Foci - Esterházy Márton: "Mezey György 32 év után sem tudja azt mondani, bocs, tévedtem"
Esterházy Márton: "Mezey György 32 év után sem tudja azt mondani, bocs, tévedtem"
Fotó: Europress/AFP

Esterházy Márton: "Mezey György 32 év után sem tudja azt mondani, bocs, tévedtem"

Takács MártonTakács Márton
2019/02/11 11:18

Az Élet és Irodalom legfrissebb számában Simon Andrea készített interjút Esterházy Mártonnal, aki részletesen elmesélte, miért bántja őt Mezey György nem őszinte viselkedése az 1986-os mexikói labdarúgó-világbajnokságon történtekkel kapcsolatban. Elmondta, mi a baja az akadémiai rendszerrel, és hogy a maiak közül kivel játszott volna szívesen egy csapatban. A beszélgetés kivonatát közöljük.

A közelgő Eb-selejtezőkkel kapcsolatban Esterházy Márton megjegyezte, "isteni szerencsénk van ezzel a sorsolással.", mert kaphattunk volna sokkal nehezebb ellenfeleket is, de sokakkal ellentétben ő nem rózsaszín napszemüvegen keresztül látja a magyar labdarúgó-válogatott szereplését. "Drukkolok nagyon, de mondjuk ki, ezzel a válogatott garnitúrával nincs reális esélyünk az Eb-részvételre. Hozzáteszem, világbajnokira sincs, és ha 64-re emelnék a létszámot, akkor se biztos, hogy lenne." Szinte szó szerint ezt mondta két évvel ezelőtt a vb-selejtezők alatt is. 

Az utánpótlásképzés is megkapta a kritikát Esterházytól: "minden év úgy telik el, hogy egyetlen magyar játékost sem visznek erős külföldi csapathoz, ami  óriási kritika az akadémiáknak, az edzői garnitúrának, a szülőknek, a közegnek – mindenkinek... Nálunk mikor kapnak észbe az akadémiákon, hogy valami nem jól működik? Minden sportág ki tudja termelni a maga tehetségeit, mi viszont nemzetközi szinten a középmezőnyt sem érjük el. Mi elveszünk az eredményekben."

Szóba került a rendkívül magas bérezés és a TAO-pénzek felhasználásával kapcsolatos probléma is:

"Szakmai válság van. Vezetői és edzői. Nem jól működik a rendszer, nincs követelmény, a bérek viszont az egekben – nem lehet az NB II-ben havonta 3 millió forintot keresni! És most mindegy, ki adja a pénzt, bár azt azért hozzátenném, hogy a tao-pénzek felhasználhatóságával kapcsolatban pontos utasítások kellenének, mert így mindenki ügyeskedik, nem véletlenül van 48 utánpótlásedző egy csapatnál."

Esterházy tavaly nyáron részlesen beszámolt Játékos vagyok-rovatunkban a saját játékospályafutása alatt szerzett tapasztalatairól, edzésmódszerekről, az 1986-os világbajnokságról.

Nem tudják olyan alacsonyra tenni a lécet, hogy átugorjuk - Esterházy Márton írása | Hosszabbítás

Én rúgtam a magyar futballtörténelem utolsó előtti világbajnoki gólját. Már mi sem úgy jöttünk haza Mexikóból, hogy rózsásnak tűnt a helyzet, de az eszünkbe sem jutott, hogy a következő hét világbajnokságon nem lesz ott a magyar válogatott. Én akkor 30 éves voltam, és személy szerint úgy gondoltam, még egy Eb biztosan, de talán még egy vébé is benne van a pályafutásomban.

Az ÉS-ben részletesen kitér Mezey György szerepére, akiben nagyot csalódott, mert még mindig nem ismeri el  a felelősségét a '86-os vb-szereplésben.

"Nagyon rosszul­esett és óriási emberi csalódás volt az a nyilatkozat. Hogy 32 év után sem tudja azt mondani, bocs, tévedtem. Mi történne? Elveszik a doktoriját? Persze, ismerek ilyen edzőket, akik sosem hibásak. Mi vakon hittünk Mezeyben, csináltuk, amit kért, ha azt mondta, fussunk egy órát a hegyre és vissza, akkor mi 1 óra 10 percet futottunk. A legjobb edzőm volt, aki aztán Mexikó után konzekvensen kivonta magát ebből az egészből. Hagyta, hogy a reptérről szétszéledve főjünk a levünkben, mindenki mondjon, amit akar....  És valószínűleg itt jönnek az emberi dolgok, hogy sértődékeny volt, mindenkiben az ellenséget látta, mindenkivel összeveszett. Vagy, hogy 32 év alatt egyszer sem állt ki, hogy ő és a stáb is hibásak."

Bátyjával, a 2016 nyarán elhunyt Esterházy Péterrel kapcsolatban kapta az utolsó kérdést

"Ő nagyon tehetséges volt, én nem voltam az. Ráadásul 16 évesen abbahagytam, mert csak 159 centi voltam. Aztán hirtelen megnőttem, és 18 évesen újrakezdtem, Péterrel, Csillaghegyen az ötödosztályban. Mi voltunk a csillaghegyi álompáros: York (helyesen Yorke - a szerk.) és Cole az MU-ból. Ő abszolút penge középpályás volt, meg néha csatár, Varga Zoli típusú. Nagyon jól lőtt, jól húzogatott, a fejjátéka határeset volt, de jól látott a pályán, imádtam vele játszani. De kérdés, mi lett volna, ha följebb kerül, bírja-e fizikálisan, szakad-e az izma, mint a G-húr? Karrierünk alatt folyamatos rivalizálás volt közöttünk, például, hogy melyikünk nevét írják nagyobb betűkkel az újságban. Ezt Görögországban sokszor megnyertem. Ő pedig a nyilatkozataimmal cikizett, ha az újságban az jelent meg tőlem, hogy 'őrületes hangulat volt az oroszlánbarlangban'. De azt is mondta, bármelyik díját odaadta volna, hogy egyszer a Népstadionban, játékosként, 80 ezer ember előtt a Himnuszt hallja. Mindenről eszembe jut. Ő más világ volt, egy zseni. Nemcsak játszani, hanem meccset nézni is imádtam vele."


(A cikk a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után azonnal betöltődik a linkre kattintva.)

(Fotó: Europress/AFP)

via es.hu

Hozzászólások