Foci - Felvidéki segítséggel kerestük a szlovákok gyenge pontját, és van is miben bíznia a válogatottnak
Felvidéki segítséggel kerestük a szlovákok gyenge pontját, és van is miben bíznia a válogatottnak
Fotó: MTI

Felvidéki segítséggel kerestük a szlovákok gyenge pontját, és van is miben bíznia a válogatottnak

Mártha BenceMártha Bence
2019/09/09 08:45
Sorsdöntő Eb-selejtezőt játszik a magyar válogatott Szlovákiával hétfő este a Groupama Arénában. A szlovákok feltérképezéséhez felvidéki segítséget kértünk, és az Új Szó újságírójával alaposan át is beszéltük a felmerülő kérdéseket a vendégszektor összetételétől a szlovákok erősségein át a várható kezdőcsapatig. 

Az igazság az, hogy Petra Vlhova és Peter Sagan sokkal inkább tematizálják a közbeszédet Szlovákiában, mint a magyarok elleni válogatott mérkőzés” - mondta a Hosszabbításnak nyitásként Bőd Titanilla, a szlovákiai Új Szó főszerkesztő-helyettese, amikor nekiszegeztük a kérdést, hogy tapasztalható-e a magyarországihoz hasonló feszült várakozás a sorsdöntő Eb-selejtező előtt.

Szlovákiában nem a futball a legnépszerűbb sportág, ez nem újdonság, a fent említett alpesi síző és kerékpáros mellett természetesen a jégkorong is megelőzi a labdarúgást, illetve régebben a női teniszezők is jobban lázba tudták hozni a szlovákokat. Szó sincs tehát arról, hogy a szlovákok is ugyanúgy várnák a budapesti mérkőzést, mint mi, magyarok.

Nagyszombaton is a magyarok voltak hangosabbakNagyszombaton is a magyarok voltak hangosabbak Fotó: MTI

A nagyszombati mérkőzés sem okozott különösebb eufóriát, megtapsolták a csapatot, és szépen hazamentek az emberek. Hozzáteszem, a várakozás is az volt, hogy simán legyőzik a magyarokat, így tulajdonképpen semmi meglepő nem történt” - mondta az első selejtezőkörben lejátszott, a mieink 2-0-s vereségével végződött meccsről.

Magyarok a szlovák szektorban?

A rendezők biztosan kiemelt kockázatúnak tartják a Groupama Arénában sorra kerülő meccset, de a szlovák szurkolóktól alapesetben nem kellene különösebben tartani. Van viszont egy tényező, ami az Új Szó újságíróját is aggasztja.

“Őszintén szólva leginkább a biztonsági szempontok miatt aggódom a selejtező miatt, hiszen bár a szövetség hivatalos közleményt adott ki arról, hogy a budapesti vendégszektorban kizárólag semleges ruházat, vagy szlovák színek viselhetők, én a saját ismeretségi körömből tudom, hogy ez biztosan nem fog teljesülni. Illetve lehet, hogy semleges ruhában lesznek, de ha rúgnak a magyarok egy gólt, akkor meg fognak vadulni” - mondta a felvidéki újságíró a Groupama Aréna vendégszektorának várható összetételéről.

Szerintem a szlovák szurkolóknak szánt jegyek jelentős részét felvidéki magyarok vásárolták fel. Tudom, hogy voltak olyanok, akik az egéren tartott ujjal várták, hogy megkezdődjön a jegyek értékesítése, úgyhogy kérdéses, hányan fognak a vendégeknek szurkolni a Groupama Arénában.”

A DAC tábora például határtalanul magyarA DAC tábora például határtalanul magyar Fotó: FC DAC

Bár a magyar-szlovák párharcoknak van botránytörténelme, Bőd Titanilla szerint Szlovákiában nem annyira vérmesek a válogatott szurkolói. “Van egy kis kemény mag, de a mérkőzésekre járók nagy részét inkább mondanám színházi közönségnek. A szlovák válogatott például soha nem kap olyan támogatást a lelátóról, mint a magyar a saját táborától. Itt nincs akkora őrület egy-egy siker után, mint Magyarországon.

Hamsík a szív, Skriniar a világ egyik legjobb védője

A játékosok egyéni tudását nézve a szlovákok erősebbek” - szögezte le, amikor rátértünk a szlovák válogatott erősségeinek és gyengeségeinek elemzésére. A fenti kijelentéssel nehéz vitatkozni, csak az idősebbek emlékeznek rá, amikor a magyar válogatottnak utoljára olyan szinten futballozó játékosai voltak, mint az állandó BL-szereplő Napoli excsapatkapitánya, Marek Hamsík, a világ egyik legjobb középső védőjeként az Interben játszó Skriniar, vagy a Milanban is megforduló, jelenleg a Parmát erősítő Kucka. Igaz, utóbbi kettő már túl van pályafutása zenitjén.

