Foci - Guardiola imádja, Deschamps nem használja: miért nem játszik a francia válogatottban Aymeric Laporte?
Guardiola imádja, Deschamps nem használja: miért nem játszik a francia válogatottban Aymeric Laporte?
Fotó: Europress/AFP

Guardiola imádja, Deschamps nem használja: miért nem játszik a francia válogatottban Aymeric Laporte?

Szabó ChristopheSzabó Christophe
2020/08/31 19:27
Ha ma még menő lenne, hogy kiírjuk a Facebook-falunkra a pillanantyi párkapcsolati állapotunkat, akkor Aymeric Laporte a francia válogatottal kapcsolatban azt tenné ki, hogy: “It’s complicated”. Joggal merül fel a kérdés, hogy vajon Laporte csak a Didier Deschamps szövetségi kapitány szimpátiája miatt nem kap rendszeres játéklehetőséget a Kékeknél. A válasz azonban ennél...bonyolultabb.
 

Léteznek tweetek, melyek rosszul öregszenek és akadnak olyanok, melyeknek a keletkezése pillanatában is szívjuk a fogunkat. Ha Aymeric Laporte tweetelt valaha olyat, ami nem segítette a karrierjét, azt 2015 novemberében tette.

Didier Deschamps szövetségi kapitány ekkor hirdette ki aktuális francia válogatott keretét, időközben viszont kiszivárgott, hogy Mamadou Sakho sérülés miatt kihagyni kényszerül a soron következő selejtezőket. A sajtó árgus szemekkel nézte, kit fognak behívni Sakho helyére. A szövetség honlapján megjelent a tájékoztatás, a beugró pedig nem volt más, mint Loic Perrin. Laporte ezután írta ki a Twitter-fiókjára:

A két szó magyarul nehezen fordítható le: „szóval ja”, „igazából ennyi” vagy „hát ennyi”. Angolul az „anyway” fedné le jobban. Beletörődő, rezignált és egy kicsit dühös állapotra utal.

Didier Deschamps és Aymeric Laporte kapcsolata valahol itt siklott félre. Ha nem is váltak meg útjaik, az elmúlt 5 évben több húzd meg, ereszd meg – jellegű interakciójuk is akadt.

Merre húz a szív?

Laporte-tal kapcsolatban sokan úgy hiszik, hogy még soha nem kapott behívót a francia válogatottba. A valóság az, hogy Laporte-ot (2020. augusztusáig) már háromszor is behívta Didier Deschamps a Kékek közé: 2016-ban, 2017-ben és 2019-ben is - utóbbi alkalommal azonban sérülés miatt meg sem jelent az összetartáson.

A teljes képhez hozzátartozik: Laporte egyetlen percet sem játszott.

Laporte már a nulladik lépésben sem vett villámrajtot: egy dél-nyugati francia városban, Baszkföld francia határán, Agen-ból származik, gyermekként pedig csak helyi klubokban játszott. Fiatalon az Athletic Bilbaóhoz szerződött, ahol köztudottan csak baszk játékosokat alkalmaznak. Laporte ezalatt mindvégig a francia korosztályos válogatottaknál játszott, többnél is ő viselte a csapatkapitányi karszalagot.

Karrierjét figyelve a spanyol szövetség ajtót nyitott. 2014-ben - az akkor U21-es szövetségi kapitány Julen Lopeteguin keresztül – megtették az első kacsintást Laporte felé, aki a Spanyolországban töltött ideje alapján jogosult lehetett volna a spanyol állampolgárságra. Laporte – aki ekkor 20 éves volt – nem válaszolt egyértelműen arra, melyik oldalt választaná. A 2015-ös tweet idején még mindig nem volt teljesen tiszta, hogy Laporte melyik válogatott színeiben fog majd pályára lépni.

Konkurencia és kompatibilitás

2016 szeptemberében aztán elérkezett az áttörés: Laporte megkapta első francia behívóját és megjelent a felnőttek között a clairefontaine-i edzőtáborban.

Deschamps válogatottja ekkor ocsúdott fel a franciaországi Európa-bajnokságon szerzett élmények után. Az elveszett döntő ellenére úgy tűnt, összeállt egy belső mag, akik között egy hierarchiát is fel lehetett állítani.

A 2016-os tornára az utolsó pillanatban beugró Samuel Umtiti bejátszotta magát Raphael Varane mellé, de szorosan tapadt még Laurent Koscielny az alapkezdők sorában. Vegyük hozzá, hogy Jérémy Mathieu ekkor mind a Barcelonából, mind a válogatottból elkezdett kikopni és Eliaquim Mangala is ekkor morzsolódott le a top szinttől, így

várható volt, hogy legalább a védelem másodvonalában vérfrissítés lesz.

Csakhogy Deschamps a világbajnokságra való felkészülés során a rövid- és hosszú távú varicáiók között zsonglőrködött: epizódszerepekre inkább a megbízható katonaként működő Mamadou Sakhót és a Valenciánál, majd a Marseille-nél még tisztességes szezonokat virító Adil Ramit válogatta be - a fiatalok közül pedig a Bajnokok Ligájában rendszeresen szereplő Presnel Kimpembét és a foga fehérjét lassacskán megmutató Kurt Zoumát részesítette előnyben. Laporte két válogatott meccsen ott lehetett, de végig a padon maradt.

