Foci - Ha Messinek vagy Ronaldónak adják az Aranylabdát 2019-ben, megint dühbe jövünk
Ha Messinek vagy Ronaldónak adják az Aranylabdát 2019-ben, megint dühbe jövünk
Fotó: Europress/AFP

Ha Messinek vagy Ronaldónak adják az Aranylabdát 2019-ben, megint dühbe jövünk

December 2-án, hétfőn hirdeti ki a France Football a 2019-es Aranylabda nyertesét. Tavaly Luka Modric megtörte Lionel Messi és Cristiano Ronaldo évtizedes uralmát, idén ennek a folytatásában bízunk, tehát hogy nem a két korszakos klasszis közül kerül ki a díjazott. Ebben a cikkben a Hosszabbítás három, labdarúgással is foglalkozó szerzője, Mártha Bence, Németh Dániel és Takács Márton is közölte a saját, ötfős listáját. Választásainkat meg is indokoltuk, a cikk alatt kommentben, illetve Facebookon, az ehhez tartozó poszthoz is várjuk a ti listáitokat!

Tavaly telibe trafáltuk a győztest mindhárman, idén is vállalkoztunk a saját ötös listánk megalkotására. Akkor ez a három szerző egyaránt Luka Modricot tette az első helyre, a világbajnoki ezüstérmes, Bajnokok Ligája-győztes horvát középpályás meg is kapta az Aranylabdát. 

Eszükhöz tértek az Aranylabda-döntnökök, vagy csak Torino nem Madrid? | Hosszabbítás

Számomra az Aranylabda 2010-ben veszítette el a jelentőségét. Akkor nagyon hasonló volt a helyzet az ideihez, hiszen volt egy középpályás, aki kulcsfigurája volt a BL-győztes, és aztán némi meglepetésre a világbajnoki döntőbe is bejutó csapatainak, aztán mégis Lionel Messi kapta a díjat.

Bár bizonyos sajtóértesülések szerint idén Lionel Messi hatodszor is meg fogja kapni az Aranylabdát, annyit elárulhatunk előzetesen, hogy egyikünk sem az argentin zseninek adná.

Mártha Bence

Abban az évben, amikor nem kavar be világbajnokság, minden egyszerűbb. Még úgy is, hogy több kontinenstornát is rendeztek idén, sőt Európában is volt némi mozgolódás a frissen létrehozott Nemzetek Ligájának köszönhetően, amit hiába nyert meg Portugália, az én listámon biztosan nem lesz ott Cristiano Ronaldo. 

Egy ilyen lista elkészítésénél mindig fontos szerep jut az ízlésnek, hiszen senki nem puszta statisztikák, illetve megnyert trófeák alapján osztályozza az év legjobban teljesítő játékosait. Nálam mindezek ellenére - nyilván főleg azért, hogy amennyire lehet, objektív maradjon a listám - az év fontos trófeáinak tulajdonosai szerepelnek az élmezőnyben. Lássuk. 

5. Kalidou Koulibaly 

Hogy egyből ellent is mondjak a fentieknek, itt van mindjárt a Napoli védője, aki egy zászlócskát sem nyert 2019-ben. Illetve egy ezüst bekacsintott az Afrika-kupáról, és az olasz bajnokságból is, de nemcsak ennyi szól ellene, hanem az is, hogy csapatával együtt mély válságba zuhant őszre, szinte nem is emlékeztet korábbi önmagára sem ő, sem a Napoli. Azért van mégis a listán, mert véleményem szerint Koulibaly jelen pillanatban a világ második legjobb középhátvédje. Gyors, erőszakos, kemény, jól fejel, egy az egyben szinte verhetetlen és még a kapu előtt is fel-feltűnik. Oké, ősszel ezekből keveset mutat, és tényleg nem nyert semmit 2019-ben (sem), de a kvalitásai miatt mindenképpen itt a helye. Majd jobban megismeri a közvélemény, ha elviszi a Manchester City nyáron. 

4. Virgil Van Dijk 

A holland védő a másik. Illetve az egyik. Szóval ő a legjobb. Ősszel egyébként talán ő is kevésbé, mint mondjuk egész tavasszal, de azért a holland középhátvéd helyét a védők trónján talán kevesen kérdőjelezik meg. Mi semmiképpen. A Liverpoollal behúzott BL-győzelem, illetve a hollandokkal elveszített Nemzetek Ligája-döntő is a jelölése mellett szól, ahogy a tavalyi év egyik legerősebb statisztikája is, miszerint egész szezonban nem tudták kicselezni egyetlen egyszer sem. A góljai a koktélmeggyet jelentik a torta tetején. 

