Foci - Futballreformot akart csinálni itthon szövetségi kapitányként, négy meccs után megbukott
Futballreformot akart csinálni itthon szövetségi kapitányként, négy meccs után megbukott
Fotó: Europress/AFP

Futballreformot akart csinálni itthon szövetségi kapitányként, négy meccs után megbukott

Takács MártonTakács Márton
2020/02/17 19:39
A magyar labdarúgó-válogatott korábbi szövetségi kapitánya, Georges Leekens a Pesti Hírlap hétfői számában interjút adott a napilapnak. A belga edző úgy véli, több türelem járt volna neki posztján.

"Azért szerződtem Magyarországra, hogy futballreformot csináljak. Valami hasonlót, mint korábban Belgiumban. Sajnos nem hagytak időt erre a munkára. Sőt, igazán el sem kezdhettem dolgozni." - erős mondatok Leekenstől már a második kérdésre adott válaszában. A belga edző négy meccs erejéig ült a magyar kispadon, ezalatt három vereséget – Kazahsztán, Skócia, Ausztrália – és egy döntetlent – Fehéroroszország – könyvelhetett el a totális kilátástalanságon kívül. 

Ezeket az eredményeket a következőképpen próbálja kozmetikázni az interjúban az azóta Tunéziában - hét meccs után - is megbukó tréner: "Csupán tesztmeccseken kaptam lehetőséget a bizonyításra. A felsorolt találkozók a felkészülést, a csapatépítést, a játékosok összeszoktatását, sőt megismerését szolgálta. Egy folyamat legeslegelején voltunk, és ma is vallom, ha hagytak volna dolgozni, igenis eredményeket mutattunk volna fel." 

Majd hízelgett kicsit felfelé is a 2018 nyarán leváltott szövkap:

"Nézze, Magyarországon most irigylésre méltó minden, ami a futball körül történik. Olyan új stadionjaik vannak, amit még Belgiumban is irigyelhetnek. Örüljenek, amiért ilyen futballszerető miniszterelnökük van. Minden feltétel adott, hogy a futball fejlődjön."

Leekensszel a saját blöffje után fut az MLSZ | Hosszabbítás

Kinevezése után néhány héttel beszélgettem egyet Georges Leekensszel. Vagyis inkább hallgattam egy bő félórán át a kapitányt. Nem mondott semmit, de ezt akkor annak tudtam be, hogy még ismerkedik a körülményekkel, a csapattal, a közeggel - bár már ekkor felmerült bennem, hogy vajon mivel tudta meggyőzni az MLSZ elnökségét, hogy őt szerződtesse a kapitányi posztra.

Kap egy kis ívet utódja, a nagy népszerűségnek örvendő Marco Rossi is: "Minden tiszteletem Marco Rossié, de halkan kérdem, ő már kivitte az Eb-re a magyar válogatottat? Úgy tudom, még nem. Bulgáriánál egyébként jobbak a magyarok, győzhetnek Szófiában, és akkor az új Puskás Arénában kivívhatják a továbbjutást."

A történtek ellenére Leekensben a saját elmondása szerint nem maradt tüske vagy harag. "Inkább csak hiányérzetem van, hogy nem kaptam legalább egy tétmeccset… De nem leszek olyan, mint Erwin Koeman, aki a budapesti szerződésbontása után kritizálta a vezetést, a magyar futballt."

„Örüljenek, hogy ilyen futballszerető miniszterelnökük van"

Georges Leekens, a magyar labdarúgó-válogatott korábbi kapitánya megtörte a csendet, és azt mondja, több türelem járt volna neki. A 70 éves belga edzőt Békeffy Gábor menedzser segítségével értük utol. - Igazi világpolgár, s kíváncsi lennék, hogy utazásai közepette vajon milyen érzések töltik el, ha Budapest neve kerül szóba. Enyhe gyomorgörcsöt kap?


Hozzászólások