A 2018-as vb-re akkora lett a verseny, hogy Laporte még a bő keretben sem kapott helyet: végül Varane (J), Umtiti (B), Kimpembe (B) és Rami (J) utaztak ki, a tartalékosok közé pedig Zoumát (J) és Sakhót (B) hívták be. (A zárójeles részek azt jelölik, a játékos milyen lábas.)

Amikor Deschamps-ot Laporte kihagyásáról faggatták, felvetette a kompatibilitás kérdéskörét. Ahogy mondta:

“Mielőtt még azt mondják, hogy Laporte-nak helye lenne mondjuk Rami helyett, hadd állítsam le önöket itt nyomban. Ha két ballábast rakok a védelmi tengelybe, az bocsássanak meg, de nemzetközi szinten tarthatatlan. Az a helyzet, hogy sok a ballábas és kevés a jobb lábas játékosom.”

A játékstílus maga az ember

Laporte 2018 őszén igazolt a Manchester City-hez és a 65 millió eurós árcéduláját hamar elfeledtette. Lehengerlő szezont futott Pep Guardiola alatt, a spanyol edző pedig többször is ódákat zengett arról, milyen klucspozíciót tölt be védője. "A világ legjobb ballábas belső hátvédje" - mondta Pep, akitől igaz, nem állnak távol a hasonló kijelentések.

A gond talán ebben is rejlik: Laporte inkább a Guardiola- és nem a Deschamps-féle focit beszéli.

Guardiola mindig kiemeli, Laporte-ban mely készségeit kedveli: „Felpörgeti a játékunk ritmusát, megnyeri a fejpárbajokat és részt vesz a labdakihozatalokban.”

A védő ráadásul utóbbiban egészen egyedi – és a világ egyik legjobbja. Az Opta 2020. februári kimutatása alapján Laporte az európai rangsorban a legjobb védőnek számít az előreirányú labdavezetésekben (progressive carry).

Ami önmagában egy szép adat, ha egy edző erre a feladatra akarja használni - csakhogy a francia szövetségi kapitányra nem jellemző ez a játékfelfogás.

Deschamps játékkoncepciójában nem foglal el központi helyet az, hogy az ellenfelet magas védelmi vonallal és labdatartással kell dominálni (amiben a labdavezetési mutató kiemelten fontos). Deschamps inkább azt várja el a védőitől, hogy időnként mélyebben védekezzenek és takarítsák ki a saját tizenhatosukat minden beérkező labdától.

Laporte helyzete azért is nehézkes, mert a válogatott első számú hátvédje, Raphael Varane inkább a megelőző szereléseket és a fedező mozgásokat helyezi előtérbe, Laporte-ra ezért inkább a fizikai ütközések, a kilépő / kontakt szerelési kísérletek és a fejpárbajok hárulnának, ami már komfort zónáján kívül esik.

Laporte ezekben a helyzetekben hajlamos koncentrációs kihagyásokra, és sem a hátrafelé védekezés, sem a saját tizenhatos körüli egyszemélyes takarítás nem a szakterülete, amit a tavalyi Tottenham elleni Bajnokok Ligája negyeddöntőben (4-3) bemutatott két baklövése is jól példáz.

Maradnak az üzengetések 

Laporte ugyan nem tweetelt többet válogatott-témában, de akadtak nyilatkozatai, amelyben csalódottságának adott hangot.

2018. decemberében (City-s csúcsidőszaka alatt) azt állította:

“Van egy szövetségi kapitány és nem válogat be. Folytatnom kell a munkát, ennyiről van szó. Nem hiszem, hogy sportszakmai okokból nem hív be. Meg kell kérdezni tőle, mert én személy szerint nem fogom. Lehettem volna világbajnok, igen. (…) De ezek a szövetségi kapitány döntései, aki azt gondolom, személyes okokból nem hív be a válogatottba. Tiszteletben kell tartanom ezt.”

Deschamps-ot megkérdezték erről a nyilatkozatról, aki azt válaszolta:

“Nem igazán értem, mire gondolt. Meg kell kérdezni tőle, hogy ez mit jelent. Nincs semmiféle problémám senkivel. Amikor valakit beválogatok, azt nem magamért teszem. Úgy válogatok, hogy - hangsúlyozom - előttem mindig a francia válogatott érdekei lebegnek. Mindössze azt tudom mondani Aymericnek, hogy teljesítsen továbbra is kiemelkedően.”

Legutóbbi 2019. májusában beszélt Laporte a francia válogatottról. A tweetre így gondol vissza:

“Húsz éves voltam akkor, és mindössze két szót írtam…Persze, csalódott voltam, hogy nem hívott be, de azért nem kell úgy tenni, mintha bűnt követtem volna el és nem a másik beválogatott játékos ellen szólt az üzenet. Mintha azt mondtam volna, hogy: 'Baszd meg, Franciaország!' Egy sima csalódásból kreáltak egy ügyet. És ennyi év után még mindig erről beszélgetünk.

Érezhetően fárasztja a parttalan kérdés is és úgy veszi elejét az állóháborúnak, hogy elzárkózik.

“Két éve nem nyilatkozom a témáról, de minden egyes listánál előjön a nevem, rólam beszélnek. Semmit nem kérek, semmit nem követelek. Hagyjanak békén. És ha egy nap úgy alakul, hogy beválogatnak, majd feltehetik a kérdéseiket."

Majd azzal zárta:

"De addig is, kérem, felejtsenek el.”
Hozzászólások