Azért sokan elfogadnának egy ilyen levezetgető Hamsíkot’ - mondta nevetve az újságírónő. “Hamsík fantasztikus futballista, senkinek nem kell bemutatni, aki követi a játékot. Mondhatjuk, hogy most már Kínában játszik, és nem a stabil BL-szereplő Napoliban, de a magyar csapat szempontjából ez egyáltalán nem jó hír. Júniusban nagyon felszabadultan játszott a válogatottban, míg korábban többször kritizálták azért, hogy a válogatottban nem hozza azt, amit Nápolyban. A horvátok ellen viszont ő is halovány volt” - tette hozzá a nyári fordulóban két gólt vágó középpályásról.

A horvátok ellen Hamsíknak sem mentA horvátok ellen Hamsíknak sem ment Fotó: Slovenský futbalový zväz/Facebook

Kuckával kapcsolatban valóban kulcskérdés, hogy milyen fizikai állapotban van. A horvátok ellen mindenesetre nemcsak az erőnléte miatt cserélték le, hanem mert elég rosszul is játszott” - mondta a Parma 63. percben lecserélt középpályásáról az újságírónő.

A Genoa, a Milan és a Trabzonspor egykori középpályása sérülés miatt nem játszott a Juve elleni szezonnyitón, és a Parma második meccsén is csak egy félórára szállt be, más szóval biztosan nincs száz százalékos állapotban. A szlovákiai kapcsolatunk szerint a belső középpályás hiánya nem viselné meg túlságosan a szlovákokat.

“A mostani szlovák válogatottnak ugyan Hamsík a szíve, de igazából nincs olyan játékosa, aki nélkül felborulna a csapat játéka. Inkább az jellemző rá, hogy mindig van valaki, aki előlép vezérré. Budapesten sem biztos, hogy magyar győzelmet ér, ha mondjuk Hamsík nem játszik, vagy nincs jó napja”

- mondta Bőd Titanilla, akivel először még a szlovák-horvát meccs előtt beszélgettünk, és nem tudhattuk, begyűjti-e az eltiltást érő harmadik sárgáját Hamsík, Kucka vagy Vavro. Végül egyikük sem tette. 

Hol foghatjuk meg őket?

A pozsonyi magyar lap főszerkesztő-helyettese szerint a budapesti meccset is meghatározza a szlovákok Horvátország elleni selejtezője, és talán nem is csak azért, mert fizikailag sokat kivett a szlovákokból a komoly vereség.

Lefocizták a horvátok a szlovákokatLefocizták a horvátok a szlovákokat Fotó: Slovenský futbalový zväz/Facebook

Az biztos, hogy fáradtabbak lesznek a játékosaik, hiszen három nappal a Budapesti meccs előtt a vb-ezüstérmest fogadták. Hapal a horvátok elleni meccs után azt mondta, a szlovák válogatott egyik, ha nem a leggyengébb teljesítménye volt ez. Fogalmam sincs, hogy ez mit jelent a magyar meccsre nézve. Lehet, hogy brutálisan felpörögnek, és harapni fognak, de az is lehet, hogy nem tudnak túllépni ezen a lelketlen focin, és akkor a magyaroknak szét kell szedniük őket.

“Hapal meccs utáni nyilatkozata is elég furcsa volt. Azt mondta, ő is kíváncsian várja, hogy reagálnak a játékosok a horvátok elleni súlyos vereségre. Hát sokan kíváncsiak vagyunk rá, de neki azért ennél több köze van hozzá, hogy teszik túl magukat a játékosok a pénteki meccsen. Egyébként a játékosok is a földet nézve, letörten nyilatkoztak, és bár fogadkoztak, hogy Budapesten megmutatják, nem az jött át, hogy ők maguk elhiszik, amit mondanak.”

Az utóbbi időben ráadásul megfigyelhető volt az a tendencia, hogy a szlovák csapat szenved a teljesítménykényszer alatt. Ha nagyon kell a győzelem, gyakran görcsössé válnak, és ezt kihasználhatja Marco Rossi csapata” - tette hozzá Bőd Titanilla, aki szerint egyébként is kisebb most a különbség a két csapat között, mint a márciusi selejtező előtt.

