Foci - "Fehéroroszországban nem változtatta meg az emberek életét a vírus"
"Fehéroroszországban nem változtatta meg az emberek életét a vírus"
Fotó: Europress/AFP

"Fehéroroszországban nem változtatta meg az emberek életét a vírus"

Németh DánielNémeth Dániel
2020/04/03 14:40
Fehéroroszország azon kevés országok egyike, ahol nem veszik komolyan a koronavírus-járvánnyal szembeni védekezést. Miközben a fertőzöttek és a halálos áldozatok száma is folyamatosan emelkedik, a világ többi részére jellemző óvintézkedéseknek, például az otthoni karanténnak, nyoma sincs. Még a sportélet is változatlan formában folytatódott.

Valószínű, hogy sosem irányult még ekkora figyelem a fehérorosz sportra, mint az előző napokban. Az országban ugyanis - lényegében egyedülálló módon - a koronavírus-járvány árnyékában is folytatódtak a bajnokságok, sőt, még csak megelőző intézkedéseknek sincs nyoma. Néhány nappal ezelőtt a fehérorosz államelnök, Alexander Lukashenko maga is részt vett egy nézők előtt megrendezett jégkorongmeccsen, amivel azt kívánta bebizonyítani, hogy Fehéroroszországban egyáltalán nem kell aggódni a vírus miatt.

Ennek egy pálya széli interjúval is nyomatékot adott, amelyben kijelentette: az országban még senki sem látta a vírust repkedni, tehát nincs mitől tartani. A megelőzés kulcsa pedig a vodkában és a szaunában rejlik.

Egy átlagos South Park-epizódban ez akár még vicces is lehetne, a valóságban viszont meglehetősen veszélyes az elnök hozzáállása. Fehéroroszországban a múlt hétvégén megerősített 97 esetről csütörtökre 304-re ugrott a megbetegedések száma, a halálos áldozatoké pedig négyre emelkedett. Különösen a csoportos események - így mondjuk a futballmérkőzések - jelentenek nagy kockázatot, szakértők szerint a járvány európai gócpontjainak kialakulásában például a nemzetközi kupasorozatok nézők előtt lejátszott mérkőzései is nagy szerepet játszottak.

A fehérorosz elnök hozzáállása miatt súlyosbodhat a helyzet. -A fehérorosz elnök hozzáállása miatt súlyosbodhat a helyzet. -Fotó: Europress/AFP 

"Olyan, mintha egy másik bolygón lennénk"mondta a Telegraphnak az Isloch Minsk Raionban futballozó Sandro Tsveiba, aki - csapattársaihoz hasonló módon - a házi karanténban üldögélés helyett az edzéseket látogatja. "Valami történt a világban, itt azonban az élet ment tovább. Ugyanúgy edzünk, mint a normál napokon, semmi sem változott meg" - mesélte a labdarúgó, aki ezt az állítást egy kicsit pontosította. "Egy dolog azért van, amit másként csinálunk: nem fogunk kezet az öltözőben és az ellenfél játékosival sem."

Az élő sporteseményekből jelenleg akkora hiány van, hogy még a fehérorosz labdarúgó-bajnokság iránti kereslet is megnőtt, a hétvégén már tíz országban, köztük Oroszországban közvetítik a mérkőzéseket. "Moszkvában nőttem fel, a családom és a feleségem is Oroszországban tartózkodik, ahol az ember karanténban vannak, a labdarúgást pedig felfüggesztették. Nagyon-nagyon aggódik a feleségem, ugyanakkor szomorú is, amiért nem látogathat meg. Az apám azt javasolta, hogy amikor csak szabad napom van, maradjak otthon" - mondta a futballista.

"A játékosok szemszögéből két része van ennek a történetnek. Egyfelől örülünk annak, hogy elvégezhetjük a munkánkat, futballozhatunk és edzhetünk. Másfelől viszont nem hagyhatjuk figyelmen kívül azt, ami a világban zajlik. Borzalmas, amikor a híreket nézzük. Az emberek egészsége a legfontosabb, beleértve a miénket is" - jegyezte meg Tsveiba. Szerinte egyelőre a játékosok nem tartanak a vírus következményeitől, a családtagok viszont aggódnak miattuk, ami megnehezíti, hogy csak és kizárólag a feladatra koncentráljanak.

Sandro Tsveiba (bal oldalon) a Dinamo játékosaként. -Sandro Tsveiba (bal oldalon) a Dinamo játékosaként. -Fotó: Europress/AFP

"Néhány játékosnak már van családja. Egyikük azt mondta, nem érti, hogy miért kell még játszanunk, és nagyon aggódnak miatta. Állandóan azt kérdezgetik tőle, miért megy még a játék. Miért nem álltunk már le? Én a magam részéről nem gondolok túl sokat a szövetség döntésére. Fogalmam sincs, hogy ez most jó vagy rossz, de muszáj játszanunk, ha azt mondják, hogy lehet. Néha azért bevillan, hogy ez veszélyes lehet, valami történni fog, le kell állnunk. De ezek csak hirtelen gondolatok. Talán helytelen folytatni, de mi mást tudunk tenni?"

Az Isloch mérkőzésein átlagban 500 és 1000 közötti néző szokott megjelenni, de Tsveiba szerint ez csökkenni fog. "Néhányan nem fognak eljönni, mert félnek, páran azonban büszkén ott lesznek majd. Valószínűleg a szokottnál kevesebb néző lesz. Természetes, hogy aggódom az emberek miatt, a szurkolókért, a családtagokért, a barátokért, és abban bízom, minden rendben lesz" - mondta a játékos. Tsveiba úgy látja, vannak ugyan vannak apróbb változásra utaló jelek, de egyébként minden a megszokott kerékvágás szerint alakul az országban.

"Fehéroroszországban nem változtatta meg az emberek életét a vírus. Ha boltba vagy piacra megyek, mindent meg tudok venni, amit csak szeretnék, a polcok tele vannak termékekkel. Még mindig sokan vannak a boltokban és az utcákon, a buszok is tele vannak. Az emberek normálisan élnek. Látni olyan embereket, akik maszkot viselnek, de egyelőre csak ennyi a változás."

Tsveiba ugyanakkor azt is hozzátette, hogy a helyzet gyorsan megváltozhat, amennyiben a vírus elterjed az országban, és ebben az esetben a világ többi részéhez hasonlóan a fehérorosz sportélet is megbénulhat. "Ha a helyzet eldurvul vagy legalábbis rosszabb lesz a mostaninál, azt gondolom, hogy le fogják állítani a meccseket. Gyakran hallom, hogy talán a következő találkozóra már nem kerül sor, esetleg a liga a befejezés mellett dönt. Erről sokat beszélgetnek. Minden nap változást hozhat."

via Telegraph

Hozzászólások