Foci - Guardiola nincs a világbajnok, Eb-győztes spanyol középpályás két kedvenc edzője között
Guardiola nincs a világbajnok, Eb-győztes spanyol középpályás két kedvenc edzője között
Fotó: Europress/AFP

Guardiola nincs a világbajnok, Eb-győztes spanyol középpályás két kedvenc edzője között

Takács MártonTakács Márton
2020/04/02 15:16
Cesc Fabregas, a Monaco világ- és kétszeres Európa-bajnok középpályásának volt szerencséje együtt dolgozni a világ legjobb edzőivel, de két név kiemelkedik számára a sok szakember közül. 

Cesc Fabregas Arsene Wengert és Jose Mourinhót nevezte meg a két legjobb menedzsernek, akivel az impozáns karrierje alatt dolgozott. A Monaco jelenlegi középpályása korábban volt az Arsenal, a Barcelona és a Chelsea játékosa is, mind a három klubjával nyert trófeákat. A spanyol válogatottal 2010-ben világbajnok lett, 2008-ban és 2012-ben pedig Európa-bajnoki aranyérmet szerzett. 

Ezeknek a sikereknek sok közük van a nagyszerű vezetőedzőkhöz, akikkel Fabregas dolgozott, és a spanyol elismeri, hogy boldog, amiért ilyen remek trénerei voltak, akik közül kiemelte két kedvencét.

"A világ legjobb edzői közé tartoztak, tehát nincs okom panaszra." De amikor rangsorolni kellett őket, hozzátette, kik állnak az első két helyen: "Wenger and Mourinho." 

Tündérmesének indult, ám a vége nem lett szép - Cesc Fábregas az Arsenalban töltött évekről | Hosszabbítás

Az Arsenal történetének egyik legendájaként fogják emlegetni, ha majd egyszer szögre akasztja a stoplist. Több mint 300 mérkőzést játszott az Ágyúsok mezében, Arséne Wenger egyik kedvence volt, a klub történetének legfiatalabb játékosaként mutatkozott be az első csapatban és lett a legfiatalabb gólszerzője is egyben.

Ez a választás azt jelenti, hogy a Barcelona korábbi, a Manchester City jelenlegi menedzsere, Pep Guardiola nem fért be az első kettőbe, vele a Barcánál dolgozott együtt Fabregas. Ahogy kimaradt a szaknévsorból Vicente del Bosque is, aki 2010-ben vezette Spanyolországot világbajnoki címig, és két évvel később Európa élére is. 

Az viszont talán nem meglepő, hogy Fabregas a monacói edzői közül nem emelte ki se Leonardo Jardimot, se Thierry Henryt és Robert Morenót sem. Miután hat trófeát nyert Guardiola irányítása alatt a Barcelonával, Fabregas őt ért kihagyása meglepetés lehet, miközben a spanyol játékos hírhedten küzdött annak érdekében, hogy a legjobban teljesítsen Spanyolországban is.

Míg Fabregas és Guardiola látszólag nem a legjobb kombináció volt, Mourinho minden bizonnyal elnyerte a középpályás tetszését a Chelsea-nél. 

Mourinho megszerzésével a saját hanyatlását gyorsította fel a Tottenham | Hosszabbítás

Daniel Levy a szezon egyik legmeglepőbb lépésére szánta el magát, amikor sikeredzőjét, a Spurst rég látott magasságokba emelő Maricio Pochettinót lecserélte az utóbbi években inkább már csak bukdácsoló José Mourinhóra. Jonathan Wilson, a Guardian szakírója úgy véli, ezzel súlyos hibát követett el a klubvezető, és a portugál érkezéséből semmi jó nem származhat.

"Szeretem őt. Sokkal tartozom neki, mert idehozott a Chelsea-hez, és erre mindig emlékezni fogok." - nyilatkozta Fabregas 2018-ban José Mourinhóról. Arsene Wengerről pedig így vélekedett: "Arsene mindig úgy bánt velem, mint ha a fia lennék, és csodálatos volt, de az, aki rajta kívül még a legközelebb áll hozzám, az José."

"Az, ahogyan Mourinho bánt velem, ahogy éreztette és a kezdettől kezdve engedte, hogy a Chelsea vezére legyek, hogy hitt bennem, fantasztikus volt, és ez az érzés mindig velem marad. Ez a tapasztalat, amelyet a Chelsea-nél szereztem, neki köszönhető. A közös történetünk még figyelemreméltóbbá tette azt, amit történt. Amíg az Arsenalnál játszottam, ő a Chelsea-t irányította. Amikor a Barcelonánál voltam, ő a Real Madridnál dolgozott. Szembeszálltunk egymással többször is, de aztán alázatosabbak lettünk, és jó kapcsolatot alakítottunk ki egymással."

via goal.com


Hozzászólások