Márciusban csak küzdelemre futotta tőlünkMárciusban csak küzdelemre futotta tőlünk Fotó: MTI

A szlovákok cseh kapitányával kapcsolatban volt egy másik meglátása is a felvidéki újságírónőnek: “Ha a játékosokat hasonlítjuk össze posztonként, abból a szlovákok jönnek ki jobban, de véleményem szerint a kispadon a magyarok erősebbek: Marco Rossit jobb edzőnek gondolom, mint Pavel Hapalt.”

Nem sokat variál a cseh kapitány

Bőd Titanilla elmondta, Hapal nem nagyon szeret belenyúlni a csapatába, megvannak a bejáratott emberei, és a csapat formációja is csak ritkán változik. A pénteki meccs beleszólhat az összeállításba, de a felvidéki újságíró szerint elsősorban a csatársorban vannak nyitott kérdések.

Dubravka fog védeni, a két középső védő Skriniar és Vavro lesz” - szögezte le az újságírónő, aki szerint a két belső védő megoldja azt a problémát, hogy mindketten pár hete kezdtek átállni a háromvédős rendszerre a klubjukban (az Interben és a Lazióban), a válogatott pedig négy védővel áll fel.

“Az már inkább probléma lehet, hogy Vavro a Koppenhágából igazolt a Lazióba, ahol viszont egyelőre nem játszik. De ők nagyon jól ismerik egymást Skriniarral, már az U21-es válogatottban is egy párt alkottak a védelem közepén. Ha ők játékra készek, kezdeni fognak.”

A jobbhátvéd posztja sem lenne kérdéses, Pekarik annak ellenére kezdene, hogy a Herthából kiszorult, de a horvátok elleni meccs előtt megsérült, így Valjent játszott a posztján. Szerintem a magyarok ellen is ő fog, hacsak nem Satka. A másik oldalon az a Hancko játszik majd, akit a Fiorentina adott kölcsön a Sparta Prahának, ahol középhátvédet játszik. A válogatottban viszont balhátvéd lesz” - mondta a horvátok ellen az eltiltás árnyékában játszó játékosról.

Lobotka játéka nem kérdésLobotka játéka nem kérdés Fotó: Slovenský futbalový zväz

“A Lobotka-Kucka-Hamsík hármas játékához alapesetben nem férhetne kétség, ha rendelkezésre állnak, bár a horvátok ellen Kucka nagyon gyengén játszott. Három kiváló játékosról van szó, nagyon erős középpályát alkotnak, előttük pedig a Hertha támadó középpályása, Duda játszik, aki sokszor a hamis kilences posztját tölti be. A csatárokat variálja leginkább a kapitány, itt tippelni is nehéz, mert sok hasonló képességű játékost próbált már ki Hapal.”

Duda biztosan ott lesz a csapatbanDuda biztosan ott lesz a csapatban Fotó: Slovenský futbalový zväz/Facebook

“A horvátok ellen Rusnák elég halovány volt, viszont a másik szélen Mak az egyetlen szlovák játékos volt, aki próbált aktívan futballozni. A második félidő elején bejött Bozenik Rusnák helyett, és beállt Haraslin is, lehet, hogy Budapesten valamelyikük bekerül a kezdőbe is” - tippelte a szlovákiai magyar újságíró.

Kinek nagyobbak a gondjai? 

A fenti beszélgetésből kiderülhetett, hogy most egyrészt valóban közelebb van egymáshoz minőségét tekintve a szlovák és a magyar csapat, mint márciusban, másrészt ha valamikor, most valóban foghatónak tűnik az ellenfél. A nagy kérdés az lesz, mennyire tudják a vendégek túltenni magukat a Horvátország elleni fiaskón, hiszen azért meglehetősen régen verték el őket így utoljára (a felvidéki újságíró egyébként erre is emlékezett: 2011-ben a Mhitarján-vezette örmények nyertek 4-0-ra Szlovákiában). 

A mieinkkel kapcsolatban is sok a kérdés, bár elsősorban a csatársorban, hiszen a sérültek miatt a védelmet és a középpályát részben a kényszer állítja össze, és Montenegróban nem nagyon láttuk olyan játékost a válogatottban, aki helyet követelne magának a sorsdöntő selejtezőn. A fenti cikkben megpróbáltuk megtippelni a kezdőnket is. 

A selejtezőcsoportja élén álló magyar válogatott szeptember 9-én, hétfőn fogadja Szlovákiát a Groupama Arénában. A mérkőzés 20:45-kor kezdődik, az M4 Sport élőben közvetíti. 

Hozzászólások