Foci - Erling Haaland: „A világ legjobbja akarok lenni”
Erling Haaland: „A világ legjobbja akarok lenni”
Fotó: Europress/AFP

Erling Haaland: „A világ legjobbja akarok lenni”

HosszabbitásHosszabbitás
2019/09/23 14:37
A Bajnokok Ligájában pályára lépni nagy dolog. Gólt szerezni az első Bajnokok Ligája meccseden hatalmas dolog. Egy félidő alatt mesterhármast szerezni életed első Bajnokok Ligája mérkőzésén óriási tett. Mindezt tinédzserként elérni, Wayne Rooney 2004-es hasonló „belépője” után, szinte már földöntúli. Ezt a bravúrt hajtotta végre szeptember 17-én Erling Braut Haaland, a Red Bull Salzburg 19 éves támadója csapata KRC Genk elleni 6-2-es mészárlása során.


Norvégia erős jóindulattal sem nevezhető futballnagyhatalomnak, klubcsapatai és válogatottja számottevő nemzetközi sikert nem tudnak felmutatni. Ennek ellenére az ország olyan spílereket adott a nemzetközi futballnak, mint Tore Andre Flo, a Chelsea korábbi csatára, John Carew, aki Angliában (Aston Villa) és Spanyolországban (Valencia) is szép karriert futott be, vagy éppen Ole-Gunnar Solskjaer, „a babaarcú gyilkos”, aki a Manchester Unitedben ért fel karrierje csúcsára, manapság pedig szeretett csapatának edzője. Hozzájuk csatlakozott a BL csoportkörének első fordulója után végérvényesen Erling Braut Haaland, aki az elmúlt fél évben valósággal berobbant az elitfutball körforgásába.

Életút

Az új norvég csodacsatár 2000. július 21-én futballista családba született Leedsben, hiszen édesapja, Alf-Inge Haaland egy évtizedet töltött el a Premier League-ben a Nottingham Forrest, a Leeds United és a Manchester City csapataiban játszva. A papa pályafutásának befejeztével, amit egy brutális Roy Keane becsúszás hozott a kelleténél előbbre egy manchesteri derbin, a család visszaköltözött Norvégiába, Erling kötődése szülővárosához azonban szoros maradt, mint azt majd a későbbiekben látni fogjuk. 

Az ifjabbik Haaland a Bryne FK utánpótlásában kezdett el focizni, ahol a korosztályos csapatok után eljutott a másodosztályú felnőttcsapatig. Itt 16 meccs alatt nem talált a kapuba, 2017 januárjában mégis leigazolta a Molde, ahol Ole Gunnar Solskjaer lett az edzője. A norvég élvonalba fokozatosan erősödött bele, a Solskjaer által leigazolásakor megfogalmazott 10-12 kilogrammnyi izmot fokozatosan pakolták rá a srácra, amivel egyenesen arányosan Haaland elkezdte termelni a gólokat. 

Debütáló szezonjában 20/4, a 2018-as idényben pedig 25/12 volt a meccs/gól mutatója  utóbbi szezonban meglőtte élete első mesternégyesét a Brann elleni bajnokin, amely csapat a Molde elleni meccset megelőző 14 fordulóban mindössze öt gólt kapott. Ha eddig nem vált világossá, ezután egyértelmű volt: a Molde nem fogja tudni megtartani Haalandot – a fiatal játékos a szezon végeztével válogathatott az ajánlatok közül, bejelentkezett érte többek között a Bayer Leverkusen és a Juventus is. Ő azonban belátta, hogy ha egyből egy topklubhoz igazol, akkor kihagy egy, de akár két fontos fejlődési lépcsőfokot is, és a számára szükséges bőséges játékidő helyett az idény nagy részét minden bizonnyal a kispadon töltené. 

molde.jpg Fotó: Europress/AFP

Épp ezért fogadta el a Red Bull Salzburg ajánlatát, és tette át székhelyét Ausztriába 2019. januárjában. „Természetesen nagyon hízelgő volt a Juventus érdeklődése, de úgy gondolom, túl korai lett volna még odaigazolnom. A kérőim közül a Salzburg passzol hozzám a leginkább és az ő szándékuk volt a leginkább kitartó. Azt is mérlegeltem, hogy milyen szerepet szánhat nekem az új klubom, azt gondolom, itt lesz esélyem a lehető legtöbbet játszani.” – nyilatkozta Haaland Ausztriába való igazolásakor. 

Az osztrák klub Európa-szerte elismert kiváló megfigyelői hálózatáról és nevelési módszereiről, joggal gondolhatta tehát Haaland és családja, hogy ennél a klubnál garantált a további fejlődése. Érdemes kiemelni, hogy mennyire érett, racionális döntést hozott a fiatal játékos és családja, szemben például a néhány éve csodatininek kikiáltott Martin Ödegaarddal, aki a Real Madridba igazolása óta kölcsönből kölcsönbe kerül, és kétséges, hogy lesz-e még esélye befutni azt a karriert, amit korábban jósoltak neki.

Válogatott

Bár Haaland Angliában született, fel sem merült benne, hogy ne Norvégiát képviselje nemzetközi szinten. Az U-15-ös korosztálytól kezdve valamennyi norvég U-válogatottban szerepet kapott, a nemzetközi áttörést pedig az idei U-20-as világbajnokság hozta meg a számára. A lengyelországi torna előtti beharangozónkban már felhívtuk a figyelmet a norvég gólvágóra, mint a torna egyik olyan játékosára, aki itt befuthat. Nos, Haaland befutott, vagy inkább ajtóstól rontott a házba, hiszen kilenc góllal vette ki a részét csapata 12-0-s Honduras elleni sikeréből. Jellemző a játékos maximalizmusára, hogy egy meccs utáni interjúban amiatt kesergett, hogy miért nem ment be a tizedik. Luxusprobléma a javából.