3. Kevin de Bruyne 

Egy angol bajnoki cím már önmagában elég lehet a listára kerüléshez, ám a belga középpályás elsősorban azért került fel, mert véleményem szerint jelen pillanatban ő a világ legjobb középpályása. Egyszerűen fogalmazva az összes készsége bőven átlagon felüli, nincs olyan összetételű középpálya, amin ne lehetne kiválóan alkalmazni De Bruyne bőséges készségkészletét, ráadásul kimondottan intelligens játékos is. 

2. Roberto Firmino 

Bár a showt sokkal inkább a két szélső viszi a Liverpoolban, Salah és Mané azért tudnak ilyen jól kinézni, mert az utóbbi évek egyik legintelligensebb centerjátékát (már ha ezt nevezhetjük ennek) nyújtja előttük (mögöttük) Firmino. A brazil csatár gólszámban sehol nincs a két szélsőjéhez képest, de azt állítom, nélküle nemhogy nem lenne ennyi gólja Salahnak és Manénak, de sokkal rosszabb futballistának is néznének ki. Firmino mellett tények is szólnak: BL-győztes, Copa América-győztes, és fél év múlva valószínűleg angol bajnok is lesz. 

1. Sadio Mané 

Jelen pillanatban a szenegáli a világ legjobb támadója, efelől semmi kétségem. Az Afrika-kupa-győzelem ugyan végül nem jött össze, ahogy az angol bajnoki címről is lecsúszott a Pool, de a BL-győzelemmel vastagon kárpótolták magukat a scouse-ok. Minden sikerük, illetve a Klopp-féle látványos támadójáték motorja Mané, aki konkrétan megállíthatatlan volt egész 2019-ben. Az idei évben nyújtott teljesítményével egyértelműen bizonyította, hogy abszolút elitjátékos, és idén nyugodt szívvel senki másnak nem lehet odaadni az Aranylabdát, csak Van Dijknak, vagy neki. Ha odaadják Ronaldónak, vagy Messinek, nagyon morcos leszek. Én szóltam. 

Mané.jpgFotó: Europress/AFP

Németh Dániel

Egy ilyen szezon után furcsa lenne, ha nem Angliában futballozó játékosok uralnák az Aranylabda-szavazást. 2019-ben nem csak a világ legerősebb bajnokságában villogtak az angol csapatok, de a nemzetközi kupasorozatokban is taroltak, ez alapján mindenképpen az tűnik logikusnak, ha a legjobb egyéni teljesítmények után is a szigetországból vadászunk. Ezeket többnyire az év legfontosabb sorozatát, a Bajnokok Ligáját megnyerő Liverpoolban találtuk meg: Klopp csapatából hárman is felfértek a top 5-ös listánkra.

5. Alisson Becker

Folytatva a tavaly megkezdett hagyományt, ebben az idényben is egy kapust helyeztem az ötödik helyre: Alisson jött, látott és első liverpoolos szezonjában rázárta az ajtót az ellenfél támadóira. Amellett, hogy elképesztő bravúrjaival hétről hétre bizonyítja klasszisát, a passzjátéka is kiváló (talán egy hajszálnyival gyengébb honfitársánál, Edersonnál, cserébe a klasszikus kapuserényekben fényévekkel jobb), nem véletlenül lett az első pillanatoktól kezdve megkerülhetetlen alapember a Liverpoolban.

Ha az idény során felhalmozott eredményekre pillantunk, akkor sem kell szégyenkeznie. Bár a Premier League-et végül nem sikerült megnyernie a Liverpoollal (talán majd a mostani szezonban), klubcsapatával Bajnokok Ligája-győztes lett, a válogatottal pedig a Copa Américát húzta be. Utóbbit ráadásul úgy, hogy az egész tornán egyetlen gólt kapott, azt is a döntőben, tizenegyesből. Ahol ő véd, ott a védelmek is elit szinten teljesítenek. Véletlen volna? Aligha. 

4. Bernardo Silva

Miután Kevin de Bruyne az előző idény nagy részét különböző sérülések miatt kiülte, kellett valaki, aki átveszi a világklasszis belga helyét a Manchester City középpályáján. Ezt a felelősséget Bernardo Silva vállalta magára, és tökéletesen megoldotta az emberes feladatot, hiszen a Premier League címvédője egyetlen percig sem érezte meg legjobb játékosának a hiányát. Ha a csapatszinten elért eredményeket nézzük, akkor egyáltalán nem.

2018 után 2019-ben is angol bajnoki címet ünnepelhetett a klub (ezúttal minden idők legkiélezettebb versenyfutását követően), ezen kívül megnyerte még az FA-kupát és a Ligakupát is. Vagyis a Manchester City megcsinálta a hazai triplát, először az angol labdarúgás történetében. Silva emellett annak a portugál válogatottnak is alapembere volt, amely megnyerte az első Nemzetek Ligáját. Bár ez utóbbi kevésbé érdekes az Aranylabda szempontjából, az esélyein semmiképp nem ront.

