Foci - Harry Kane jótékonykodásra használja mezszponzori szerepvállalását az angol negyedosztályban
Harry Kane jótékonykodásra használja mezszponzori szerepvállalását az angol negyedosztályban
Fotó: Europress/AFP

Harry Kane jótékonykodásra használja mezszponzori szerepvállalását az angol negyedosztályban

Nánási AntalNánási Antal
2020/05/16 14:10
Az angol negyedosztályban szereplő Leyton Orient a napokban jelentette be különböző platformjain a hírt, miszerint Harry Kane lesz a gárda mezszponzora a 2020/2021-es bajnoki idényben. A Tottenham és az angol válogatott csapatkapitánya 2011-ben ennél a csapatnál kezdte felnőtt karrierjét, és most, mint mondta, ezzel a szerepvállalással szeretne valamit visszaadni a klubnak abból, amit ő kapott.

Nem újkeletű dolog, hogy visszavonult labdarúgók tulajdonosként vállalnak szerepet egy-egy csapatnál ─ elég a Manchester United legendás ’92-es évfolyamának tagjaira Ryan Giggsre, Nicky Buttra, Paul Scholesra, David Beckhamre és a Neville fivérekre gondolni, akik mindannyian résztulajdonosai a szintén a League Two-ban szereplő Salford Citynek. Nem kell messzire visszanyúlnunk az emlékeinkben ahhoz sem, hogy olyan, még aktív játékost találjunk, aki pályafutása közben résztulajdonosa lett egy csapatnak, hiszen Zlatan Ibrahimovic úgy vállalt szerepet a Hammarbynál, hogy még tagja az AC Milan keretének. Olyanra azonban, hogy egy karrierje csúcsán lévő topjátékos egy negyedosztályú csapat mezszponzori jogait vásárolja meg egy teljes idényre, nos, még nem igazán akadt példa.

Harry Kane a Tottenham kölcsönjátékosaként tizennyolc mérkőzésen lépett pályára a Leyton Orient színeiben, melyek alatt ötször volt eredményes. Ez volt az a klub, amely felnőtt szinten először adott lehetőséget a tehetséges csatárnak, aki nem is felejtette el mindezt.

„Nagyon közel, a stadiontól néhány mérföldre születtem és itt töltöttem a gyerekkoromat is, nagyon örülök, hogy most lehetőségem nyílik valamit visszaadni annak a közösségnek, amely először adott lehetőséget arra, hogy a felnőttek között játsszak.”

A klubbal kötött megállapodás értelmében Kane három szervezetet szeretne a mezeken megjeleníteni: a csapat hazai szerelésén a „frontvonalban harcoló hősöknek” mond köszönetet, ezzel főleg az egészségügyi dolgozókat a középpontba állítva. A vendégmezek a Haven’s House hátrányos helyzetű, súlyosan beteg gyermekeknek és családjaiknak otthont adó intézményt hirdetik, míg a The O’s harmadik szerelésén a Mind elnevezést viselő, mentális segítségnyújtással foglalkozó hálózat jelenik meg a következő idényben.

„Ez az egyezség lehetőséget nyújt arra, hogy kifejezzem hálámat azok felé, akik ezekben a nehéz időkben a frontvonalban harcolnak, vagy éppen különféle jótékony célú, támogató tevékenységet végeznek.” 

A klub egyébként azt is bejelentette, hogy a mezeladásokból befolyt összeg 10%-ával támogatja a Kane által megjelölt szervezeteket, akiknek képviselőit, ápoltjait rendszeresen vendégül is látja a csapat mérkőzésein.

Mielőtt a felek tető alá hozták volna ezt az egyedülálló kezdeményezést, a Tottenham támadója engedélyt kért a Premier League, az Angol Futball Liga (EFL) és az Angol Labdarúgó Szövetség (FA) illetékeseitől arra, hogy aktív játékosként szerepet vállalhasson egy ugyancsak a liga rendszerébe tartozó egyesületnél. Az engedély megadása és a megállapodás aláírása után a Leyton Orient elnöke, Danny Macklin is elégedetten nyilatkozott: „Az egész egyszerű ötletként merült fel, ami egy egyedi, érzelemdús és megható támogatási formává vált. Amikor először leültünk tárgyalni Harryvel és a csapatával, megbeszéltük, hogy valami különlegeset szeretnénk létrehozni, ennek fényében választottuk ki együtt azokat az intézményeket, amelyek megjelennek a már előrendelhető jövő szezonra készített mezeinken. Szeretném megköszönni Harry nagylelkűségét, aki ezzel igazi példaképpé vált mindannyiunk számára.”

Tíz fordulóval a negyedosztályú bajnokság vége előtt a Leyton Orient jelenleg a tizenhetedik helyet foglalja el a huszonnégy csapatos tabellán, tízpontos előnyben a már kieső helyen tanyázó Morecambe-bel szemben. Az esetleges feljutási álmairól már rég lemondhatott a csapat, ez a megállapodás pedig egészen biztosan megfelelő motivációt ad számára ahhoz, hogy ne kelljen a ligarendszerből való kiesést jelentő ötödosztályra készülnie. 

via BT Sport

Hozzászólások