Minden bizonnyal ez a „mesterkilences” volt a búcsúja az utánpótlás válogatottaktól, hiszen szeptember elején már a felnőttcsapat keretébe hívta meg Lars Lagerbäck szövetségi kapitány. Haaland Málta ellen kezdőként 66 percet, Svédország ellen csereként 14 percet játszott, gólt egyelőre nem szerzett, mostani formáját figyelembe véve azonban ez aligha marad így az októberi selejtezőkör után is. 

Egy újabb varázslatos európai kupaeste

A fenti kifejezést a Liverpoolnál alkalmazzák általában azoknak az európai kupameccseknek a jellemzésére, amelyeken a csapat vert, szinte már lehetetlen helyzetből fordítja a maga javára a mérkőzést. Hasonlóan különleges európai kupaeste volt Erling Braut Haaland életében 2019. szeptember 17-e, amikor a Red Bull Salzburg a klub történetének első BL-csoportmeccsén fogadta a belga Genket. Mindössze 101 másodperc telt el a mérkőzésből, amikor Haaland máris betalált. A fiatal norvég támadó a félidő során további két gólt szerzett, csapata lehengerlő játékkal, 5-1-es vezetéssel vonulhatott be az öltözőbe. 

Raul és Wayne Rooney után a Salzburg norvégja a harmadik legfiatalabb játékos, aki mesterhármast ért el az európai elitligában, és az első tinédzser Wayne Rooney 2004-es Fenerbahce elleni triplája óta, aki debütáló meccsén legalább két gólt szerzett a Bajnokok Ligájában. Illusztris, exkluzív társaság, korlátozott tagsággal.

Mint ismert, a mérkőzést végül, Szoboszlai Dominik góljának is köszönhetően, 6-2-re nyerte meg a Salzburg, Haaland pedig vastaps kíséretében hagyta el a pályát a 72. percben, amikor Jesse Marsch vezetőedző lecserélte. A mérkőzés utáni nyilatkozatok természetesen főleg a norvég tini teljesítményével foglalkoztak:

Maximilian Wöber, a Salzburg játékosa: „Kivételes játékos, egészen elképesztő, hogy ezzel a magassággal ennyire atletikus és ilyen szinten kontrollálja a labdát. Nagyon nehéz ellene játszani, edzésen is csak szabálytalanság árán lehet megállítani. Ma este ismét bebizonyította, hogy miért lesz a világ egyik legjobb csatára”.

Jesse Marsch, a Salzburg vezetőedzője: Haaland egy kitűnő játékos, de ami talán számomra még fontosabb, egy kitűnő ember. Minden nap elszántan jön edzésre, keményen dolgozik és nem gondolja, hogy azzal, amit idáig elért, már bérelt helye lenne a csapatban. Mindent megtesz a társaiért, és mindezt mosolyogva, zokszó nélkül.”

Eivind Bissgart Sundet, a norvég Viasat kommentátora: „Micsoda debütálás! Ha a Bajnokok Ligájában, Európa vezető klubfutball sorozatában szerzel mesterhármast, annak a visszhangja bejárja az egész kontinenst. Egyelőre nem látszik, hogy hol lehetnek Erling Haaland fejlődésének korlátai.” 

Lars Lagerbäck, a norvég válogatott szövetségi kapitánya: „Haaland egy kitűnő játékos, emellett magas és erős is. Nagyon jól használja ki a helyzeteit, nyugodt tud maradni a kapu előtt, és megvan a képessége ahhoz, hogy az ún. „könnyű gólokat” is megszerezze.”

Maga az érintett inkább a csapat esélyeit latolgatta a lefújás után: „Megnyertük a meccset, ugyanakkor fokozatosan haladunk, nem gondolunk még a továbbjutásra. A futballban bármi lehetséges, láthattuk mit ért el az Ajax az előző szezonban. Jó lenne, ha mi lehetnénk idén az új Ajax.”

Jövőkép

A BL-ben szerzett mesterhármasa után Erling Braut Haaland 10/17-es meccs/gól mutatóval rendelkezik a 2019/2020-as szezonban. Az eddig sem halk spekulációk az esetleges következő klubját illetően a Genk elleni mesterhármas után érthetően felerősödtek. A fiatal támadó azonban egyelőre nem gondol a klubváltásra, szeretné magát Salzburgban felépíteni, és majd akkor szintet lépni, amikor erre alkalmas az idő. Személyes ambícióit tekintve azonban két célt már megfogalmazott:

„Természetesen szeretnék idővel a világ legjobb játékosává válni, de tudom, hogy ez nem történhet meg azonnal. Édesapám 181 meccset játszott a Premier League-ben, úgyhogy az egyik célom ennek a túlszárnyalása.”

A cikk elején utaltunk a játékos Leedshez, mint szülővárosához való kötődéséről, amelynek hangot is adott egy a norvég sajtóban megjelent 2017-es interjúban: „Nagyon szeretnék Premier Legue-et nyerni a Leedsszel.” Mint ismert, a Leeds United manapság az angol másodosztályban szerepel, ugyanakkor Marcelo Bielsa személyében egy edzőgéniusz irányítja a csapatot, amely most már reálisan dédelget feljutási álmokat. Ki tudja, néhány éven belül talán keresztezi egymás útját Erling Haaland és a Leeds United útja, és megkezdődhet a Haalandok második generációjának térhódítása Yorkshire-ben. Egy biztos, az Elland Roadon szívesen látnák régi kedvencük fiát a klub hófehér mezében gólokat lőni. 

viavia & via

Szöveg: Nánási Antal

Hozzászólások