3. Lionel Messi

Szeptemberben a FIFA a Barcelona argentin zsenijét választotta az Év játékosának, és a sajtóhírek alapján esélyes, hogy az Aranylabda-szavazáson is az élen zár majd, ami kísértetiesen hasonló lenne a 2010-es díjazáshoz. Szó sincs arról, hogy Messi a teljesítménye alapján ne szolgálna rá egyéni kitüntetésekre, 2010-ben és 2019-ben egyaránt zseniálisan futballozott, viszont ezzel egy csomó, statisztikákon túlmutató szempont a háttérbe szorul. Például az, hogy mennyit ért egy játékos teljesítménye.

Ezen a téren maradt alul több játékossal szemben 2010-ben (khm, Wesley Sneijder) és ezért nem érdemel Aranylabdát 2019-ben sem. Ebben a naptári évben mindösszesen egy La Liga-győzelmet tud felmutatni, a BL-ben 3-0-s előnyt herdált el csapatával az elődöntőben, majd a Spanyol Kupa-sikert is elhappolta a Valencia. Statisztikák alapján még mindig a világ legjobb támadója, azonban az eredményeket is figyelembe véve ez most csak a dobogó harmadik fokára elegendő ezen a listán.  

Üzentünk a FIFA-nak, hogy ők is megértsék, Real-játékosnak nincs helye a 2019-es Év csapatában | Hosszabbítás

A "világ legvisszataszítóbb szervezetei listájának élvonalában szereplő FIFA" - ahogy a kiváló újságíró, Pető Péter szokta emlegetni a Nemzetközi Labdarúgó-szövetséget, a héten kihirdette a szerinte legjobb 2019-es tizenegyet. Az összeállítás közröhej tárgyát képezte, mert a pocsék évet záró Real Madridból négyen is bekerültek, pedig maximum egyiküknek lenne helye idei teljesítményük alapján a legkiválóbbak között, és ő is inkább még az előző klubjában nyújtott produkciója miatt.


2. Sadio Mané

2017-ben egyértelmű volt, hogy Mohamed Salah a legveszélyesebb és legfontosabb támadója a Liverpoolnak, azóta azonban sok víz lefolyt a Dunán Mersey-n és a szenegáli szép csendben átvette a vezérszerepet. Érdekes módon ez a két játékos sajtójában még mindig alig nyilvánul meg, épp ezért fontos, hogy a mostani Aranylabda-voksoláson megfelelően elismerjék a teljesítményét. Ebben a naptári évben magasan Mané volt a világ jelenlegi legerősebb csapatának leggólerősebb támadója.

Mané nem csak a góljai miatt megkerülhetetlen elem a Liverpool rendszerében, de a védőmunkája és futómennyisége alapján is értékes tagja a Klopp-csapatnak. Alisson kapcsán a Liverpool eredményeit már érintettük, ehhez a szenegáli támadó egy Afrika-kupa-ezüstöt tett hozzá a válogatottnál. Mané már azzal történelmet írhatna, amennyiben a dobogón zárna az Aranylabda-szavazáson, ez ugyanis eddig afrikai játékosként csak az 1995-ös aranylabdásnak, George Weahnak sikerült.

1. Virgil van Dijk

Nehéz feladat védőket támadókkal összehasonlítani, hiszen egy BL-ben szerzett mesterhármas mindig emlékezetesebb lesz egy klasszis védőteljesítménynél.  Virgil van Dijk esetében azért van értelme a látványról is beszélni, mert a Liverpool középszerű védelmét jelentős részben neki köszönhetően sikerült rövid idő alatt a legjobbak közé emelni. Földön és a levegőben egyaránt verhetetlen, és már azt is bizonyította, hogy képes a körülötte lévő védők teljesítményét is feljavítani.

2006-ban komoly indulatokat váltott ki, amikor Fabio Cannavaro zsebelte be a díjat, miután még az sem volt teljesen egyértelmű, hogy ő nyújtotta a legkiemelkedőbb teljesítményt a világbajnok olasz válogatottban. Azóta egyetlen védő sem kapta meg az elismerést (igazából komolyabb esély sem volt rá), 2019-ben viszont minden adott, hogy megszakadjon ez a sorozat: Van Dijk nem csak a posztján volt a legjobb, de összességében is befűzte az oktatófilmet a mezőnynek. 

