglia tökéletes mérleggel vezeti az ötöst, négy meccséből háromszor öt, egyszer pedig négy gólt rúgott aktuális ellenfelének. A második helyre a papírforma szerint a csehek érhetnek oda, ám a csoport meglepetéscsapata, Koszovó egyelőre csak egy pont hátrányban van Csehország mögött. A két csapat pristinai mérkőzését Koszovó hátrányból fordítva nyerte meg szeptemberben, ráadásul ha a balkáni csapat nem is tudja megelőzni a cseheket a csoportban, a Nemzetek Ligája D-osztályából még ki is vívhatja az Eb-szereplést.

Portugália szépen javította a helyzetét a szeptemberi mérkőzéseken, ahhoz azonban, hogy csoportelső legyen, Kijevben kellene nyernie jövő hétfőn. Az ukránok Litvánia legyőzésével fél lábbal már továbbjuthatnak péntek este, ráadásul a csoport utolsó helyezettje elleni meccsüket is hazai pályán játszhatják. Egy ukrán győzelem esetén talán Cristiano Ronaldóék is egy fokkal könnyebb meccsre számíthatnának hétfőn.

Gőzerővel készülnek a portugálok a kijevi derbireGőzerővel készülnek a portugálok a kijevi derbireFotó: Europress/AFP

A C csoportban Észak-Írország okoz nehézségeket a két óriásnak, Németországnak és Hollandiának. Az előző Eb-n is vitézkedő északírek egyedül a németektől kaptak ki, és oda-vissza megverték Fehéroroszországot és Észtországot is. Persze elsősorban a szerencsés sorsolásnak köszönhetően állnak a második helyen, és csütörtöki, rotterdami vendégszereplésük elég rosszul is elsülhet. Ha viszont pontot szereznének a hollandok ellen, akkor novemberben hazai pályán biztosíthatnák azt, hogy megelőzzék Van Dijkékat.

Előzetesen a D csoport tűnt az egyik legkiegyenlítettebbnek, ráadásul a résztvevő öt csapatból három is biztosította a pótselejtező lehetőségét a Nemzetek Ligájában. A vesztett pontokat tekintve egyelőre Írország és Svájc áll a legjobban, de a második helyen álló Dánia is meg fog küzdeni a továbbjutásért. Két fontos meccs vár a csapatokra a mostani fordulóban: szombaton Svájc lép pályára Koppenhágában, majd három nappal később az írek utaznak Genfbe. Ha a svájciak mindkét meccsüket megnyernék, szinte biztos lenne a csoportelsőségük, de ha kétszer kikapnak, mehetnének pótselejtezőzni.

Minimum egy iksz kell Splitben, különben mehetünk vissza a balettbe ugrálni távol kerül tőlünk az Eb-szereplés

Azzal, hogy a magyar válogatott vereséget szenvedett Szlovákiától, távol került a mieinktől a csoportból történő továbbjutás. Ettől még ez nem jelenti azt feltétlenül, hogy a magyar csapat lemarad az Eb-ről, hiszen jelen állás szerint is részt vehetne a pótselejtezőkön a Nemzetek Ligájás szereplésének köszönhetően (jelen állás szerint Szerbiával, Bulgáriával és Izraellel "küzdenénk meg" a kijutásért).

Jogos a bírózás, de a szomorú igazság az, hogy jobb csapat győzött le minket | Hosszabbítás

Nehéz megemészteni, hogy oda-vissza kikaptunk Szlovákiától, hiszen előtte hazai pályán legyőztük Walest és a vb-döntős horvátokat is, de a tisztánlátás kedvéért érdemes leszögezni, hogy bár a játékvezető hibáinak komoly szerepe volt a vereségünkben, jobb csapat győzött le minket. Az Eb elment, de talán nem is ez volt a legfontosabb.

A csoportunkban négy csapatnak van még esélye továbbjutni. A horvátok állnak a legjobban, viszont ők a mieink elleni hazai meccs után Walesbe utaznak. A walesiek számára sorsdöntő igazán a következő néhány nap: ha összehoznának legalább négy pontot a szlovákiai idegenbeli és a horvátok elleni hazai meccsből, elég jó esélyük lenne továbbjutni. Ugyanakkor a szlovákoknak a kezükben a nagy lehetőség: ha otthon megverik Walest, és az egymás elleni mérleget a maguk irányába billentik (legalább két gólos siker), azzal szinte biztosítják is az Eb-szereplésüket.

