Foci - Elveszett jelentés: Szalai csak udvariaskodott, amikor taktikának nevezte a bénázást
Elveszett jelentés: Szalai csak udvariaskodott, amikor taktikának nevezte a bénázást
Fotó: MTI

Elveszett jelentés: Szalai csak udvariaskodott, amikor taktikának nevezte a bénázást

Mártha BenceMártha Bence
2019/03/22 11:53

Segítünk lefordítani Szalai Ádám szavait, aki talán csak udvariaskodott, amikor taktikai hibának nevezte néhány játékos teljesítményét a Szlovákia elleni Eb-selejtezőn. Egyébként a vereség ellenére felesleges temetni a csapatot, nagyjából azt kaptuk, amire számítani lehetett, és újra bebizonyosodott, hogy sajnos nem tudunk elég jól focizni. Anélkül nehéz. 

Csak egy dolog miatt fáj a nagyszombati (vagy Nagyszombat-i?) vereség: hogy velünk ellentétben a szlovákoknak sem a lelátón, sem a pályán nem jelentett annyit ez a meccs, mint a magyaroknak, mégis elég könnyedén győztek le minket. Ugyanakkor ez is csak rámutat a tényre, hogy Szlovákiában nemhogy nyerni, még egy pontot elcsípni is a bravúr kategóriába tartozik.


Ezen kívül egészen sok pozitívumot ki lehet emelni a magyar csapat töretlen küzdőszellemétől, a szemlátomást egészen jól működő 3-5-1-1-es rendszeren át néhány kifejezetten jó egyéni teljesítményig. A lényeg azonban sajnos az, hogy elég simán kikaptunk.

Szalai Ádám: csak az éles, semmi gizda

Nem véletlen, hogy a vegyes zónában akkor pörögtek fel igazán az események, amikor Szalai megérkezett, hiszen a Hoffenheim támadójától lehet - néha brutálisan - őszinte szavakra számítani, és Szalai ezúttal sem okozott csalódást.

A világ egyik legjobb védője ellen harcoltA világ egyik legjobb védője ellen harcolt Fotó: MTI

"Simán lehetett volna pontszerzés. Volt egy elképzelésünk mind védekezésben, mind támadásban, de sajnos ebből nem sokat láttam, amit így sikerült volna véghezvinnünk," mondta a mixedben Szalai Ádám az M4Sportnak élő adásban.

"Elkeserítő a védekezésünk, az egész csapat igazából. Volt egy terv... Az első gól, az tényleg kiábrándító. Ilyen szinten, hogy EB-ről beszéljünk, ilyen szinten nem lehet csapatként védekezni,"

Majd hozzátette, inkább azt kell megnézni, “ki milyen szinten, milyen bajnokságban, milyen taktikai felkészültséggel érkezik a válogatotthoz."

Túl azon, hogy három nappal a következő selejtező előtt nem biztos, hogy csapatkapitányként szerencsés ilyesmivel előhozakodni (ezt emelte ki Hajnal Tamás is a stúdióban), érdemes lefordítani a játékos mondanivalóját.

Nem csak a taktikára gondolt

Szalai a meccs során többször is látványosan szóvá tette a társainak, hogy a szlovák labdakihozatalokat nem akadályozzák kellő agresszivitással, így ő hiába üldözi a labdást. Ez elsősorban Kalmárnak szólt, de Kleinheisler is kapott tőle egyszer - és hogy volt némi igaza a Hoffenheim csatárának, azt Marco Rossi azzal bizonyította, hogy a két középpályás volt az első két cseréje.

Ez elsősorban Kalmártól furcsa, akinek klubedzője, a német Peter Hyballa annyit mantrázza csapatának a gegenpressing fontosságát, hogy a csapat a szülinapi tortájára is ráírta a kulcsszót.

Csak küzdelemre futottaCsak küzdelemre futotta Fotó: MLSZ

Talán a sokak számára újdonságnak számító, háromvédős rendszerből fakadó elcsúszásra is ráhúzható, hogy Szalai taktikai hibának vélte, de itt azért többről volt talán szó. Elég csak megnézni, hogy Kleinheislernek olyan szinten fogalma sincs róla, hogy neki kéne kilépnie a gólpasszt adó szlovákra, hogy Rusnáknak bőven lenne ideje kikérni egy sört (meg is kapta a magyar szektorból 0:53-nál, ebből akár még bünti is lehet).

Ebből hogy lesz gól?Ebből hogy lesz gól? Fotó: Facebook

A második gól azonban nem taktikai hiba, hanem az egész meccsen gyengélkedő bal oldali védekezésünk, azon belül is Korhut Mihály bakija. És tartunk tőle, hogy Szalai az első gólnál sem “taktikát’ mondott volna, ha nem a sajtónak nyilatkozik, hanem a haverjaival beszéli meg a meccs történéseit. Ott vélhetően a bénázás szót használta.