van_dijk.jpgFotó: Europress/AFP

Takács Márton

"Amikor meghallottam, hogy hét Liverpool-játékost is Aranylabdára jelöltek, az volt az első kérdésem, hogy kiket nem?”nyilatkozta a témában találóan Jürgen Klopp. Idén a Pool mellett a Manchester Cityről szólt az európai futball, messze ez a két csapat volt a legjobb 2019-ben a kontinensen, ez a két együttes játssza a legjobb, legélvezetesebb focit azóta is, és mindkét gárdából több elképesztő egyéni teljesítmény is akadt. E sorok íróját lenyűgözte a Liverpoolból Alisson kapusteljesítménye, Trent Alexander-Arnold és Andy Robertson fantasztikus teljesítménye a védelem két szélén, ahogy Fabinho világklasszissá válása a középpályán. Ők nem fértek be a legjobb ötbe, ahogy Kevin de Bruyne, vagy Raheem Sterling sem a Cityből, pedig. Ők viszont igen:

5. Bernardo Silva

Ha nem lenne Kevin de Bruyne, a portugál lenne a világ jelenlegi legjobb támadó középpályása. De van, csak hogy a belga az előző szezonban sokat kihagyott sérülés miatt, miközben az őszt uralja és világklasszis formában futballozik. Hiányában Bernardo Silva volt a Manchester City motorja és tüdeje egy személyben. Kulcsszerepe volt a Premier League és a Nemzetek Ligája megnyerésében is. A PL előző szezonjában a liga egyik legjobbja volt. Élmény nézni, ahogy végigrohangálja a meccseket, fazont szab, előkészít, kulcspasszokat oszt ki, és be is tud fejezni támadásokat.

4. Roberto Firmino

Ő a világ egyik legalulértékeltebb futballistája. Nem is született csatár. De előbb megbízható támadóvá vált, és fokozatosan fejlődött egy gólszerző orvlövésszé, ma pedig a modern középcsatárok egyik prototípusa. A Liverpool letámadásos stílusának  alfája és ómegája. Metronóm. Firminót még támadó középpályásként szerződtették, egy irányító és hatékony 10-esként, aki a széleken is bevethető. De Jürgen Klopp döntése alapján ő lett az első számú 9-es a csapatban, és az ő mozgására alapul a játékuk. Rendkívül intelligens játékos, aki képes összekötni a különböző csapatrészeket, megrohamozni az ellenfél tizenhatosát és előkészíteni a befejezést is, utóbbit akár sarokkal is. Élete legjobb évét produkálta a Bajnokok Ligája-győztes Liverpoolban, ahogy a nyáron Copa Américát nyerő brazil válogatottban is alapember volt.

3. Robert Lewandowski

A jelenlegi legzseniálisabb középcsatár. 2019-ben ő szerezte a legtöbb gólt az európai topbajnokságokban és a válogatottban, még Lionel Messinél is eredményesebb volt a Bayern München 9-ese. Az egyik legtudatosabban készülő futballista, aki szinte soha nem sérült. A 31 éves támadó döbbenetes formában van ebben a szezonban, mindenféle rekordot megdöntve 16 gólt szerzett eddig a 2019/2020-os évad első 12 Bundesliga-fordulójában, és minden versenysorozatot figyelembe véve 20 mérkőzésen 27 alkalommal volt eredményes. A mesterhármas, vagy a négy szerzett gól sem olyan nehéz neki a Bajnokok Ligájában sem. Az egész mezőny legszimpatikusabb gólgépe.

2. Sadio Mané

Ki hitte volna, hogy ő lesz a Liverpool támadóhármasának leggólerősebb eleme? Pedig már régen kikerült Mo Salah árnyékából, és ma már a világ egyik legkitűnőbb csatára. A csupa szív szenegáli egész évben ontotta a gólokat, a BL-győzelemben óriási szerepe volt, ahogy a Liverpool nagy menetelésében is a bajnokságban. Szenegállal majdnem Afrika-kupát is nyert a nyáron. Felhúzod és megy, mint a Duracell-nyuszi. Eden Hazard például őt díjazná.


1. Virgil van Dijk

2006 óta nem volt aranylabdás hátvéd, idén újra lehetne. Virgil van Dijk gyakorlatilag másfél év alatt lett a világ legjobbja posztján, és sokkal kiegyensúlyozottabb, masszívabb teljesítményt nyújtott, mint olasz kollégája 13 évvel ezelőtt, akit a részéről valóban mestermunkát hozó vb után nem nagyon érdekelt, mi lesz ősszel a Real Madriddal. A hollandról ez egyáltalán nem mondható el, a Pool védelmének oszlopa ősszel is, még ha a legjobbját tavasszal hozta. Nem volt nála meghatározóbb egyéni teljesítmény idén, mégpedig az egész évben, és ez a lényeg. 

van_dijk_pool.jpgFotó: Europress/AFPHozzászólások