És hogy mi a mi esélyünk? Jó lenne egy újabb csodát téve nem kikapni Splitben, és közben bízni abban, hogy a szlovákok összeomlanak az utolsó körökre, és kikapnak Walestől meg Horvátországtól is. Az biztos, hogy bármilyen szintű reményhez Azerbajdzsánt meg kell verni itthon, és ha Wales is olyan eredményeket ér el, az is elképzelhető, hogy egy novemberi, cardiffi döntetlennel meg lehet csípni a második helyet még egy spliti vereség esetén is.

Aztán persze lehet, hogy megint arra kényszerülünk, mint már megannyiszor, hogy más csoportok eredményeit fogjuk böngészni, hátha összejön a pótselejtező a Nemzetek Ligájának köszönhetően.

A hat csapatos csoportok tisztábbak

Az jól látszik a mostani selejtezősorozaton is, hogy az öt csapatos csoportok rendszere, ahol mindig van egy szabadnapos, sokkal bonyolultabbá teszi az események követését, mint a hat csapatos csoportoknál. Nyilván ezekben sem mindegy, hogy melyik csapat melyik ellen játszott már, de itt azért átláthatóbb a helyzet.

Spanyolország Eb-szereplése akár már szombaton biztossá válhat. Ehhez az eddig 100 százalékos spanyoloknak Oslóban kell nyerniük, és bízni abban, hogy Románia megbotlik a Feröer-szigeteken - erre azért tudunk példát mondani az elmúlt évekből. A második továbbjutó helyért a román-norvég páros mellett Svédország küzd még, mindhárom csapatnak hátra van egy meccse a spanyolok ellen, a románoknak az az előnye a másik két csapattal szemben, hogy mindkét rivális ellen otthon játszhatnak, a norvégok ellen jövő kedden, a svédek ellen pedig egy hónappal később.

A G csoportot nyugodtan nevezhetjük a leggyengébbnek a 10 csoport közül. Egyedül Lettország szállt ki a versenyből, a másik öt csapat (Lengyelország, Szlovénia, Ausztria, Észak-Macedónia és Izrael) viszont még simán kijuthat - az első és az ötödik között is csak öt pont a különbség. A csoportot vezető lengyelek helyzete a pontelőny mellett a sorsolás alapján is jó, hiszen az utolsó körben otthon fogadják a most második szlovénokat, és az is lehet, hogy addigra már biztosan csoportelsők lesznek, mivel az októberi mérkőzések közül a legfontosabbat pont Ljubljanában játsszák, ahol az osztrákok vendégeskednek majd vasárnap.

A franciák számára is sorsdöntő meccsek jönnekA franciák számára is sorsdöntő meccsek jönnekFotó: Europress/AFP

A legutóbbi döntős franciák ugyan egyelőre csak a második helyen állnak, de két októberi mérkőzésükön biztosíthatják újabb Eb-szereplésüket. Didier Deschamps csapata pénteken Izlandon lép pályára, majd hétfőn jöhet a csoportelső Törökország elleni hazai mérkőzés. Két győzelem továbbjutást érne - ugyanakkor ha nem nyernek mindkétszer a franciák, akkor komoly gondba kerülhetnek. Egy icipici esélye még Albániának is van, és ha számukra szerencsésen alakulnak a dolgok, még lesz tétje az utolsó körös franciák elleni meccsüknek.

A legtisztábbnak az I csoport tűnik, ahol Belgium és Oroszország elhúzott a többi csapattól, a második helyen álló oroszok előnye is 8 pont a harmadik kazahokkal szemben. Szinte biztos, hogy mindkét csapat már októberben biztosítja Eb-szereplését, hogy aztán novemberben Szentpétervárott lejátsszák egymás között a csoportelsőségről döntő meccset.

Olaszország már most fél lábbal az Eb-n érezheti magát, 9 pontos előnyben van a harmadik örményekkel szemben, így itt csak az a kérdés, hogy már szombaton, vagy csak kedden válik biztossá az olaszok továbbjutása. A második helyen egyelőre a finnek állnak, ráadásul úgy, hogy ők már túl vannak az olaszok elleni meccseiken. A csoportból kiemelkedő olaszok elleni két vereséget leszámítva a finn csapat 100 százalékos, 7-0-s gólkülönbséggel hozta le a négy mérkőzését. Ha azonban a finnek kikapnának Boszniában szombaton, akkor ők is gondba kerülhetnének, és az kavarna egy jó nagyot a csoporton.

Az előttünk álló hat napos időszak azért is lesz nagyon érdekes, mert kétféle véglet szerint is alakulhatnak az események: eldőlhet szinte minden kérdés már jövő keddig, ugyanakkor olyan eredmények is születhetnek, amelyek teljesen megkavarják a csoportok eddigi menetét.

Mi nyilván utóbbiban bízunk.

Hozzászólások