Nem volt jó meccseNem volt jó meccse Fotó: MLSZ

Mert az nem taktikai hiba, hogy négy magyar van a labda mögött, és másik négy pulzál a 16-oson belül, azaz összesen nyolc magyar játékos jut a négy támadóra, Duda mégis úgy tud gólt szerezni, hogy az ötösön tök egyedül állva bebelsőzi a beadást. (Egyébként furcsa lehet, de a gól pont a védelem legbiztosabb tagja, Willi Orbán lelkén szárad.)

Nem érdemes leragadni a góloknál

Marco Rossi elgondolása kiválóan működött, ezt bizonyítja, hogy a labdakihozatalok sokszor kimondottan flottul mentek, és Lovrencsics - talán a mezőny legjobbja volt a Fradi szárnyvédője - oldalán a másik térfélre is sikerült átkalandoznunk néha úgy, hogy a csapat kompakt tudott maradni. Arról azonban nem tehet a kapitány, hogy a játékosai futballtudásban messze elmaradnak a legtöbb ellenféltől, kivált a szinte csak topligás játékosokból álló szlovákoktól.

Ez nagyon vékony volt a Barcikai Scholes-tólEz nagyon vékony volt a Barcikai Scholes-tól Fotó: MLSZ

Az építkezéshez ugyanis már több kell szervezettségnél. Először is klasszisokkal jobb passzjáték, amit sem a labdákat nagy számban elszóró Kalmár, sem a szokottnál jóval halványabb Kleinheisler nem tudott hozni. Ennek köszönhetően bántóan féloldalas volt a magyar csapat játéka, hiszen csak abban bízhattunk, hogy az agilis Lovrencsics, és az ő oldalár kihúzódó Kovács összehoz valamit.

Ez a valami maximum egy beadás lehetett, és bár Szalai küzdött becsülettel, a Serie A egyik legjobb belső védőjével szemben ő sem nagyon tudott párharcot nyerni a 16-oson belül. Milan Skriniar egy házsártos éjjeliőr eszköztárával uralja a büntetőterületet, és nem elég, hogy kemény és nagyon erős, még gyors is mellé, így talán Szalainak volt a legnehezebb dolga az összes magyar játékos közül.

Kiskokó nem ment rosszul, de ez a feladat sok nekiKiskokó nem ment rosszul, de ez a feladat sok neki Fotó: MLSZ

Nem volt könnyű dolga a magyar középpályásoknak sem, de a szárnyaszegett támadójáték elsősorban az ő saruk, hiszen - ahogy fent is jeleztük - a szlovákok nem rángatták úgy az istrángot, ahogy számítani lehetett rá. Semmi extrát nem mutattak, egyszerűen gyorsabbak, frissebbek, keményebbek és persze a labdával ügyesebbek voltak. Tán felesleges is rámutatni, hogy ez teszi a különbséget a topligák és a kisebb bajnokságok játékosai közé.

A szerencse velünk lehetett volna

Pechesnek is mondható a vereség, hiszen 1-0-nál nekünk is volt egy ziccerünk (Orbán ordító gólhelyzetben hibázott), és a második gólt eredményező lövés is elég szerencsétlenül ment át Korhut lábai között. Még azt sem mondhatnánk, hogy nem dolgoztunk meg a szerencséért, mert a csapat morálja és küzdeni akarása abszolút megvolt.

Egy kis szerencse azért hiányzottEgy kis szerencse azért hiányzott Fotó: MLSZ

Rossi is mondta a meccs előtt, hogy ha már a sorsolásnál pechünk volt, akkor legyen szerencsénk a meccsen, de sajnos az esélykiegyenlítés nem így működik a futballban. Hanem úgy, hogy sokkal jobban kell játszani, komolyabb nyomást kell helyezni az ellenfélre, és akkor talán hibázik (= szerencse?). Pont úgy, ahogy a szlovákok tették velünk.

Vasárnap még nehezebb lesz

Rossi rendszere nem volt rossz, vélhetően hasonlót fogunk játszani a horvátok elleni, vasárnapi meccsen is. A személyi összetételben lehetnek változások, hiszen nem tudjuk, ki milyen fizikai állapotban van, és Rossinak mennyire tetszett néhány játékosa teljesítménye.

Az a gond, hogy a gyengén teljesítőket elég nehéz lecserélni. A védelem bal oldalán kéne sakkozni, de Korhut csak akkor cserélhető le, ha Kádár megy ki bal szárnyvédőnek, amire elég kevés az esély. A szintén bizonytalanul kezdő Lang helyére Baráth sem biztos, hogy megnyugtató megoldás lenne.A táboron se kint, se itthon nem múlik semmiA táboron se kint, se itthon nem múlik semmi Fotó: MLSZ


A középpályán még nehezebb sakkozni, bár arra jó esély van, hogy a horvátok ellen bekerül Nagy Ádám mellé egy kifejezetten védekező középpályás (Pátkaira tippelünk), ami stabilitást ugyan adhat, de a szlovákok ellen látott gondokat biztosan nem oldja meg. Az ellenfél térfelén, és még inkább a támadóharmadban kulcspasszokat szóró játékost kellene valahonnan leakasztani.

Hozzászólások