Foci - Genova, ahol mindenki boldog
Genova, ahol mindenki boldog
Fotó:Europress/Getty

Genova, ahol mindenki boldog

Bodnár GergőBodnár Gergő
2014/12/03 21:02

Régen volt, amikor Genova városának mindkét csapata a közvetlen elithez tartozott.

Rég volt, még az 1990-91-es idényben.

A Samp bajnok lett (Mancini, Vialli, Pagliuca, Lombardo, Vierchowod és Vujadin Boskov a kispadon), a Genoa meg negyedik helyének köszönhetően az UEFA-kupában indulhatott.

Nyilván, 13 kör után még semmi nem biztos, de ez az év végre újra biztató a két genovai klub számára.

A Sampdoriát például  - a Garrone család 12 éves "uralkodása" után - egy római vállalkozó, a filmiparban érdekelt Massimo Ferrero vezeti. De nemcsak vezeti, nyugodt hátteret biztosít.

A kiváló szakmai munkát Sinisa Mihajlovic garantálja, a csapatban pedig válogatott (szintű) játékosok szerepelnek  Ez a hármas már elég is a sikerhez.

A Sampdoria (kék) és a Genoa (piros) szereplése ebben a szezonban, és az elmúlt 10 idényben. (Grafika: Gazzetta)

Persze, senki nem érinthetetlen, így akár már a télen távozhat Okaka, aki nem hosszabbít szerződést a Samppal. Érte már megkezdődött egy mini milánói derbi, hisz vinné a Milan (Pazzini helyére) és az Inter is. Gabbiadiniért meg a Napoli jelentkezett be.

Egyik csapatnál sincsenek elszállt fizetések, a Sampdoria 28, a Genoa 27.4 millió eurót költ fizetésekre. A pályán elért eredményeknek köszönhetően a nézőszámmal sincs gond. A Sampi legutóbbi Napoli elleni bajnokiját kicsivel több mint 21.000 néző látta a helyszínen, ami átszámolva 18 millió forintos jegybevételt jelent.

A Sampdoria 28 millió eurót költ ebben az idényben a játékosai fizetésére. Negyvenkét millióval kevesebbet, mint az Inter. A Genoa legjobban kereső játékosa Matri (1 millió euró), a Sampé Romero (1,7).

Mindkét klub nézőszám átlaga meghaladja a 21 ezret, ennél nagyobb elismerés nem is érkezhetne a szurkolók részéről. A Sampdoria-Genoa kettős ráadásul épp abban az időszakban remekel, amikor a város lakosságának mindegy egyes sikerélményre szükség van. Nem is olyan régen (október 9-11) ugyanis ítéletidő és óriási áradás sújtotta Genovát. Rengeteg üzlet és lakóház rongálódott meg. Egymást követték a segélyakciók, az olasz válogatott épp ezért játszott a Stadio Marassiban Albánia ellen (a turizmus bevételei miatt az is jól jön a régiónak, hogy jövő májusban ott kezdődik a Giro d'Italia, és Genovában is lesz befutó).

De az igazi segítség eddig a két csapattól érkezett.

Ha most lenne vége a bajnokságnak, a Sampdoria és a Genoa is az Európa Ligában indulhatna.

 

Így állnak a két csapattal rendelkező városok, 13 forduló után: 1. Roma (51 pont), 2. Torino (46), 3. Genova (45), 4. Milano (38), 5. Verona (24)

Hozzászólások