Foci - Esterházy Márton: Nem reális cél a továbbjutás
Esterházy Márton: Nem reális cél a továbbjutás
Fotó: DigiSport

Esterházy Márton: Nem reális cél a továbbjutás

Takács MártonTakács Márton
2017/03/28 11:04

Az 1980 és 1988 között 29 válogatott meccsén 11 gólt szerző Esterházy Mártonnal beszélgetett Szombathy Pál a DigiSport Reggeli Start című műsorának keddi adásában a hétvégi portugál-magyar világbajnoki selejtezőről.

"Úgy gondolom, hogy az egész elvárás túlzott a magyar csapattól, de még más csapattól is túlzott lenne, hogy nekünk ebből a csoportból tovább kellene jutni. Volt egy fantasztikus Eb-nk, de ott egyik mérkőzésen sem játszott a csapat győzelmi kényszerrel, ott túlteljesítettük a célt. Majd jött a Feröer elleni vb-selejtező, ahol nekünk nyernünk kellett, ugyanakkor arra nincs felkészülve a válogatott, hogy mindenképpen nyerni kell. Aztán itthon Svájc elleni is nyerni kellett, ez egy egészen más játékot kíván, másfajta felállást, másféle játékosokat, de ezzel mi nem rendelkezünk. Erről az oldalról közelítem meg a vb-selejtezőket. Nem tudom, miért elvárás, hogy az Európa-bajnok ellen, és a világranglistán 10. helyezett (11. - a szerk,) Svájc ellen nekünk tovább kellene jutni a csoportból.- adta meg a felütést Esterházy Márton.

A realitás fontosságát hangsúlyozta az alábbi mondataival is:

"Nem akarom anyagiakra kihegyezni, de amikor egyetlen közepes portugál játékos annyit ér, mint az egész magyar válogatott... És akkor még nem beszéltem a nagyon nagyokat. Nézzük meg az akadémiáikat, hogy hol játszanak a portugál játékosok, hol vannak a portugál edzők. Nem gondolnám, hogy nekünk reális cél."

Eesterházy mindhárom portugál gólnál pontosan látta, hogy miben hibáztak a mieink.

"Vannak törvényszerűségek a labdarúgásban. Néha szélsőt játszottam, ha nekem ilyen bal-,  vagy jobbhátvédem lett volna, akkor lehet, hogy a Barcelonában végzem és világválogatott vagyok, mert az én hátvédem ott ugrált a nagylábujjamon. Ez nem felállás, hanem képzés kérdése, olvasni kell a játékot. Az első gólnál, amikor a portugál játékos megkapta a labdát, a mi hátvédünk 13 méterre volt tőle. Hát én ezért drukkoltam, még egy Pénzügyőr elleni meccsen sem volt ilyen, öt méter sem volt. Ekkora területeket nem szabad hagyni. Vagy a második gólnál egy felívelt labda, három belső védő, és a portugál játékos visszasarkallja a labdát? A harmadik gólnál szegény Gulácsi az egyik legnagyobb kapushibát követte el, belépett a sorfal mögé. Ezt nem szabad, már ő is tudja. Nem vertek minket agyon, de azokat a lehetőségeket könyörtelenül kihasználták, amiket mi adtunk nekik. Nem technikai, hanem taktikai hibákra kényszerítettek minket."

Az egyik kulcsember szerepeltetéséről is megvan a véleménye:

"Nem gondolnám, hogy Dzsudzsák Balázsnak minden mérkőzésen játszania kell, habár egy nagyon jó játékos. Ha mondjuk nem játszik jól, akkor ne azért játsszon, mert már '76-szoros' válogatott."

A konklúzió pedig sokatmondó:

"Az egyértelmű kritika, hogy európai nagycsapatba sehol nem kell magyar játékos."

Hozzászólások