Foci - "Európa? Nem alszom, csak legyen meg"
"Európa? Nem alszom, csak legyen meg"
Fotó: Europress/Getty

"Európa? Nem alszom, csak legyen meg"

Bodnár GergőBodnár Gergő
2014/10/12 17:25

Az első három hónap. Értékel: a munkamániás Filippo Inzaghi. Nyáron megkapta élete lehetőségét, és most nagyon szeretne élni vele. A cél? Európa. Mert mint mondja, a Milannak ott a helye. Játékoskorában még nem egyszer feltűnt az éjszakában, most már napokkal a meccsek előtt bezárkózik a házába és elemez. Az aktuális ellenfélre készül. Régebben 10 másodpercen belül válaszolt egy sms-re, most órákra van szüksége, hogy reagálni tudjon.

Inzaghi dolgozik. A Milannál. A csapatnál, ahol játékosként 11 idényt húzott le.

Mire emlékszel még a kinevezésed utáni vacsoráról?

Május 31.-e volt. Ez biztos. Emlékszem, hogy a vacsora közben a tv-ben néztük a válogatottat. Akkor sérült meg Montolivo...Azon az estén, nagyon büszke voltam az elnök úr szavaira. Már korábban is lehetett érezni, hogy velem képzeli el a jövőt. De csak akkor vált biztossá a dolog.

Azon az estén nem nagyon lehetett aludni...?

Hát nem. Amikor korábban a Milan utánpótlásában dolgoztam, akkor is kevés időt töltöttem ágyban. Ilyen vagyok, így élek. Keveset alszom, inkább dolgozom. Most látom, játékosként mennyivel könnyebb volt. Jelenleg arra figyelek, hogy mindenki a csapat érdekeit tekintse a legfontosabbnak.

Csatárként némileg magadnak való és öntudatos voltál. Nehéz volt átállni?

Igazából nem, mert játékos koromban is a csapat volt az első. Tudtam, nem lehet mindenkinek tetszeni és megfelelni. Szimpátiaszerzés céljából, soha nem hoztam döntéseket.

Mikor fáradsz el egyáltalán?

Soha. Korán reggel érkezek Milanelloba, és késő este megyek haza. Szerencsére a szakmai stáb is ilyen szinten pörög. A hét elején a legutóbbi meccset, később a következő ellenfelet elemezzük. Az edzőközpontunk egy csodálatos hely, én nagyjából ott élek.

Túl vagyunk 6 fordulón. Lehet már mérleget vonni?

Érzelmes, és szép időszak volt az eddigi. Csodálatos munkám van annál a klubnál, amelytől rengeteget kaptam. Szerencsém van, mert ez a keret akar dolgozni és fejlődni.

Van amire nagyon büszke vagy? Esetleg kifejezetten sajnálsz valamit?

Büszke vagyok, hogy kezd látszani mit szeretnénk játszani. Ez a Milan soha nem adja fel. Aki eddig legyőzött minket, azért tette, mert jobb volt. Nem azért, mert jobban akarta a sikert. Miénk a liga legjobb támadósora, erre büszke vagyok.

Érződik, hogy klubon belül mindenkivel ideális a kapcsolatod.

A szurkolók szeretnek, mert ismernek. De edzőként minden meccsen bizonyítanom kell. A vezetőséggel tökéletes a viszonyom. Az Empoli és a Cesena elleni meccs után az elnök úr külön gratulált nekünk a játékhoz és a hozzáálláshoz. Pedig, nem nyertünk. Ez szerintem egy fontos jel.

Hat forduló után a Milan 5. az olasz bajnokságban. Inzaghi csapata - a Juvéhoz hasonlóan - 13 gólt szerzett

Mit gondolsz, lehet nagy eredményt elérni, ha a egy klub nem költ sokat új labdarúgókra?

Tudom, hogy nem állunk a legjobban, ezért is dolgozom nagyon motiváltan. Én az eredményekkel tudok segíteni. Szerencsének tartom magam, hisz olyan csapatom van, melyet imádok. Ha kapunk időt, bizonyítunk.

Mi pontosan a játékról alkotott filozófiád?

Szeretnék egy kiegyensúlyozott csapatot, amely kevés gólt kap. Ehhez kellene az is, hogy az összes belső védőm egészséges legyen.Természetesen támadó szellemű vagyok, de nem ragaszkodom csak egy felfogáshoz. Ez szerintem nagy hiba. Képesnek kell lenni újítani, és a kerethez igazítani az elképzeléseket.

Melyik európai top csapat tetszik legjobban?

A Real Madrid. És nem csak azért mert Ancelotti az edző. Támadásban sokszor 4-3-3-at játszanak, de védekezésben átállnak 4-4-2-re. Vagy 4-2-3-1-re. Ha meg tudsz újulni, vagy több hadrendben is képes vagy játszani, az óriási előny.

Hat kör után azért nehéz meghatározni, de hol a helye ennek a Milannak? Az jó például, hogy nincs igazi befejező csatárotok.

Ezt azért nem mondanám, a maga módján Ménez például remek támadó. Torres, Pazzini, mind-mind kiválóan használhatóak. Hogy hol a helyünk? Európában. A Milan oda való.

Mondhatjuk, hogy az olasz kupa komoly célotok?

Abszolút. A kupa most olyan nekünk, mint a BL. Jelen helyzetünkben, nagyon jót tenne egy kupagyőzelem.

Honda és Abate. Neked köszönhetően ugrásszerűen feljavultak...

Mondjuk erről őket kellene megkérdezni. De nem véletlenül játszanak. Rászolgáltak. Ott van Ménez. Mikor leültem vele beszélgetni éreztem, hogy hozzánk akar jönni. Kell, hogy legyen motiváció. El Shaarawy is ez a kategória. A 4-3-3-at neki találtam ki. Ha úgy teljesít mint a Chievo ellen, keveset lesz pados.

Miközben 3 éve edzősködsz, Del Piero elkezdi a szezont Indiában.

Ale óriási játékos. Imádja amit csinál, nem tud leállni. Én is sajnálom, hogy visszavonultam.

Akkor ezért melegítesz mindig együtt a csapattal?

Szeretek pályán lenni, és érezni a hangulatot. Nem hiszem, hogy ebben egyedi vagyok. Legalább, ha eszembe jut valami, egyből meg tudom osztani a játékosokkal. Most jól megy a Milannak, de gyengébb eredmények után is ott leszek a bemelegítésénél.

(Forrás: La Gazzetta dello Sport) 

 

Hozzászólások