Foci - Hadüzenet! Az amerikaiak teázós gólöröme miatt berzenkedik egész Anglia
Hadüzenet! Az amerikaiak teázós gólöröme miatt berzenkedik egész Anglia
Fotó: Europress/AFP

Hadüzenet! Az amerikaiak teázós gólöröme miatt berzenkedik egész Anglia

Mártha BenceMártha Bence
2019/07/03 16:37
Jópofa gólöröm, vagy sértő bunkóság? Az amerikaiak szerint előbbi, az Alex Morgan gólörömén alaposan kiakadó britek szerint utóbbi volt a női világbajnokság elődöntőjét eldöntő gól utáni ünneplés. 

Az amerikai női futballválogatott nemcsak remek játékával, de látványos gólörömeivel is szórakoztatja a szurkolókat (sőt, Megan Rapinoe franciák elleni gólöröméből konkrétan mém lett), de az Anglia elleni világbajnoki elődöntőben történtek miatt kisebb botrány alakult ki. A Guardian címlapján “Vihar a teáscsészében” címmel jelent meg cikk, a legnépszerűbb angol reggeli műsor házigazdája pedig - félig viccesen - “majdnem hadüzenetnek” nevezte az amerikai Alex Morgan gólörömét.

Az amerikaiak második, mint később kiderült: győztes gólját szerző Morgan a fejese után úgy tett, mint aki egy csésze teából kortyol, és hogy biztosan célba érjen Angliában a mozdulat, pedánsan eltartotta a kisujját is. Íme:

Az amerikai játékos a meccs után közvetlenül nem volt hajlandó nyilatkozni a gólöröméről, de látva a botrány kibontakozását (amihez Hillary Clinton is hozzátette a magáét egy poszttal), később azzal magyarázta a teaivós mozdulatot, hogy “elég nehéz útunk volt a döntőig a tornán, ezt akartam jelezni a teával”.

Azért volt szükség rá, hogy valamit mondjon, mert - nyilván elsősorban Angliában - elég komoly port vert fel az eset. A tea nyilván célzás Angliára, de szólásként használva a cup of tea azt is jelenti, hogy valaki élvez valamit, vagy jól csinál valamit. Sokan még tovább mentek, többek szerint az amerikai függetlenségi háború kiindulópontjának tartott bostoni teadélutánra utalt Morgan.

A legnépszerűbb angol reggeli műsor, a Good Morning Britain házigazdája, Piers Morgan személyes sértésnek vette a gólörömöt, és a műsorban azt mondta, “már csak azért is jó lett volna legyőzni őket, hogy utánozhassuk, ahogy Big Mac-et és óriási krumplikat tömnek a fejükbe”, majd Twitteren azt írta az amerikai Fox News szintén berzenkedő munkatársának, Martha MacCallumnak, hogy “ez majdnem hadüzenetnek minősül”.

A gólöröm a sportágon belül is vegyes érzelmeket váltott ki, az angol válogatott és a Juventus női csapatának csatára, Lianne Sanderson a stúdióban “tiszteletlennek” nevezte Morgan ünneplését. “Úgy ünnepelsz, ahogy akarsz, de számomra ez elég ízléstelennek tűnt, és nem hiszem, hogy Alexnek így kellett volna örülnie a góljának” - mondta a játékos.

Hozzászólások