Foci - Elképesztő fordítások, öt gólos hosszabbítás: ezt hozta az öt legemlékezetesebb női BL-döntő
Elképesztő fordítások, öt gólos hosszabbítás: ezt hozta az öt legemlékezetesebb női BL-döntő
Fotó: Europress/AFP

Elképesztő fordítások, öt gólos hosszabbítás: ezt hozta az öt legemlékezetesebb női BL-döntő

HosszabbitásHosszabbitás
2019/05/18 13:38

A szombaton a Groupama Arénában megrendezésre kerülő tizedik UEFA Női Bajnokok Ligája döntő előtt elevenítsük fel az öt legkülönlegesebb finálét, melyek számos magyar érdekeltség miatt is felkelthetik a figyelmet.

2010. május 20. Turbine Potsdam (német) – Olympique Lyon (francia): 0-0, büntetőkkel 7-6

Az évtized női labdarúgásának legjobb klubcsapata már a legelső BL-döntőben részt vett, azonban egy unalmas 0-0-t követően vesztesen jött ki a sorozat történetének leghosszabb tizenegyespárbajából. Az első nyolc párból két-két hölgy is hibázott, érdekesség, hogy a 8. sorozatban mindkét kapus, előbb a potsdami Anna Sarholz, majd a lyoni Sarah Bouhaddi is értékesítette a büntetőjét, hogy aztán a 9. sorozatban Élodie Thomis büntetője a felső lécről vágódjon le és ezzel a Potsdam megnyerje a trófeát.

2013. május 23. Wolfsburg (német) – Lyon: 1-0

A negyedik fináléban is egy tizenegyes döntött, azonban ez csak egy „mezei”, 73. percben értékesített lehetőség volt, ezúttal Martina Müller miatt kellett ismét vesztesen elhagynia a Lyonnak a pályát. A Wolfsburgban kezdőként 78 percet játszó magyar középpályás, Jakabfi Zsanett első BL-trófeáját nyerte meg.

2014. május 22. Tyresö (svéd) – Wolfsburg: 3-4

A legtöbb gól egy döntőben öt éve született, a minden idők legjobbjával, a brazil Martával felálló Tyresö a félidőben már 2-0-ra vezetett, sőt a svédek Marta második találatával az 56. percben 3-2-es előnyre tettek szert, azonban ez is kevés volt, Verena Schweers és  a 2013-ban is győztes gólt szerző – Martina Müller találatával címvédést láthatott a lisszaboni közönség.

2015. május 14. 1. FFC Frankfurt (német) – Paris Saint-Germain (francia): 2-1

Mindmáig az utolsó olyan döntő, amiben a Lyon nem volt érdekelt. Miután az első játékrész végéig egy-egy gól született, a második félidő vége felé már mindenki a hosszabbításra készült, amikor a 92. percben jött Mandy Islacker, és egy szenzációs mozdulattal eldöntötte a kupa sorsát.

2018. május 24. Wolfsburg – Lyon: 1-4 (hosszabbítás után)

Az évtized harmadik Wolfsburg-Lyon fináléjának rendes játékideje az unalomba torkollott, de csak azért, hogy aztán a kétszer tizenöt perces hosszabbítás mindenért kárpótoljon bennünket. Hiába szerzett vezetést a 93. percben Pernille Harder a németeknek, a 96. percben Alexandra Popp megkapta második sárgáját, így a Lyon emberelőnyben, a cseréivel jobban sáfárkodva négy gólt lőve kizárta az esélyét egy tizenegyespárbajnak, és megszerezte zsinórban harmadik, összesen ötödik BL-győzelmét.


Vajon sikerül-e a trónon maradni a Marozsán Dzsenifert is soraiban tudó Lyonnak, vagy a történelem folyamán először spanyol/katalán győztese lesz a legrangosabb női európai klubsorozatnak, és a Barcelona viszi haza a trófeát? Ma este kiderül!

Szöveg: Szendrei Zoltán

Hozzászólások