Foci - Összetévesztették egy terroristával a francia focistát, akire "lecsapott" a titkosszolgálat
Összetévesztették egy terroristával a francia focistát, akire "lecsapott" a titkosszolgálat
Fotó: Europress/AFP

Összetévesztették egy terroristával a francia focistát, akire "lecsapott" a titkosszolgálat

Nagy BenjáminNagy Benjámin
2020/06/14 19:10
Éric Bauthéac története a 21. században annyira abszurd, hogy a francia rendőrség azóta is fogja a fejét. Jogosan.

Éric Vincent Bauthéac neve a francia labdarúgás szerelmeseinek ismerősen csenghet. A most 32 éves, egyébiránt kétgyermekes családapa fiatalkora nagy részét a Saint-Étienne-nél töltötte, majd alapemberként éveket húzott le a Cannes-nál, a Dijonnál, Nice-nél és a Lille-nél, 199 Ligue 1-meccsen 31 gólt szerzett, mígnem 2017-ben az ausztrál Brisbane Roarhoz, onnan továbbállva 2019 nyarán a ciprusi Omonia Nicosiához igazolt. Támadó középpályásként meghatározó láncszeme Lang Ádám klubjának, karrierje és élete tehát első ránézésre abszolút rendben van. 

Csakhogy tudjuk: a látszat néha bizony nagyon-nagyon csal. A hihetetlen, filmekbe illő sztori akkor kezdődött, amikor megegyezett a Brisbane-nel és benyújtotta vízumkérelmét Ausztráliába. A folyamat a szokásosnál jobban elhúzódott, ráadásul a Roar vezetőségének külön megbeszéléseket kellett folytatniuk a hatóságokkal, hogy Bauthéac egyáltalán megkapja a letelepedési és a munkavállalási engedélyt. Maga a játékos sem ekkor, sem akkor nem sejtett semmi gyanúsat, amikor Queenslandbe megérkezve hosszú percekig vizsgálták útlevelét. Családjával érezték, hogy valami nem az igazi, de azt hitték, csupán az ausztrálok precizitása miatt történnek a nehezen megmagyarázható dolgok.

A hónapok teltek-múltak, mígnem 2018 nyarán, a szezon végeztével a Bauthéac család úgy gondolta, a vakációt Nizzában töltik. Meg is érkeztek a Côte d'Azur repülőtérre, ahol jött a feketeleves: a francia titkosszolgálat utasítására a vámhatóság letartóztatta és bevitte a rendőrségre Éricet. Szerencséjére az egyik futballkedvelő hatósági személy felismerte őt a nizzai korszakból, majd elárulta neki, mi az a furcsa ügy, aminek akkor már bő egy éve - tudtán kívül -  főszereplője volt.

"Éric, tudnod kell arról, hogy hivatalból azt sem szabadna engedélyeznünk, hogy belépj Franciaország területére. Amikor Dijonban játszottál (azaz 2010 és 2012 között - a szerk.), valaki ellopta a személyazonosságodat és a második keresztnevedet, valamint a családnevedet használva Vincent Bauthéacnak adta ki magát. Ez a valaki nemzetközileg körözött algériai bűnöző, 2013 óta az Iszlám Állam terroristája. A gond az, hogy a bűnügyi nyilvántartásba valamiért a te fotód került."

Bauthéac tisztázta magát, és noha természetesen sokkolta az információ, Ausztráliába visszatérve, majd Ciprusra költözve úgy gondolta, egy életre elfelejtheti a szörnyű kalandot. Nem így lett. 

Néhány héttel ezelőtt, a koronavírus-járvány enyhülésével párhuzamosan a ciprusi csapatok megengedték külföldi játékosaiknak, hogy hazatérjenek, így Bauthéac is Franciaország felé vette az irányt, hisz karácsonykor családja nem tartott vele a szigetországba. A hazaút egy frankfurti átszállást is tartalmazott, ahol a reptéren egyszer csak megjelentek a német hatóságok, őrizetbe vették és szűk egy órán keresztül kutakodtak csomagjai között. Hiába bizonygatta magát és mutatta hivatalos, francia nyelvű papírjait a személyazonosság ellopásáról és az ezzel kapcsolatos panasztételéről, nem engedték el, egy egész éjszakát a reptéren kellett töltenie. Szerencséjére Ciprusról vele tartott egy barátja és egy francia játékostársa, akik vele maradtak egészen másnap reggelig. Végül tisztázták az ügyet és mindhárman elérték a csatlakozást.

A megmagyarázhatatlan adminisztrációs hibát a francia tisztviselők és a titkosszolgálatosok sem értik, a rendőrség a friss eset óta nem tud napirendre térni fölötte, arról nem is beszélve, hogy a nizzai és a frankfurti eset között eltelt egy évben miért nem törölték a nemzetközi rendszerből Éric fotóját, azonosságát. A dolgot megnehezíti, hogy a Mohammed N. néven ismert bűnözőről semmit sem tudni, ígérik ugyanakkor, hogy a labdarúgónak immár nem lesz ebből baja.

"Megújíttattam az útlevelemet, a személyi igazolványomat, nálam vannak a hivatalos iratok, de teljes megoldás addig nem lesz, amíg el nem fogják azt az embert. Lehet, hogy az egész életemet így kell leélnem. Nem tudok belenyugodni, nem akarom elhinni, hogy ilyen megtörténhet" - nyilatkozta frissen Bauthéac.

via L'Équipe, Le Bien Public

Hozzászólások