Foci - EURO-2020: Ez vár még ránk, íme a további menetrend
EURO-2020: Ez vár még ránk, íme a további menetrend
Fotó: Europress/AFP

EURO-2020: Ez vár még ránk, íme a további menetrend

HosszabbitásHosszabbitás
2019/11/20 14:44
Kedden lezárult a selejtező a jövő évi, részben budapesti rendezésű labdarúgó Európa-bajnokságra: a 24 csapatos mezőnyből egyelőre húsz válogatott ismert, a további négy résztvevő a márciusi pótselejtezőről jut ki. Utóbbi sorsolását pénteken tartják, az Eb csoportbeosztását pedig jövő szombaton, Bukarestben készítik el.

A torna történetében először a 2020-as Eb-t 12 ország egy-egy városában rendezik, Budapest mellett London, Glasgow, Dublin, Amszterdam, Koppenhága, München, Bilbao, Róma, Bukarest, Szentpétervár és Baku lesz házigazda.


A biztos résztvevők:

Anglia, Ausztria, Belgium, Csehország, Dánia, Finnország, Franciaország, Hollandia, Horvátország, Lengyelország, Németország, Olaszország, Oroszország, Portugália, Spanyolország, Svájc, Svédország, Törökország, Ukrajna, Wales

Egyelőre Finnország az egyetlen újonc.


A pótselejtezős csapatok a Nemzetek Ligája alapján:

A: Izland és a Bulgária, Izrael, MAGYARORSZÁG, Románia négyesből három csapat
B: Bosznia-Hercegovina, Szlovákia, Írország, Észak-Írország
C: Skócia, Norvégia, Szerbia és a Bulgária, Izrael, MAGYARORSZÁG, Románia négyesből egy csapat
D: Georgia, Észak-Macedónia, Koszovó, Fehéroroszország

Minden divízióból egy válogatott jut ki az Eb-re. A pótselejtezős torna két egymeccses elődöntőből (március 26.) és egy döntőből (március 31.) áll majd. A pénteki, nyoni sorsoláson kialakulnak a párok, amelyekben az előkelőbben rangsorolt csapat lesz a párharc házigazdája, és a finálé házigazdáját is kisorsolják.

Az Eb sorsolását jövő szombaton rendezik a román fővárosban. Minden csoport két házigazdára épül (Budapest társházigazdája München), a rendező országok válogatottjai otthon játszhatják csoportmeccseiket. Ha mindkét házigazda kijutott, akkor sorsolás dönt arról, mely város lesz az egymás elleni találkozójuk helyszíne. Ugyanakkor ha az egyik együttes egyenes ágon, a másik pedig a pótselejtezőn keresztül jutott ki, az egyenes ági kijutó lesz a meccs házigazdája - tehát ha a magyarok kiharcolják a részvételt, a németek elleni csoporttalálkozójuk biztosan Münchenben lesz.


Amit eddig tudni lehet a csoportbeosztásokról:

A csoport (Róma és Baku): Olaszország
B (Koppenhága és Szentpétervár): Dánia, Oroszország
C (Amszterdam és Bukarest): Hollandia (és ha kijut, Románia)
D (London és Glasgow): Anglia (és ha kijut, Skócia)
E (Bilbao és Dublin): Spanyolország (és ha kijut, Írország)
F (München és Budapest/Puskás Aréna): Németország (és ha kijut, Magyarország)

Az UEFA szabályai szerint biztonsági okokból Oroszország és Ukrajna, Bosznia-Hercegovina és Koszovó, valamint Szerbia és Koszovó biztosan nem kerülhet azonos csoportba.

MTI


Hozzászólások